2 Şubat 2018 Cuma

Kitap, Hikmet ve Mülk

Allahü Teala ayetlerinde "Kitap" kelimesiyle birlikte "Hikmet"'in de ( Sır ) indirildiğini bildirmektedir. "Hikmet" ( Sır ) kitabın anlaşılmasını, yorumlanmasını ve içeriğindeki bilgilerin algılanmasını sağlayan ilahi bir tesir olabilir. "Hikmet" kelimesinin getçtiği ve kitabın özelliğine ilişkin ifadelerin yer aldığı ayetler incelendiğinde ortaya "2" nümerolojisi çıkmaktadır.

"Hikmet" kelimesinin ilk kez geçtiği ayet:

2/129 - Rabbe (1) na (2) ve (3) ib'as (4) fı (5) him (6) rasulen (7) min (8) hüm (9) yetlu (10) aley (11) him (12) ayati (13) ke (14) ve (15) yüallimü (16) hüm (17) el (18) KİTABE (19) ve (20) el (21) "HIKMETE (22)" ve (23) yüzekkı (24) him (25) inne (26) ke (27) ente (28) el (29) azız (30) el (31) hakım (32) ( Rab’bimiz onların içlerine onlardan resul gönder ki senin ayetlerini onlara okusun, onlara kitabı, sırrı öğretsin, onları temizlesin. Kesinlikle sen yücesin hakimsin. )

"Hikmet" kelimesi Kur'an'da 20 ( 2+0 = 2 ) kere tekralanmaktadır. Bu kelimenin en çok tekrarlandığı sure olan Bakara suresinin numarası "2"'dir. "Hikmet" kelimesi 2 numaralı ayette 6 kere tekrarlanmaktadır. ( 6 sayısı yaratılışı sembolize eden ilahi nümeroloji sayısıdır. ) 


"Hikmet" kelimesinin en son geçtiği sure olan Cuma suresinin numarasının "62" olması da 2 ve 6 sayılarının yanyana tezahürü açısından ilginçtir.

Zümer suresinin 39/23 kodlu ayetinde ise kitabın "İkili" özelliğe sahip olduğu bildirilmektedir.

39/23 - Allahü (1) nezzele (2) ahsene (3) el (4) hadısi (5) kitaben (6) müteşebihen (7) MESANİYE (8) takşeırru minhü cüludüllezıne yahşevne rabbehüm sümme telınü cüludühüm ve kulubühüm ila zikrillah zalike hüdellahi yehdı bihı men yeşa' ve men yudlilillahü fe ma lehu min had ( En güzel sözü, benzetmeli ikili kitap olarak Allah indirdi. O Rab’lerinden korkanların O’ndan derileri ürperir. Sonra Allah' ın hatırlamasına derileri ve kalpleri yumuşar. Bu Allah' ın yönlendirmesidir. Onunla dilediği kimseyi yönlendirir. Allah kimi saptırırsa, artık ona yönlendiriciden yoktur. )

Ayetteki "Mesaniye" ( İkili ) kelimesinin sıra numarası "8" olup, 8 sayısı yaratılış döngüsünün ve düalitenin sembolüdür.

Kur'an'ın içerdiği bilgilerin algılanabilmesi, özümsenebilmesi ve ilmi açıdan yorumlanabilmesi için kitaptaki ikili yapının keşfinin gerekli olduğu düşünülebilir. Bilgisayar teknolojisinin "Binary" ( İkilik ) sistem üzerine yapılandırılmış olması bu hususta önemli bir delil teşkil etmektedir.

"Mülk" kelimesi "Malik Olunan" anlamına gelmekte olup, dünya hayatının sebebiyet verdiği yanılgı nedeniyle "maddi varlık üzerinde tasarruf hakkına sahip olma" olarak algılanmaktadır. Oysa Allahü Teala, "Mülk" kelimesinin gerçek anlamının O'nun kitabı ve kitabın algılanabilmesini sağlamak için bahşettiği sır ( hikmet ) olduğunu Nisa suresinin 54. ayetinde bildirmektedir.


4/54 - Em yahsüdunen nase ala ma atahümüllahü min fadlih fe kad ateyna ale ibrahımel KİTABE vel HIKMETE ve ateynahüm MÜLKEN azıma ( Allah’ ın üzerlerine üstünlüğünden lütfundan verdiği insanları mı kıskanırlar? Halbuki İbrahim’ e KİTABI ve SIRRI verdik. Onlara büyük MÜLK verdik. )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder