20 Şubat 2018 Salı

Vahiy

"Vahiy", Allahü Teala'nın, yarattığı varlıkları bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla onlara gönderdiği tesirlere ve onlarla kurduğu iletişim sistemine verilen isimdir. Vahiy, bilinegeldiği üzere sadece Allah ve Haberci / Resul arasında değil, Allah ve yaratılıştaki tüm idrakli ve idraksiz varlıklar ile arasındaki ilahi bir iletişim sistemidir. Esas itibarıyla yaratılıştaki tüm idrakli ve idraksiz varlıklar Allah'tan gelen ilahi tesirler sayesinde yani vahiy sayesinde faaliyette bulunurlar.

Şura suresinin 42/51 kodlu ayetinde vahiy, Allah'ın insanlarla iletişim metodlarından biri olarak bildirilmektedir.  

42/51 - Ve ma kane li beşerin en yükellimehüllahü illa VAHYEN ev min verai hıcabin ev yursile rasulen fe YUHIYE bi iznihı ma yeşa' innehu aliyyün hakım ( Ve Allah' ın insana kelam edip söz söylemesi, VAHYEN veya perde arkasından olması haricinde olmaz. Veya resul gönderir de izni ile ne dilerse VAHYEDER. Kesinlikle O uludur hakimdir.

Kur'an'da yer alan "Resul" kavramı insan, melek ve diğer bilinmeyen varlıkları kapsayan geniş bir kavramdır. 

35/1 - El hamdü lillahi fatıris semavati vel erdı caılil MELAİKETİ RUSÜLEN ülı ecnihatin mesna ve sülase ve ruba' yezıdü fil halkı ma yeşa' innellahe ala külli şey'in kadır  ( Övgü, gökleri ve yeri yoktan yaratan, MELEKLERİ ikişer, üçer, dörder kanatlı RESULLER kılan Allah içindir. O yaratışta ne dilerse artırır. Kesinlikle Allah herşeye gücü yetendir. )

Nahl suresinin 16/68 kodlu ayetinde ise Allahü Teala'nın bal arısına vahyettiği bildirilmektedir.

16/68 - Ve EVHA rabbüke ilen nahli en ittehızı minel cibali büyuten ve mineş şeceri ve min ma ya'rişun ( Ve Rab’bin bal arısına dağlardan, ağaçlardan ve o kurduklarından evler edinmesini VAHYETTİ. )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder