19 Haziran 2018 Salı

Sabır Mekanizması 1'e 10

"Sabır" kelimesi "Zorluklar karşısında yılmamak, zorluğa, zulme, acıya tahammül edip katlanarak selameti ümit etmek." anlamına gelmektedir.

Kur'an ayetlerinde "Sabır" kavramının selamet ( kurtuluş ) için, diğer bir deyişle tekamül ederek üst alemlere geçiş için en önemli parametre olduğu vurgulanmaktadır. Bu çerçevede, "Sabır"ın bir varlık için en üstün tutum ve davranış olduğu, aynı zamanda da en güçlü savunma ve korunma mekanizması olduğu ortaya çıkmaktadır.

"Sabır" kelimesinin Kur'an'daki frekansı 103'tür. ( 103 ... Elif Lam Lam ) Aşağıdaki ayetler "Sabır" mekanizmasının işlevini betimler niteliktedir. 

2/45 - Vesteınu bis sabri ves salah ve inneha le kebıratün illa alel haşiın ( Ve sabırla ve duayla yardım isteyin. Kesinlikle o, saygı ve sevgi dolu korku duyanların, ürperenlerin, ürkenlerin haricindekilere büyük, ağır gelir. ) 

Sabır kelimesinin ilk kez geçtiği ayetin kodunun nümerolojik değeri "11" dir. ( 2+4+5 = 11 )

2/153 - Ya eyyühellezine amenüsteınu bis sabri ves salah innellahe meas sabirın ( Ey o inananlar, sabırla ve duayla yardım isteyin. Kesinlikle Allah sabredenlerle birliktedir. )

7/126 - Ve ma tenkımü minna illa en amenna bi ayati rabbina lemma caetna rabbena efrığ aleyna sabran ve teveffena müslimın ( Ve sen ancak, bize geldiklerinde Rab’bimizin ayetlerine inandık diye bizden intikam alıyorsun. Rab’bimiz, üzerimize sabır yağdır ve bizi teslim olanlar olarak vefat ettir. )

7/137 - Ve evrasnel kavmellezine kanu yüstad'afune meşarikal erdı ve meğaribehelletı barakna fıha ve temmet kelimetü rabbikel husna ala benı israıle bima saberu ve demmerna ma kane yesneu fir'avnü ve kavmühu ve ma kanu ya'rişun ( Ve o zayıf düşmüş olan kavmi de yerin bereketlendirdiğimiz doğusuna ve batısına varis kıldık. Rab’binin, İsrailoğullarına olan o güzel kelimesi sabırlarından dolayı tamamlandı. Biz de Firavun' un ve kavminin o ürettiklerini ve o yapmış oldukları evleri mahvettik. )

23/111 - İnnı cezeytühümül yevme bima saberu ennehüm hümül faizun ( Kesinlikle ben bugün, sabırlarından dolayı kesinlikle onları karşılıklandırdım. Kesinlikle onlar, onlar kurtulanlardır. )

28/54 - Ülaike yü'tevne ecrahüm merrateyni bima saberu ve yedraune bil hasenetis seyyiete ve min ma razaknahüm yünfikun ( İşte onlar, o sabırlarından dolayı onlara ödülleri iki kere verilir. Kötülüğü güzellikle savarlar ve o rızıklandırdıklarımızdan harcarlar. )

76/12 - Ve cezahüm bima saberu cenneten ve hariren ( Ve o sabırlarından dolayı onların karşılığı cennettir ve ipektir. )

Üst aleme yani esiri alem olan Sevgi Planına ( Cennet / Sirius ) geçişin ön koşulunun "sabredebilmek" olduğu bildirilmektedir.

13/22 - Vellezine saberubtiğae vechi rabbihim ve ekamus salate ve enfeku min ma razaknahüm sirran ve alaniyeten ve yedraune bil hasenetis seyyiete ülaike lehüm ukbed dar ( Ve o Rab’lerinin yüzünü aramaya sabredenler, duaya kalkanlar ve onları rızıklandırdıklarımızdan gizlice ve açıkça harcayanlar ve kötülükleri güzellikle savanlar, işte onlar, yurdun sonu onlaradır. )

13/24 - Selamün aleyküm bima sabertüm fe nı'me usbed dar ( O sabretmenizden dolayı selam üzerinizedir. Artık yurdun topluluğu ne güzeldir. )

Selamet ( Kurtuluş ) ancak sabırla, sabretmekle mümkün olmaktadır.

14/5 - Ve lekad erselna musa bi ayatina en ahric kavmeke minez zulümati ilen nuri ve zekkirhüm bi eyyamillah inne fı zalike le ayatin li külli sabbarin şekur ( Ve Musa' yı, kavmini karanlıklardan aydınlığa çıkarsın ve onlara Allah' ın günlerini hatırlatsın diye ayetlerimizle gönderdik. Kesinlikle bunda her sabredip şükreden için ayetler vardır. )

14/12 - Ve ma lena en la netevekkele alellahi ve kad hedana sübülena ve lenasbiranne ala ma azeytümuna ve alellahi fel yetevekkelil mütevekkilun ( Ve ne oluyor bize ki, Allah’a  dayanıp sığınmayalım. Bizi yollarımıza yönlendirdi. O bize olan eziyetlerinize sabredeceğiz. O halde, dayanıp sığınanlar Allah’a  dayanıp sığınsınlar. )

16/126 - Ve in akabtüm fe akıbu bi misli ma ukıbtüm bih ve lein sabertüm le hüve hayrun lis sabirın ( Ve eğer sonuçlandırırsanız, o sonuçlandırıldığınızın aynısı ile sonuçlandırın. Eğer sabrederseniz o sabredenler için daha hayırlıdır. )

Sabretmenin kısasa kısastan daha yüce ve hayırlı bir davranış olduğu bildiriliyor.

8/65 - Ya eyyühen nebiyyü harridıl mü'minıne alel kıtal in yekün minküm işrune sabirune yağlibu mieteyn ve in yekün minküm mietün yağlibu elfen minellezine keferu bi ennehüm kavmün la yefkahun ( Ey haberci, inananları savaşa kızıştır teşvik et. Eğer sizlerden sabreden yirmi kişi olursa, ikiyüz kişiyi yenerler. Eğer sizlerden yüz kişi olursa, o inkar edenlerden bin kişiyi yenerler. Çünkü kesinlikle onlar anlamayan kavimdirler. )

Sabreden 10 kişi sabretmeyen 100 kişiden üstün,
Sabreden 100 kişi sabretmeyen 1,000 kişiden üstün

Sabreden insanın ruhani değerinin ve kudretinin sabretmeyen insandan 10 kat daha fazla olduğu bildirilmektedir. Bu tasvirde ilahi mühür sayısı olan 10 yer almaktadır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder