5 Temmuz 2018 Perşembe

Düalite ve Döngü Sembolü "İkili Yedi"

Evvelki bölümlerde defaatle irdelenmiş olan, "İkili Yedi" ( Seb'an Minel Mesani ) kavramı yaratılıştaki "Düalite" ( İkilik )* ve “Döngü” olgusunu bildiren önemli ve temel bir kavramdır. Düalite prensibi yaratılıştaki döngüselliğin emelini oluşturur. ( * Pozitif-Negatif, İyi-Kötü, Büyük-Küçük ..... )

"Seb'an Minel Mesani" ( İkili Yedi ) kavramına örnek teşkil edecek ayetler aşağıda yer almaktadır.

Yaratılışın kodlarını içeren Kur'an'da "İkili Yedi" olgusunun yer aldığını bildiren ayet.

15/87 - Ve lekad ateynake seb'an minel mesanı vel kur'anel azım ( Ve biz sana ikililerden yedi taneyi ve büyük Kur'an' ı verdik. )

"YEDİ göklerin İKİ günde yaratılmış" olduğunu bildiren ayette "İkili Yedi" vurgusu...

41/12 - Fe kadahünne seb'a semavatin fı yevmeyni ve evha fı külli semain emraha ve zeyyennes semaed dünya bi mesabıha ve hıfza zalike takdırul azızil alim ( Böylece onları yedi gökler olarak iki günde koyup oturttu. Her göğe işini vahyetti. En yakın göğü kandillerle, lambalarla süsledik ve koruduk. Bu yüce bilenin ölçüdüdür, takdiridir. )

Yerde ve Gökte "Yedi Gök / Plan / Kademe / Katman / Tabaka" olduğunu bildiren ayet...

65/12 - Allahüllezi haleka seb'a semavatin ve minel ardı mislehünne yetenezzelül emru beynehünne li ta'lemu ennallahe ala külli şey'in kadirun ve ennallahe kad ehata bi külli şey'in ilmen ( Allah, o yedi gökleri ve yerden de onların aynısını yaratandır. Emir, kesinlikle Allah' ın herşeye gücü yeten olduğunu bilmeniz için onların arasından iner. Kesinlikle Allah herşeyi ilmen kuşatmıştır. )

Cehennem ve Cennetin "Yedi Kademesi" olduğunu bildiren ayet...

15/44 - Leha* seb'atü ebvab li külli babin minhüm cüz'ün maksum ( Orada yedi kapı vardır. Her kapı için onlardan kısımlar bölüştürülmüştür. ) ( * "Leha" ifadesi "Cehennemin" zamiridir. )

23/17 - Ve lekad halakna fevkaküm seb'a taraika ve ma künna anil halkı ğafilın ( Ve üstünüze yedi yol yarattık. Biz yaratmada habersizler değiliz. )

"Yedi Semiz Sığır" / "Yedi Cılız Sığır", "Yedi Yeşil Başak" / "Yedi Kuru Başak" ve "Yedi Usülüne Göre Ekilen Sene" / "Yedi Şiddetli Sene" misalleriyle yaratılıştaki düalite ( ikilik / zıtlık ) prensibinin tasvir edildiği ayetler aşağıda olup bu misallerin ilk kez geçtiği ayetin numarasının ( 43 ) nümerolojik değeri "7"'dir.

12/43 - Ve kalel melikü innı era seb'a bekaratin simanin ye'külühünne seb'un ıcafün ve seb'a sümbülatin hudrin ve uhara yabisat ya eyyühel meleü eftunı fı rü'yaye in küntüm lir rü'ya ta'bürun ( Ve hükümdar "Kesinlikle ben yedi semiz sığır gördüm. Onları yedi cılız olanı yiyordu. Yedi yeşil başak ve diğerleri kuru. Ey ileri gelenler, eğer rüyayı yorumlarsanız bana rüyam hakkında fetva verin, fikir bildirin." dedi. )

12/46 - Yusüfü eyyühes sıddıku eftina fı seb'ı bekaratin simanin ye'külü hünne seb'un ıcafün ve seb'ı sümbülatin hudrin ve ühara yabisatin leallı erciu ilen nasi leallehüm ya'lemun ( Yusuf, ey doğru olan. Yedi semiz sığırı yedi cılız sığırın yemesi ve yedi yeşil başakla diğerleri kuru olanlar konusunda bize fikir bildir. Umarım insanlara dönerim. Umulur ki bilirler. )

12/47 - Kale tezraune seb'a sinıne deeba fe ma hasadtüm fe zeruhü fı sümbülihı illa kalılen min ma te'külun ( "Yedi sene usülüne göre ekeceksiniz. Hasat etmeyin de o yediklerinizden azı haricindekileri başağının içinde bırakın." dedi. )

12/48 - Sümme ye'tı min ba'di zalike seb'un şidadün ye'külne ma kaddemtüm lehünne illa kalılen min ma tuhsınun ( “Sonra bunun ardından yedi şiddetli zorlu olanı gelecek. O biriktirip daim kıldıklarınızı, o saklayacaklarınızdan azı haricindekini yiyecek."  )










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder