12 Şubat 2022 Cumartesi

Fatr, Şark ve Felak kelimeleri

Arapça'daki "Şark" kelimesi "Doğu, Parıldamak, Yarmak" anlamlarını yansıtmaktadır. "İnşirak" ( Yarılış ) ve "Şirk" ( Ortak koşma, İkiye yarma, Çoklama ) kelimeleri de ŞRK kökünden türemişlerdir. ( İngilizcedeki "Shark" ( Köpekbalığı ) kelimesi de "Şark" kelimesinin bir tezahürüdür. Zira köpekbalığı dişleriyle "yaran / yaralayan" bir varlıktır. )

"Güneşin doğuşu", "karanlığın ışıkla yarılması" fenomeni olduğundan "Doğu" anlamına gelen "Şark" kelimesi "Parıldamak, Işımak" anlamını da yansıtmaktadır. "Doğum" olayı da esasen bir "Yarılarak oluşum" fenomenidir. 

"Fatr" kelimesi ise "Yarmak, Yaratmak" anlamlarına gelmekte olup, sure ismi olan "İnfitar" ( Yarılış ), "Fitrat" ( Yaratılış ) ve "Fatir" ( Yaratıcı ) kelimeleri de FTR kökünden türemiştir. ( İngilizcedeki "Father" ( Baba ) kelimesi de "Fatir" kelimesinin bir tezahürüdür. )

Her iki kelimenin de ( Şark ve Fatr ) Türkçe karşılıklarında "YARmak" anlamının bulunması ve "YAR" kelimesinin "YARatmak" kelimesinin de kökü olması dikkat çekmektedir. Ayrıca "YARgı" kelimesinin anlamının kökeninde de "Bir olgunun içinden bir başka olgu çıkarmak, Olguyu yarmak" anlamı bulunmaktadır. ( Örnek: "Küfreden kişi" olgusundan "Terbiyesiz kişi" olgusunu çıkarmak bir "olgu yarılması" yani "Yargı"dır. ) Aynı şekilde "YARa" kelimesi de "Bir bütünün yarılarak bozulması" anlamını içermektedir. 

"Felak" ( Şafak sökmesi, Tan zamanı ) kelimesi de kökeninde "Yarılmak" anlamını içeren bir kelime olup, Güneşin karanlığı yararak ışık, parlaklık vermesini tanımlamaktadır. "İnfilak" ( Yarılma, Patlama ), "Falik"* ( Yaran, Yarıcı ) ve "Fülk" ( Tekne, Suyu yararak giden ) kelimeleri de FLK kökünden türemişlerdir. ( * Latincedeki "Phallus" ( Penis ) kelimesi de "Falik" kökündendir. Argoda penis kelimesinin "Yarak"* olarak anılmasının sebebi de "Falik" kelimesinin  anlamına dayanmaktadır. ) ( * "Tar+ak", "Kür+ek", "El+ek" kelimeleri de köke "ek / ak" eki alarak türemiş kelimelerdir. )

Fatr, Şark ve Felak kelimelerinin kökleri olan FTR, ŞRK ve FLK harf setlerinin ayetlerdeki kullanımına örnekler şöyledir.

35/1 El hamdu lillahi FATİR es semavati vel erdi ...

( Övgü, gökleri ve yeri YARATAN Allah içindir. )

6/163 La ŞERİKE leh ve bi zalike umirtu ve ene evvelul muslimin

( O'na ORTAK yoktur. Ben böyle emrolundum ve ben teslim olanların ilkiyim. )

6/95 İnnellahe FALİK ul habbi ven neva ...

( Tohum tanelerini ve çekirdekleri YARAN kesinlikle Allah' tır. ... )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder