16 Şubat 2022 Çarşamba

Doğrulama, Tamamlama ve Birleştirme

"Musevi, İsevi ( Hristiyan ), Muhammedi" yani "Musacı, İsacı, Muhammedci" ...

"Yahudiyeli ( Yahudi ), Nasıralı, Müslüman" ...

Bu kelimelerin farklı dinlerin veya farklı dinlere mensubiyetin isimleri olduğu yanılgısı maalesef hala devam etmektedir. Keza bir haberci isminin veya bir yer isminin din ismi olamayacağı gerçeğinin idrakinde hala sorunlar bulunmaktadır.

Yahudiye bir yer ismi olup burada yaşayanlara Yahudi, Hz. İsa'nın doğduğu yer olan Nasıra ise Celile içinde bulunan bir yer ismi olup burada yaşayanlara da Nasıralı denmiştir. Kur'an'da bu isimler yer almakta ancak bir din ismi olarak asla zikredilmemektedir.

Tek ve yüce yaratıcı Allahu Teala'nın insanlara bahşettiği ve yaratılışın kodları niteliğinde olan ilahi kozmik bilgiler ( ilim ) farklı dönemlerde, farklı idrak seviyelerine hitap edecek ve tek din olan İslâm'ı bildirecek şekilde derin ve çok anlamlı katmanları olan kitaplar halinde, ilgili habercileri vasıtasıyla toplumlara iletilmiştir. Tek dinin yani İslâm'ın ilim hazinesi olan bu kutsal kitapların içerdiği bilgiler de doğal olarak birbirlerini tamamlayıcı, bilgileri ve toplumları birleştirici niteliğe sahiptirler. Ayrıca ilahi kozmik bilgiler kitaplar halinde olduğu gibi sayısı mechul haberciler vasıtasıyla söylemler halinde de insanlara iletilmiştir.

* "İslâm" kelimesi, "Teslimiyet, Selâmet, Kurtuluş" anlamlarını içermekte olup, "Allah'a teslimiyeti" ifade eden ve tek dini tanımlayan kelimedir. "Müslim / Müslüman" kelimesi ise "Teslim olan / Selamete eren" anlamına gelmektedir.

Dinin tek olduğu, kutsal kitapların da dinin bütünlüğünü oluşturan parçalar oldukları ayetlerde defaatle ifade edilmektedir.

En'am suresinin 115. ayetinde ilahi bilgileri içeren kelâmın yani kitap bütünlüğünün Kur'an vasıtasıyla tamamlandığı bildirilmektedir. 

6/115 Ve TEMMET KELİMETU RABBIKE sidkan ve adla la mubeddile li kelimatih ve huves semiul alim

( Ve RAB'BİNİN KELİMESİ doğrulukça ve adaletçe TAMAMLANMIŞTIR. O’nun kelimelerini değiştirebilecek yoktur. O duyandır, bilendir.  )

Fatir suresinin 31. ayetinde Kur'an'ın kendinden önceki kitapları doğrulayıcı olduğu bildirilmektedir.

35/31 Vellezi evhayna ileyke MİNEL KİTABİ huvel hakku MUSADDİKAN Lİ MA BEYNE YEDEYH innellahe bi ibadihi le habirun besir

( Ve sana o KİTAPTAN vahyettiğimiz, ONDAN ÖNCEKİLERİ DOĞRULAYICI olarak gerçektir. Kesinlikle Allah kullarından haberdardır görendir. )

Aşağıdaki ayetlerde ise kutsal kitapların ve dinin bir bütün olduğu, ilimde ve dinde ayrışmak, bütünlüğü bozmak yerine birleşilmesi gerektiği uyarısı yapılmaktadır.

13/21 Vellezine YESİLUNE MA EMERALLAHU BİHİ EN YUSALE ve yahşevne rabbehum ve yehafune suel hisab

( Ve Allah' ın O BİRLEŞTİRİLMESİNİ EMRETTİĞİNİ BİRLEŞTİRENLER ve Rab’lerinden korkup, ürperenler, ürkenler ve hesabın kötülüğünden korkanlar. )

13/25 Vellezine yenkudune ahdellahi min ba'di misakihi ve YAKTAUNE MA EMARALLAHU BİHİ EN YUSALE ve yufsidune fil erdi ulaike lehumul la'netu ve lehum suud dar

( Ve o sözü sonrasında Allah' ın ahdini bozanlar ve ALLAH'IN BİRLEŞTİRİLMESİNİ EMRETTİĞİNİ KESİP AYIRANLAR ve yerde bozgun yapanlar, işte onlar, lanet onlaradır ve kötü yurt onlaradır. )

3/103 VA'TESUMU Bİ HABLILLAHİ** CEMİAN VE LA TEFERRAKU vezkuru ni'metellahi aleykum iz kuntum a'daen fe ellefe beyne kulubikum fe asbahtum bi ni'metihi ihvana ve kuntum ala şefahufratin minen nari fe enkazekum minha kezalike yubeyyinullahu lekum ayatihi leallekum tehtedun

( Ve ALLAH'IN İPİNE** TOPLUCA SARILIP BAĞLANIN. AYRIŞMAYIN. ve Allah’ ın üzerinize olan nimetini hatırlayın. Zamanında düşman olmuştunuz da kalplerinizin arasını birleştirdi. O’nun nimeti ile kardeşler oldunuz. Ateşten çukurun üzerindeydiniz de sizi oradan kurtardı. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki yönlenirsiniz. )

** "Hablillah" ( Allah'ın İpi ) kavramının simgelediği çoklu anlamlardan birinin de kitaptaki kelimelerin DNA sarmalı misali yaratılışın kodlarını oluşturması  olduğu evvelki bölümlerde incelenmişti. 

30/32 Minellezine FERRAKU DİNEHUM ve kanu şiyea kulli hizbin bima ledeyhim ferihun

( O onlardan olanlar DİNLERİNİ AYIRDILAR VE GRUPLAR OLDULAR. Her grup, o yanında olanla ferahlayıp sevinir. )

Maide suresinin 46. ayetinde Tevrat'ın ve İncil'in birbirlerini doğruladıkları, tamamladıkları ve bir bütünün parçaları oldukları dolaylı üslupla ifade edilmektedir.

5/46 Ve kaffeyna ala asarihim bi iysebni meryeme MUSADDİKAN li ma beyne yedeyhi minet TEVRATİ ve ateynahul İNCİLE fihi huden ve nurun ve MUSADDİKAN li ma beyne yedeyhi minet TEVRATİ ve huden ve mev'izaten lil muttekin

( Ve onların izleri üzerine, yanlarındaki TEVRAT'I DOĞRULAYICI olarak Meryemoğlu İsa'yı gönderdik. Ona içinde yönlendirme ve aydınlık olan ve ondan önce Tevrat' tan olanı DOĞRULAYAN ve sakınanlar için yönlendirme ve öğüt olan İNCİL' i verdik.  )

Yahudilik ( Yahudiyelilik ) veya Nasranilik ( Nasıralılık ) isimleri altında dinlerin söz konusu olmadığı, tek dinin islam yani Rab'be teslimiyet olduğu, kutsal kitapların da tek olan dinin yani islamın kozmik bilgi hazineleri olduğu Al'i İmran suresinin 65. ve 67. ayetlerinde Hz. İbrahim'den bahisle vurgulanmaktadır.

3/65 Ya ehlel kitabi lime tuhaccune fi ibrahime ve ma unziletit tevratu vel incilu illa min ba'dih e fe la ta'kilun

( Ey kitap sahipleri, İbrahim hakkında neden tartışıp mücadele ediyorsunuz? Tevrat ve İncil ancak ondan sonra indirildi. O halde akıl etmez misiniz? )

3/67 Ma kane ibrahimu yehuddiyyen ve la nasraniyyen ve lakin kane hanifen muslima ve ma kane minel muşrikin

( İbrahim Yahudi değildi, Nasıralı da değildi. Lakin birleyip doğruluğa yönelen teslim olandı ve ortak koşanlardan değildi. )

Tüm habercilerin tek din olan islamın resulleri oldukları, tüm kitapların da tek din olan islamın ilim kitapları oldukları Al'i İmran suresinin 84. ve 85. ayetlerinde bildirilmektedir.

3/84 Kul amenna billahi ve ma unzile aleyna ve ma unzile ala ibrahime ve ismaiyle ve ishaka ve ya'kube vel esbati ve ma utiy musa ve iysa ven nebiyyune min rabbihim la nuferriku beyne ehadin minhum ve nahnu lehu muslimun

( De ki: "Allah’a  ve bize indirilene, o İbrahim’ e ve İsmail’e , İshak’ a , Yakub’ a ve torunlarına indirilene, o Musa’ ya, İsa’ ya ve habercilere Rab’lerinden verilene inandık. Aralarında onlardan hiçbirini ayırmayız ve bizler O’na teslim olanlarız." )

3/85 Ve men yebteği ğayral islami dinen fe len yukbele minh ve huve fil ahirati minel hasirin

( Ve kim teslimiyetten başkasını din olarak ararsa, ondan kabul edilmez ve o ahirette hasarlananlardandır. )

İncil'de yer alan Hz. İsa'nın şu sözleri de konu bağlamında önem arzetmektedir.

40-Matthew-5-17 "YASA'yı*** ya da peygamberleri geçersiz kılmak için geldiğimi sanmayın. Ben geçersiz kılmaya değil, TAMAMLAMAYA geldim. 

*** "Tevrat" kelimesi Türkçe'deki "Töre" kelimesinin bir tezahürü olup "Kanun, Yasa, Töre" anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder