17 Temmuz 2022 Pazar

"Gani" kelimesi

2/263 Kavlun ma'rufun ve mağfiratun hayrun min sadekatin yetbeuha eza vallahu ĞANİYYUN halim

( İyi söz ve af, kendisini sıkıntının, eziyetin takip ettiği sadakadan daha hayırlıdır. Allah GANİDİR yumuşaktır. )

Esma-ul husna kapsamında olan ve "GN" kökünden türemiş olan "Gani" kelimesi "Bol, Çok, GENiş" anlamlarına gelmekte olup kökende "GENiş, Yaygın" anlamlarını temsil etmektedir. Türkçe'deki "Geniş" kelimesi de "Gani" kelimesinin bir tezahürü niteliğindedir.

"Gani" kelimesi 18 ayette, "Allahu ğaniyyu" ( Allah ganidir ) ifadesiyle 19 kere tekrarlanmaktadır. ( 19 sayısının nümerolojik değeri 1 olup, bu sayı Rab'bin birliğini, tekliğini ve yüceliğini simgelemektedir. )

"Gani" kelimesinin son kez geçtiği ayet 64/6 kodlu ayet olup bu kelimenin bu ayette iki kere tekrarlanması sonucunda toplam tekrar adedi 19 olmaktadır.

64/6 Zalike bi ennehu kanet te'tihim rusuluhum bil beyyinati fe kalu e beşerun yehdunena fe keferu ve tevellen vestAĞNAağnallahu vallahu ĞANİYYUN hamid

( Bu kesinlikle, resullerinin onlara açık deliller getirmiş olmalarındandır. Böylece "Bizi insan mı yönlendirecek?" dediler de inkar ettiler ve yüz çevirdiler. Allah GANİLİĞİNİ gösterdi. Allah GANİDİR övülesidir. )

"GN" kökünden olup, "Genişlik, Genişleme" kök anlamlarına haiz bazı kelimeler şöyledir.

Gen ( Tür ) = Enzim dizilimlerinden oluşan ikili DNA sarmalının kesitine verilen isimdir. Batı dillerindeki "Gen", "Gène", "Gen" kelimeleriyle temsil edilir. 

 

"Gen", DNA sarmalının bir "genişliğini", kesitini ifade eden kelimedir.

Genesis ( Lat ) = "Yaratılış, Yayılış, Genişleme" anlamlarını içeren kelimedir. Batı dillerinde "Genesis", "Genèse", "Genese" kelimeleriyle temsil edilir. 

Cins ( Tür ) = "Genesis" kelimesinin bir tezahürü olan ve "Yaratış, Yaratma" anlamına gelen kelimedir.

Genetic ( İng ) = Türkçesi "Genetik" olan ve diğer dillerinde "Génétique", "Genetisch" olarak yazılan ve "Yaratılış" anlamına gelen kelimedir.

Genel ( Tür ) = "Geniş alana veya kitleye yayılmış, Yaygın" anlamına gelen kelimedir.

Ganesha ( Hin ) = Hinduizmdeki "Bereket ve Bolluk Tanrısı"'nın ismi olup, Türkçe'deki "Güneş" kelimesinin bir tezahürüdür. Güneş, bolluk, bereket, genişlik ve yaşam kaynağı olması nedeniyle pagan kültürlerde ilah addedilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder