28 Temmuz 2022 Perşembe

RHeology ve RuH

"Rheology" ( Reoloji, Akım bilim ) Grek kökenli kelimelerden oluşan bir birleşik kelime olup, maddenin deformasyonunu ve "akışını" inceleyen bilim dalının da ismidir. Bu birleşik kelimenin ilk kelimesinin kökünde RH harfleri bulunmaktadır.

RHeo = Akım, Akış 

Logos / Logy = Bilim

"Rheometer" ( Reometre, Akımölçer ) aynı kökten türemiş olan ve elektrik veya sıvı akımının hızını ölçmeye yarayan cihaza verilen isimdir.

"Rheostat" ( Reosta ) ise elektrik akımının şiddetini değiştirmeye yarayan rezistans cihazına verilen isimdir.

Arapça'daki "Ruh" kelimesi de ortak RH kökünden olup "Rih" ( Rüzgar ) ve "Rheo" ( Akım ) kelimesiyle semantik ilintiye sahiptir. Zira ayetlerde sembolik olarak Allahu Teala'nın üflemesi olarak tasvir edilen "Ruh", tıpkı bir hava "akımı" olan rüzgar misali, varlık bilinci olan bilgi "akımını, akışını" tanımlamaktadır. 

8/46 Ve etiy'ullahe ve rasulehu ve la tenazeu fe tefşelu ve tezhebe RİHukum vasbiru innellahe meas sabirin

( Ve Allah’a  ve O’nun resulüne itaat edin ve tartışmayın. Yoksa korkarsınız ve RÜZGARINIZ gider. Sabredin. Kesinlikle Allah sabredenlerle beraberdir.  )

32/9 Summe sevvahu ve NEFEHA FIHİ MİN RUHihi ve ceale lekumus sem'a vel ebsara vel efideh kalilen ma teşkurun

( Sonra onu düzenleyip şekillendirdi ve içine RUHUNDAN ÜFLEDİ. Size kulaklar, gözler ve gönüller oluşturdu. Ne az şükrediyorsunuz. )

Aşağıdaki ayetlerde zikredilen "Ruhul kudûs" ( Kutsal Ruh ) ifadesi Rab'bin bahşettiği ilahi kozmik bilgi akımını / akışını temsil etmektedir.

2/87 .... iysebne meryemel beyyinati ve eyyednahu bi RUHİL KUDÛS ....

( .... Meryem oğlu İsa’ya deliller verdik ve onu KUTSAL RUH ile destekleyip kuvvetlendirdik. .... )

16/102 Kul nezzelehu RUHUL KUDÛSİ min rabbike bil hakki li yusebbitellezine amenu ve huden ve buşra lil muslimin

( De ki: "Onu ( Kur'an ), o inananlara sebat vermek için ve teslim olanlara yönlendirme ve müjde olarak Rab’binden KUTSAL RUH indirdi." )

Bu blogda, muhtelif kelimeler seçilmek suretiyle, sıkça yer verilen ortak kökenli kelime örnekleri tek bir ortak dilin zaman içinde fonetik ve semantik deformasyonlara, transformasyonlara uğrayarak yeryüzüne yayıldığının ve "farklı gibi algılanan" dillerin oluştuğunun delili niteliğindedir. Bu husus Tevrat'ta ve Kur'an'da belirtilmektedir. 

1-Genesis-11-1 Ve tüm dünyanın tek dili ve tek konuşması vardı. 

1-Genesis-11-7 "Gelin, aşağı inip orada dillerini karıştıralım ki birbirlerinin konuşmalarını anlamasınlar."

30/22 Ve min ayatihi halkus semavati vel erdi vahtilafu elsinetikum ve elvanikum inne fi zalike le ayatin lil alimin

( Ve göklerin, yerin yaratılışı, dillerinizin ve renklerinizin çeşitliliği O’nun ayetlerindendir. Kesinlikle bunda, bilenler için ayetler vardır. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder