16 Ekim 2022 Pazar

Futbol ... bir portalden geçiş sembolizmi!?

Modern anlamda İngiltere kaynaklı olsa da kökeni antik çağlara dayanan ve Futbol olarak anılan sporun, esasen bir "Portalden geçme / geçirme" olayının nümerik ve teatral sembolizmini yansıtması amacıyla üretilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Oyunun 11'er kişiyle oynanıyor olması bu ihtimali kuvvetlendirmektedir. Zira bilindiği üzere 11 sayısı halden hale geçişin, boyutlar arası geçiş portalının, düalitenin ve döngünün nümerik sembolü olan çok önemli bir sayıdır. ( Ayrıca bir futbol maçının 90 dk. sürmesi, 11 sayısının yanısıra 9 sayısını da gündeme getirmektedir ki bu durum da 9/11 nümerolojisine işaret etmekte gibidir. )

"Gol" anlamında kullanılan Almanca "Tor" kelimesi esasen "Kapı, Kapıdan geçirme, Geçiş kapısı" anlamlarına haiz olan bir kelimedir. Zaten bu kelime İngilizcedeki "Door" ( Kapı ) kelimesinin de bir tezahürüdür. Türkçede "Gol" olarak telaffuz edilen kelimenin İngilizcedeki orijinal yazılışı "Goal" olup, bu kelimenin "Go" ve "El" köklerinin birleşmesinden oluşmuş olması da ihtimal dahilindedir. "Goal" ... "Go El" ... "Go" ( Git 7 Gidiş ) + "El" ( İlah ) ... "İlaha Git / İlaha Gidiş" . Futbolda top, "Kale" adı verilen kapıdan geçince "Gol" olmaktadır. 

Türkçedeki "Kale" ve Fransızcadaki "Chalet" kelimeleri de esasen ortak dili kökeninden olan Türkçedeki "Gel / Gele" ve İngilizcedeki "Goal" kelimeleriyle ilintili görünmektedir. ( K, C, G harfleri dillerde birbirlerini ikame edebilmektedirler. ) İngilizcedeki "Goalkeeper" ( Kaleci, Goaleci, Geleci ) kelimesi de kök anlam olarak "Kaleyi koruyan / Gelişi kontrol eden" anlamına gelmektedir. Almancada ise bu kelimenin karşılığı "Torwart" kelimesidir ki kök anlam itibarıyla "Kapıyı Bekleyen / Kapı Gözeticisi" anlamını içerir.

Türkçedeki "Göl" ( Sudan oluşan portal ) kelimesinin de batinen "su ile açılan portal"* anlamını temsil etmesi ve köken bazında "Goal", "Gel", "Kale", "Chalet"* kelimeleriyle ilintili olması muhtemeldir. ( * Bilindiği üzere boyut portalları daima içi su dolu dairesel yapılar olarak temsil edilmektedir. )

"Futbol"un diğer ismi olan "Soccer" kelimesi ise ortak "Sok" kökünden olan Türkçedeki "Sokar" fiilinin tezahürüdür. Yani bu kelime oyunun adını "Portalden içeri SOKucular" oyunu olarak tanımlamaktadır.

Ayağın içine SOKulduğu giysi olan Çorap'ın İngilizce karşılığı da bu nedenle "Sock" kelimesidir. Keza "Socket" ( Priz, Duy ) kelimesi de "Sokulmalık olan" anlamını içeren bir kelimedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder