23 Mayıs 2023 Salı

Euro'daki Baal sembolizmi

Sosyal medyada da yer aldığı üzere 50 Euro'luk iki banknot aşağıdaki şekilde katlanarak yanyana getirildiğinde ortaya Güneş Tanrısı ( Ateş Tanrısı ) addedilen İblis'in bir temsili olan ve Tevrat'ta da zikredilen "Baal" isimli şeytani varlığın sembolü olan Boğa kafası figürü çıkmaktadır.

Güneş ( Ateş ) sembolü Baal

Boğa kafası formunda Baal sembolü


Ba'al ( Koca, Yüce, Ulu, Efendi, Sahip ) ve Aştoret ( Astarte, Ishtar, Verimlilik tanrıçası, Babil fahişesi ) kelimeleri ve Baal'ın sembolü olan Boğa, Tevrat'ın aşağıdaki ayetlerinde zikredilmektedir. 

7 Judges 2-11 İsrailliler RAB'bin gözünde kötü olanı yaptılar, BAALLAR'a taptılar.

7 Judges 2-13 Çünkü RAB'bi terk edip BAAL'a* ve AŞTORETler'e** taptılar.

7 Judges 3-7 RAB'bin gözünde kötü olanı yapan İsrailliler Tanrıları RAB'bi unutup BALLAR'a ve AŞERA putlarına taptılar.

7 Judges 6-28 Sabah erkenden kalkan kent halkı, BAAL'a ait sunağın yıkıldığını, yanındaki Aşera putunun kesildiğini, ikinci BOĞANIN yeni yapılan sunak üzerinde sunulduğunu gördü.

7 Judges 6-29 Birbirlerine, "Bu işi kim yaptı?" diye sordular. Araştırıp soruşturduktan sonra, bu işi Yoaş oğlu Gidyon'un yaptığını anladılar.

7 Judges 6-30 Bunun üzerine Yoaş'a, "Oğlunu dışarı çıkar" dediler, "Ölmesi gerek. Çünkü BAAL'ın sunağını yıktı, yanındaki AŞERA putunu kesti."

7 Judges 6-31 Yoaş çevresindeki öfkeli kalabalığa, "BAAL'ı savunmak size mi düştü?" dedi, "Siz mi onu kurtaracaksınız? Onu savunan şafak sökmeden ölecek. BAAL TANRIYSA, bırakın kendini savunsun. Yıkılan sunak onun!"

7 Judges 6-32 O gün Yoaş, "BAAL kendini savunsun, yıkılan sunak onun sunağıdır" diyerek Gidyon'a Yerubbaal adını verdi.

7 Judges 8-33 Gidyon ölünce İsrailliler yine RAB'be vefasızlık ettiler. BAALLAR'a taptılar. Baal-Berit'i ilah edinerek

7 Judges 8-34 kendilerini çevrelerindeki düşmanlarının elinden kurtaran Tanrıları RAB'bi unuttular.

7 Judges 10-6 İsrailliler yine RAB'bin gözünde kötü olanı yaptılar; BAALLAR'a, AŞTORETLER'e, Aram, Sayda, Moav, Ammon ve Filist ilahlarına kulluk ettiler. RAB'bi terk ettiler, O'na kulluk etmediler.

7 Judges 10-10 İsrailliler RAB'be, "Sana karşı günah işledik" diye seslendiler, "Seni, Tanrımız'ı terk edip BAALLAR'a kulluk ettik."

11 1 Kings 18-18 İlyas, "İsrail'i sıkıntıya sokan ben değilim, seninle babanın ailesi İsrail'i sıkıntıya soktunuz" diye karşılık verdi, "RAB'bin buyruklarını terk edip BAALLAR'ın ardınca gittiniz.

11 1 Kings 18-22 İlyas konuşmasını şöyle sürdürdü: "RAB'bin peygamberi olarak sadece ben kaldım. Ama BAAL'ın DÖRTYÜZELLİ PEYGAMBERİ var.

11 1 Kings 18-23 Bize iki BOĞA getirin. Birini BAAL'ın peygamberleri alıp kessinler, parçalayıp odunların üzerine koysunlar; ama odunları yakmasınlar. Öbür BOĞAYI da ben kesip hazırlayacağım ve odunların üzerine koyacağım; ama odunları yakmayacağım.

11 1 Kings 18-26 Kendilerine verilen BOĞAYI alıp hazırlayan BAAL'ın peygamberleri sabahtan öğlene kadar, "Ey BAAL, bize karşılık ver!" diye yalvardılar. Ama ne bir ses vardı, ne de bir karşılık. Yaptıkları sunağın çevresinde zıplayıp oynadılar.

12 2 Kings 3-2 Yoram RAB'bin gözünde kötü olanı yaptıysa da annesiyle babası kadar kötü değildi. Çünkü babasının yaptırdığı BAAL'I SİMGELEYEN DİKİLİTAŞI kaldırıp attı.

12 2 Kings 10-21 Yehu bütün İsrail'e haber saldı. BAAL'a tapanların hepsi geldi, gelmeyen kalmadı. BAAL'ın tapınağı hıncahınç doldu.

12 2 Kings 17-16 Tanrıları RAB'bin bütün buyruklarını terk ettiler. Tapınmak için kendilerine iki dökme buzağı ve Aşera putu yaptırdılar. GÖK CİSİMLERİNE TAPTILAR. BAAL'e KULLUK ETTİLER.

12 2 Kings 17-17 OĞULLARINI, KIZLARINI ATEŞTE KURBAN ETTİLER. FALCILIK, BÜYÜCÜLÜK YAPTILAR. RAB'bin gözünde kötü olanı yaptılar, kendilerini kötülüğe adayarak O'nu öfkelendirdiler.

Baal'e adak olarak çocuk kurban edilmesini tasvir eden bir ilüstrasyon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder