30 Mayıs 2023 Salı

İç Yağındaki nimet

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların iç yağlarının insan sağlığı için faydalı olduğu bilimsel olarak ispatlanmış olup başlıca faydalar aşağıda belirtilmiştir. 

1) Kas ve kemik gelişimini destekler.

2) Omega 3 yağ asitleri ( alfalinoleik asit C18H30O2 ) vasıtasıyla bağışıklık sistemini güçlendirir.

3) Antioksidan etkisi vardır.

4) Kolajen ( yapısal protein ) üretimi sağlayarak ciltteki ölü hücreleri yeniler.

5) Kolesterolü dengeler.

6) Kalp ve damar sistemini korur ve damar tıkanıklıklarını engeller.

7) Ağrı kesici özelliği vardır.

8) Boyun fıtığına iyi gelir.

9) Sinir hücrelerini güçlendirir.

Özellikle Omega 3 ( Alfalinoleik asit C18H30O2 ) içeren kuyruk yağı, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve gelişme dönemindeki çocukları ve yetişkinleri hastalıklardan korumaktadır.

En'am suresinin 146. ayetinde "Şahm" ( İç Yağ, Don yağı ) kelimesi yer almakta ve dolaylı olarak "kuyruk yağına" atıfta bulunulmakta gibidir. Zira ayette hayvanın sırtındaki, bağırsağındaki veya kemiğe karışanlar dışındaki iç yağların haram kılındığı belirtilmektedir ki "kuyruk yağı" bu kapsamda kalmaktadır.

Ayetlerde, insana zararlı olan olguların haram kılınmasına rağmen bu ayette faydalı olanın haram kılındığı görülmektedir. Zira ayetin sonunda "Azgınlıkları yüzünden onları böyle karşılıklandırdık." cümlesi yer almaktadır. Bu son cümle esasen, sanılanın aksine iç yağının faydalarının olduğunu bildirmek üzere tezahür etmiş gibi görünmektedir.

6/146 Ve alellezine hadu harramna kulle zi zufur ve minel bekari vel ğanemi HARRAMNA ALEYHİM ŞUHUMEHUMA İLLA MA HAMELET ZUHURUHUMA EVİL HAVAYA EV MAHTELETA Bİ AZM zalike cezeynahum bi bağyihim ve inna le sadikun

( Ve o Yahudilere bütün tırnaklıları haram kıldık. Ve SIRTLARININ VEYA BAĞIRSAKLARININ TAŞIDIĞI VEYA KEMİĞE KARIŞANLARI HARİCİNDE SIĞIR VE KOYUNUN DA YAĞLARINI ONLARA HARAM KILDIK. Azgınlıkları yüzünden onları böyle karşılıklandırdık. Kesinlikle biz doğrularız. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder