15 Mayıs 2023 Pazartesi

Mazlumun zalime tutkusu

Halk arasında "Celladına aşık olmak" olarak da anılan mazlumun zalime bağlanması  fenomenin psikoloji ilmindeki karşılığı "Stockholm Sendromu"'dur. Sendromun ismi Stockholm'de vuku bulan bir rehin alma olayına dayanmakta olup, bu sendrom özetle "Kendisine zulmedene, zorbalık edene duygusal olarak bağlanmak ve itaat etmek" olarak tanımlanmaktadır. 

"Travma Bazlı Zihin Kontrol Programı" da bu bağlamda önem arzeden bir husustur. Zira amacı, travmalar vasıtasıyla kişinin veya toplumun direncini kırarak ruhsal çözünme ve teslimiyet yaratma olan bu metod küreselciler tarafından asırlardır dünya toplumları üzerinde kitlesel bazda uygulanmaktadır. Temeli korkuya, yoksunluğa, tacize, şiddete, ruhsal ve fiziksel eziyete yani travmaya dayanan benzer metodlar tarikatlarda mürid oluşturma amaçlı olarak da kullanılmaktadır. 

Stockholm Sendromu ve Travma Bazlı Zihin Kontrol Programı Al'i İmran, Hud ve Zuhruf surelerinin aşağıdaki ayetlerinde misalleme yoluyla tasvir edilmektedir.

3/119 HA ENTUM ULAİ TUHİBBUNEHUM VE LA YUHİBBUNEKUM ve tu'minune bil kitabi kullih ve iza lekukum kalu amenna ve iza halev addu aleykumul enamile minel ğayz kul mutu bi ğayzikum innellahe alimun bi zatis sudur

( HA SİZLER ÖYLESİNİZ Kİ, kitabın hepsine inanmanıza rağmen ONLARI SEVERSİNİZ DE ONLAR SİZİ SEVMEZLER. Size rastladıklarında, "İnandık." derler. Yalnız kaldıklarında ise, kinden, öfkeden üzerinize parmak uçlarını ısırırlar. De ki: "Kininizle, öfkenizle ölün." Kesinlikle Allah göğüslerin özünü bilendir. )

11/59 Ve tilke adun cehadu bi ayati rabbihim ve asav rusulehu VETTEBEU EMRA KULLİ CEBBARİN ANİD

( Ve işte Ad, Rab’lerinin ayetleri ile cihad ettiler. O’nun resullerine isyan ettiler. HER İNATÇI ZORBANIN EMİRLERİNE TABİ OLDULAR. )

43/54 FESTEHAFFE KAVMEHU FE ETAUH innehum kanu kavmen fasikin

( Böylece ( FİRAVUN ) KAVMİNİ KÜÇÜMSEYİP AŞAĞILADI DA ONA İTAAT ETTİLER. Kesinlikle onlar günahkarlar kavmi oldular. )

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2023/05/dogru-olan-gorebiliyor-musun.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder