2 Ağustos 2022 Salı

Sessel ışıma ve "Tan" kelimesi

SBSL ( Single Bubble Sonoluminiscence ) - ( Tek Kabarcık Sessel Işıması ), içi su dolu cam bir küre içinde salınan bir gaz kabarcığının, ultrasonik ses dalgalarına maruz bırakılması sonucu önce genişlemesi, sonra içine çökmesi ve ışık yayması fenomenidir.

SBSL düzeneği aşağıdaki gibidir.


SBSL deneyi esnasında çekilmiş aşağıdaki foto akustik transducer bağlantısı yapılmış cam küreyi ve içine salınan gaz kabarcığını göstermektedir.


İkinci foto ise ses dalgası iletisi sonrasında "ışık" oluşumunu açıkça göstermektedir.


"Tan" kelimesinin, sesin ışığa dönüşmesi fenomeniyle semantik ilintisi bulunmakta gibidir. Zira bu kelime kök anlam itibarıyla hem "ses" hem de "ışık" anlamlarını temsil etmektedir. "Tan" kökünü içeren Arapça ve Türkçe bazı kelimeler şöyledir.

TANrı ( Işıklı olan, Sesli olan )

Kök TENgri / Gök TANrı* ( Kök Işık, Kaynak Işık, Gökteki Işık )

* Pagan kültürlerde Güneş, Tanrı'nın  sembolik yansıması addedilmiştir. İngilizce'de ve Almanca'da Güneş anlamına gelen "Sun" ve "Sonne" kelimeleri de "Tan" kelimesinin tezahürleridir. ( Dillerde S ve T harfleri birbirlerini ikame eden harflerdendir. )

TANımak ( Ayrıştırmak, Işıklamak, Görür hale gelmek )

TAN yeri ( Işık yeri )

TANna ( TINlamak, Çınlamak, Ses vermek )

TINı ( Ses ayrışımı, Ses TONu )

TANtana etmek ( Konuşmak, Ses çıkarmak )

TENnur ( Ateş yeri, Fırın )

SOUND - TON ( Ses ) ( Dillerde S ve T harfleri birbirlerini ikame eden harflerdendir. )

Ses ve ışık bağlantısı Tevrat'ın 3. ayetinde yer almaktadır. Ayette ışığın, Allah'ın sesiyle / kelamıyla oluştuğu bildirilmektedir.

1 Genesis 1-3 Ve Tanrı, "Işık olsun" dedi ve ışık oldu.

Kur'an'daki Nur suresinde "Allah" kelimesi "Nur" ( Aydınlık ) kelimesiyle teşbih edilmiştir.

24/35 Allahu NURus semavati vel ard .... 

( Allah göklerin ve yerin AYDINLIĞIDIR. ... )

"Nur" ( Aydınlık ) kelimesi "Nar" ( Ateş ) kelimesinin bir türevi olup her iki kelimenin kökünde "Ateş, Işık, Aydınlık" anlamları bulunmaktadır. Dolayısıyla "Tan" ve "Nar/Nur" kelimeleri eşanlamlı olma özelliği taşımaktadırlar. Pagan kültürlerde Tanrının "Güneş" ile sembolize edilmesinin bir sebebi de ayetlerin düşük idrak seviyesiyle yorumlanmış olmasıdır. 

Nümerolojik değeri 1 olan ve Allah'ın tekliğini ifade eden 10 sayısının fonetik karşılıklarının İngilizce'de "Ten", Almanca'da "Zehn" olması da Tanrı kelimesindeki "Tan" kökünün bir tezahürü niteliğindedir. 

Fransızca'da ise "On" kelimesinin karşılığı "Dix" kelimesidir ki bu kelimenin kökü "Dieu" ( Tanrı ) ve "Dire" ( Söylemek, Konuşmak ) kelimelerindeki ortak "Di" köküdür. Bu durum da "ses / kelam" kelimeleriyle Tanrı kelimesi arasındaki ilintiyi ortaya koymakta gibidir.

Sesin ışığa dönüşmesiyle ilgili bazı bilimsel linkler aşağıdadır.

http://thescienceexplorer.com/universe/how-sound-turned-light

https://www.google.com/amp/s/www.popsci.com/scitech/article/2009-03/sound-becomes-light/%3famp


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder