20 Ağustos 2022 Cumartesi

Bir yazıya bir görüş...

Sosyal medyada, eski veya yeni olmasının önemi olmayan, şöyle bir yazı dolaşmaktadır. ( Yazı aynen verilmiştir. )

"‘Gece’ kelimesinin Türkçe'de özel bir anlamı yoktur!..

Oysa ki; birçok yabancı dilde, durum oldukça farklıdır..

Matematikte: ‘N’ harfi, ‘0’dan başlayıp ‘sonsuz’a kadar giden Doğal Sayılar Kümesini ifade etmektedir...

İşte birçok Avrupa dilinde, ‘gece’ kelimesi 'N' harfi ile başlar, sonrası ise o dilde, yan yatınca ‘sonsuzluk’ sembolü olan ‘sekiz’ rakamının sesli ifadesiyle veya evrilmiş haliyle devam eder..

Sonsuzluk, birlik, bölünmezlik sonsuzluk anlamlarını taşır...

Şöyle ki;

* İngilizce: Night = N + eight ( 8 )

* Almanca: Nacht = N + acht ( 8 )

* Fransızca: Nuit = N + huit ( 8 )

* İtalyanca: Notte = N + otto ( 8 )

* İspanyolca: Noche= N + ocho ( 8 )

* Portekizce: Noite = N + oito ( 8 )

‘8’ saat uykuyu da işaret edercesine sonsuzluk… 😳🙄"

Yukarıdaki yazı ile ilgili görüş bildirilecek olursa;

Öncelikle yazının ilk cümlesi eksik bilgi içermektedir. "Gece" kelimesinin Türkçe'de özel bir anlamı vardır ve yazının devamındaki açıklamalar ile doğrudan ilintilidir.

Kökü "Geç / Gec" olan "Gece / Geçe" kelimesi kök anlam itibarıyla "Geçe, Geçmiş olma, İlerleme, Sonraki, Sonrasında" anlamlarına gelir.

"GEÇmek", "GECikmek", "GEÇ olmak" fiilleri de aynı ortak kökten türemiş olan ve benzer anlamları yansıtan kelimelerdir.

Dolayısıyla "Gece" kelimesi "N" harfinin simgelediği, sayıların 0'dan başlayıp "GEÇip gitmesi, ilerlemesi, bir sonrakine GEÇmesi" anlamıyla ve 8* sayısının simgelediği "yeni döngüye GEÇiş" ve  "Sonsuz döngü" anlamıyla ilintili olup "Gündüzden GEÇiş", "Yeni döngüye GEÇiş" anlamını içerir.

* 7 sayısı "bir döngülük frekansı" ve "döngü sonunu" simgeler. Örneğin 7 nota bir döngülük ses adedidir. 8. nota artık farklı bir Do'dur ve yeni döngüye GEÇilmiştir. Zira "OCTave" ( Oktav, Sekizlik, Sekizli olan ) kelimesi kökünde "Octo" ( Sekiz ) kelimesi olan ve bir döngülük ( 7 adetlik ) ses frekansı sonrasında bu sefer farklı bir "Do" ile başlayan "yeni döngüye GEÇişi" ifade eden kelimedir.

Ayrıca "Sonraki, GEÇilen, Yeni GEÇilen" anlamına gelen İngilizce'deki "Next" ve Almanca'daki "Nächst" kelimeleri de hem "Night" ve "Nacht" kelimeleriyle hem de "Gece / Geçe" kelimesiyle semantik ortaklık arzeder.

Esasen ortak tek bir kaynaktan türemiş olan kelimeler etimolojik çerçeve içerisinde "fonetik" ve "semantik" olarak iki başlıkta incelenmelidir. Bir kelimeyle fonetik benzerlik arzetmeyen bir başka kelime esasen o kelimeyle çok yakın semantik ilişkiye sahip olabilmektedir. Bu nedenledir ki Türkçe ve Arapça dilleri derinlemesine incelendiğinde, her iki dilin de diğer diller ile hem fonetik, hem de semantik ortaklıkları olduğu hatta kök dil olma potansiyelleri bulunduğu açığa çıkmaktadır.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2017/10/tek-topluluk-tek-dil.html

https://kuranilmi.blogspot.com/2017/05/dillerin-kokeni-ve-arapca.html?m=1


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder