11 Ağustos 2022 Perşembe

Göksel makam Sidre

İngilizce'deki "Sidereal" ( Yıldızsal ) kelimesi "Sidere" ( Yıldız ) ve "-al" ( gibi olan ) kelimelerinden oluşmaktadır. Necm suresinde yer alan ve "Gökte bir makam" anlamına gelen "Sidre" kelimesi "Sidere" kelimesinin bir tezahürü olup "Yıldız, Göksel olgu" anlamlarını barındırmaktadır. Zira bu kelime Sirius'tan da ( Şi'ra ) bahsedilen Necm ( Yıldız ) suresinde geçmektedir. 

53/1 Ven NECMİ iza heva

( Ve YILDIZ aşağı indiğinde.  )

......

53/7 Ve huve bil ufukil a'la

( Ve o en yüksek ufuktadır. )

53/8 Summe dena fe tedella

( Sonra yaklaştı da sarktı.  )

53/9 Fe kane kabe kavseyni ev edna

( Artık mesafesi iki yay kadar veya daha yakındı.  )

53/10 Fe evha ila abdihi ma evha

( Böylece kuluna o vahyettiğini vahyetti. )

.......

53/13 Ve lekad raahu nezleten uhra

( Ve onu başka sefer de inerken görmüştü. )

53/14 İnde SİDRATil munteha

( En son varış noktası SİDRE' nin indinde. )

53/15 İndeha CENNETul me'va

( Mekan CENNETİ onun indindedir. )

53/16 İz yağşes SİDRATE ma yağşa

( Zamanında SİDRE' yi o örten örttü. )

İngilizce'deki "Star" ( Yıldız ) kelimesi, Arapça'daki "Sitra" ( Örtü ) ve "Sedir" ( Oturulacak yer, Divan ) kelimeleri de ortak STR / SDR kökünden türeme olup "Sidre" kelimesiyle semantik ve fonetik ilintiye sahiptirler. Zira Kehf suresinin aşağıdaki ayetinde "Güneş", "Sitra" yani "Star" kelimesiyle tasvir edilmiştir. ( Fransızca'daki "Etoile" ( Yıldız ) kelimesinin kökünde ise "Toile" ( Örtü ) kelimesi bulunmaktadır. )

18/90 Hatta iza belağa matliaş ŞEMSİ vecedeha tatluu ala kavmin lem nec'al lehum min duniha SİTRA

( Nihayet GÜNEŞ'in doğduğu yere ulaştığında, onu, kendilerine ondan başka ÖRTÜ oluşturmadığımız kavmin üzerine doğarken buldu. )

Necm suresinin yukarıdaki ayetlerinde "Cennet" olarak sembolize edilen kavramın göksel bir olgu, bir yıldız olduğu ve isminin de "Sidre" olduğu bildirilmektedir. Bu ayetler, tekâmül ederek reenkarnasyon döngülerini tamamlayan ruhların kaba madde planı dünyadan üst süptil plana geçişinin bir tasviri niteliğindedir. 

Ayetlerde ayrıca vahiy olarak anılan ilahi kozmik bilgi transferinin de "Yıldız" olarak da sembolize edilen varlık ( Cebrail )  tarafından gerçekleştirildiği de dolaylı olarak bildirilmektedir. Ayetlerde vahyi alan resulün inen yıldızı evvelce de "Sidre"'de yani "Cennet"'te görmüş olduğunun bildirilmesi, üst süptil plandaki vazifeli varlıkların risalet görevlerini ifa etmek üzere kaba madde planına geçiş yaptıklarının bir ifadesi niteliğindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder