20 Şubat 2023 Pazartesi

Çakralar ... Tekâmül Döngüler 

Sanskritçe kökenli olarak bilinen "Çakra" kelimesi esasen Türkçede de "Döngü, Çember" anlamına gelen "Teker"  kelimesinin bir tezahürüdür.

Spiritüalizmde insanın "enerji çıkış merkezleri" olarak tanımlanan "çakralar" esasen ruhun kaba madde planındaki tekamül sürecinin "döngüsel" aşamalarını temsil etmektedirler. Bir başka deyişle ruhun, düşük frekanslı tesir jeneratörü olan "beden"den kurtularak madde planındaki en üst seviye temsilcisi olan "Öz Varlık" haline geçebilmesi için deneyimlemesi gereken döngüsel tekamül safhalarını temsil etmektedirler.

İnsanda 7 çakra bulunması, her çakranın bir döngü olması ve yaratılışın döngüsel niteliğinin nümerik sembolünün 7 sayısı olması açısından dikkat çekmektedir.

Ruh, bir çakradan diğerine geçebilmek için deneyimlemekte olduğu ilgili çakrada  ( döngüsel tekamül seviyesi ) defalarca reenkarne olmak durumundadır. Ancak çakradan çakraya geçişler yani tekamül seviyesi değişimleri tek enkarnasyon süreci içinde de tezahür edebilmektedir.

Aşağıdaki ayetlerin çoklu anlamlarından biri de insandaki 7 çakra yani 7 tekamül evresidir.

15/87 Ve lekad ateynake SEB'AN MİNEL MESANİ vel kur'anel* azim

( Ve biz sana İKİLİLERDEN YEDİYİ ve büyük Kur'an' ı verdik. )

* Kur'an, yaratılışın ve ruhsal tekamülün kaynak kodlarını içeren ilahi kozmik bir rehber niteliğindedir.

78/12 Ve beneyna fevkakum SEB'AN şidaden

( Ve üstünüze YEDİ sağlamını bina ettik. )

Yunus suresinin 4. ayetinde de "yaratılıştan" ve yaratılıştaki tekamül "döngülerinden" bahsedilmektedir. "Yaratılış" kelimesinin Arapça karşılığı olan "Halk" kelimesinin yine Arapça bir kelime olan "Halka" ( Döngü, Daire, Çember ) kelimesiyle olan fonetik uyumu da konu bağlamında dikkat çekmektedir.

10/4 İleyhi merciukum cemiava'dellahi hakka İNNEHU YEBDEUL HALKA SUMME YUİYDUHU li yecziyellezine amenu ve amilus salihati bil kist vellezine keferu lehum şerabun min hamimin ve azabun elimun bima kanu yekfurun

( Dönüşünüz topluca O’nadır. Allah’ın vaadi gerçektir. KESİNLİKLE YARATIŞI O BAŞLATIR. Sonra o inananları ve adaletle iyilik yapanları karşılıklandırmak için ONU DÖNDÜRÜR. O inkar edenler, inkar etmiş olmalarından dolayı onlara kaynar sudan içecek ve elim azap vardır. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder