18 Şubat 2023 Cumartesi

Göbek ... Köpek ... Sır ... Sirius

"Göbek" kelimesi KB kökünden olan eski Türkçe kökenli "Köbek" kelimesinin bir telaffuz versiyonu olup bu kelime "Köb" ( Şişmek*, KABarmak, İrileşmek, Gürleşmek, Sıkılaşmak ) ve "ek" ( gibi olan ) kelimelerinden oluşmuştur. ( * Göbek, nefes aldıkça kabaran, irileşen vücut bölgesidir. Ayrıca "Kubbe", "Kap", "Kaba" vb. gibi kelimelerde aynı köktendir. )

"Köb" kökünden türemiş kelimelere Köbçük / Köpçük ( Eyerin ön ve arka yastıkları ) ( Ķöb+çük ), Köbük ( Kabarmış, kabaran ) ( Köb+ük ) kelimeleri örnek gösterilebilir.

"Köbek / Köpek" kelimesi "Kabaran, İrileşen" anlamı itibarıyla bildiğimiz "Köpek" kelimesi  olup, bu varlığın kızınca, saldırganlaşınca tüylerini kabartması semantik kökeni oluşturmuş.

Vücudun göğüs ile bel arasındaki bölgesi için kullanılan "Göbek" kelimesinin Arapçadaki bir karşılığı da "Surra" kelimesidir ki bu kelime "Sirr" kökünden olup, "Şi'ra" ( Sirius ) kelimesi de bu kelimenin bir tezahürüdür.

"Sır / Sirr" kelimesi Türkçe ve Arapçada "Göbek deliği, İç veya orta kısım, Ruh, Yürek, Gizlenen şey, Giz" anlamlarına gelmekte olup "Surra" ve "Sirr" ilişkisi dikkat çekmektedir.

Bu etimolojik durum "Göbeklitepe" olarak bilinen antik alanın isminin esasen "Köpeklitepe" olduğunu semantik olarak da teyid etmektedir.

Yukarıda belirtilen noktalar çerçevesinde "Sirius" kelimesinin "Göbekli, Köbekli, Gizli, Ruhsal" anlamı kazandığı görülmektedir. ( Sirr ( Göbek deliği, Ruh, Giz ) + i ( gibi olan ) + us ( anlam içermeyen son ek ) )

"Köprü" ( Köb+rü ) kelimesi de genel kullanım anlamı olan "Geçiş, Geçiş sağlayıcı" anlamı ve Sirius ilintisi açısından dikkat çekmektedir. Zira Sirius yıldızı Canis Major ( Büyük Köpek ) takımyıldızının bir üyesi olup, spiritüalizmde cennetin madde alemindeki temsili ve Sevgi Planı olarak tanımlanmaktadır.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2018/11/gobeklitepe-2.html

https://kuranilmi.blogspot.com/2017/09/gobekli-tepe-2-gobekli-tepe-mi-kopekli.html

1 yorum:

  1. Karnından konuşmak deyimi bu konuyla alakalı olabilir belki

    YanıtlaSil