23 Şubat 2023 Perşembe

"Feza" kelimesinin semantik gizemi 

Kelimelerin anlamsal ( semantik ) içerikleri bilimsel teorilerin, teoremlerin ve henüz bilinmeyenlere ilişkin ispatların ve ipuçlarının kaynağı niteliğindedir. 

Mesela uzayın bir boşluk olmayıp, suyun özü olan Hidrojen atomuyla kaplı olduğu teorisi "Feza" kelimesinin aşağıdaki anlamsal içeriği vasıtasıyla teoreme dönüşme potansiyeli arzetmektedir. 

"Feza" kelimesinin anlamları;

1- Uzay, Gök

2- RAHİMDEN ÇIKAN SU, AKAN SU

3- Geniş yer 

"Rahim" ile "Feza" kelimeleri arasında semantik ilişki bulunması ve ayrıca "Room" ( Oda, Boşluk ) ( İng. ),  "Realm" ( Alem ), "Royaume" ( Alem ) ( fra. ),  "Raum" ( Boşluk, Uzay ) ( Alm. ) ve "Rahim" ( Rahim ) ( Ara. ) kelimelerinin ortak semantik ve fonetik köke haiz olmaları Rahim ile Uzay arasında fiziksel yapı anlamında da bir ödeşlik olması ihtimalini ortaya koymaktadır.


Aynı fonetik yapıya sahip olan "Fevz" kelimesinin hem "Kurtuluş", hem de "Ölmek" anlamlarının olması dikkate alındığında aslen cehennemin ( ateşin ) ta kendisi olan kaba madde planı dünyadaki "Ölüm" kavramının esasen cennet ( koruma, örtme ) olan süptil plan itibarıyla "Kurtuluş" olduğu idrak edilebilmektedir. ( "Fevz" kelimesi fiile dönüştüğünde "Faz" halini almaktadır. "Faza'" kelimesi de "Çıkarmak" anlamına gelmektedir. )

Al'i İmran suresinin aşağıdaki ayetinde dünya hayatının esasen ruhlar için "Ölüm" deneyimi olduğu yani cehennem deneyimi olduğu, liyakata erenlerin "ateşten uzaklaştırılacakları" ( kaba madde planı dünya cehenneminden ( ateşinden ) çıkarılacakları - ki bu dünyada "ölüm" olarak algılanır ) ve "cennete sokulacakları" ( süptil plana geçecekleri ) ve bunun da "Kurtuluş" ( Fevz ) olduğu bildirilmektedir. Ayrıca ayetin sonundaki "Dünya hayatı aldatıcıdır." cümlesiyle mesaj güçlendirilmektedir.

3/185 KULLİ NEFSİN ZAİKATUL MEVT ve innema tuveffevne ucurakum yevmel kiyameh fe MEN ZUHZİHA ANİN NARİ VE UDHİLEL CENNETE FE KAD FAZ VE MEL HAYATUD DUNYA İLLA METAUL ĞURUR 

( TÜM NEFİSLER ÖLÜMÜ TADAR. Ve ayağa kalkış gününde ödülleriniz kesinlikle size vefa edilir. KİM ATEŞTEN UZAKLAŞTIRILIP, CENNETE SOKUKURSA KURTULMUŞTUR. DÜNYA HAYATI ALDATICI META HARİCİNDEKİ DEĞİLDİR. )

33/71 Yuslih lekum a'malekum ve yağfir lekum zunubekum ve men yutiillahe ve rasulehu fe kad FAZE FEVZEN azima

( Size yaptıklarınızı, çalışmalarınızı iyileştirsin ve size günahlarınızdan af eylesin. Kim Allah’a  ve O’nun resulüne itaat ederse artık büyük KURTULUŞ ile KURTULMUŞTUR. )

Saffat suresinin aşağıdaki ayetlerinde de "Fevz"in ( Kurtuluşun ) kaba madde planı dünyadan çıkış yani "ölümden diriliş" olduğu mesajı verilmektedir.

37/58 E fe ma nahnu bi MEYYİTİN

( O halde biz ÖLENLER değil miymişiz? )

37/59 İlla MEVTETENEL ula ve ma nahnu bi muazzebin

( İlk ÖLÜMÜMÜZ haricinde. Biz azap edilenler değil miymişiz? )

37/60 İnne haza le huvel FEVZul azim

( Kesinlikle bu, o büyük KURTULUŞtur. )

Ayrıca bkz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder