30 Nisan 2019 Salı

Ayet Güncelleme

Allahü Teala, varlıkların idraki tekamül seviyelerine göre ayetlerin de güncellendiğini, bilgilerin algılanmasında anlam ve kapsam olarak değişiklikler hasıl olduğunu Bakara ve Nahl surelerinin aşağıdaki ayetlerinde bildirmiştir.

2/106 - MA NENSAH MİN AYETİN EV NÜNSİHA NE'Tİ Bİ HAYRİN MİNHA EV MİSLİHA e lem ta'lem ennellahe ala külli şey'in kadır ( AYETLERDEN NEYİ HÜKÜMSÜZ BIRAKIRSAK VEYA UNUTTURURSAK, ONDAN DAHA HAYIRLISINI VEYA ONUN AYNISINI GETİRİRİZ. Allah' ın kesinlikle herşeye gücü yeten olduğunu bilmez misin? )

16/101 - Ve İZA BEDDELNA AYETEN MEKANE AYETİN vallahü a'lemü bima yünezzilü kalu innema ente müfter bel ekseruhüm la ya'lemun ( Ve AYETİ, YERİNE AYET İLE DEĞİŞTİRDİĞİMİZDE, Allah ne indirdiğini bilir. "Kesinlikle sen uydurucusun." derler. Bilakis onların çoğunluğu bilmezler. )

İsra suresinin 59. ayetinde ise "Ayet Güncellenmesi" mesajı, olumsuz bir misal kullanılmak suretiyle verilmektedir. 

17/59 - Ve MA MENEANA EN NÜRSİLE BİL AYATİ İLLA EN KEZZEBE BİHEL EVVELUN ve ateyna semuden nakate mübsıraten fe zalemu biha ve ma nürsilü bil ayati illa tahvıfa ( Ve AYETLERİ GÖNDERMEKTEN O BİZİ MENEDEN, ANCAK EVVELKİLERİN ONLARI YALANLAMALARIDIR. Semud' a görüş olarak dişi deveyi verdik de onunla zulmettiler. Biz ayetleri korkutma haricinde göndermeyiz. )

Benzer durum İncil'in 2 Korintliler suresinde de yer almaktadır. Surede, kaba madde alemi ( Dünya ) yaşantısına ilişkin kurallar içeren Tevrat'ın, ruhsal tekamüle daha fazla odaklanma sağlayan İncil ile güncellenmesi ve İncil'in "kalıcı" olduğu mesajı yer almaktadır.

47 2 Korintliler 3-6 O bizi yazılı yasaya değil, Ruh'a dayalı yeni bir antlaşmanın hizmetkârları olmaya yeterli kıldı. Yazılı yasa öldürür, Ruh ise yaşatır.

47 2 Korintliler 3-7 Ölümle sonuçlanan hizmet, yani taş üzerine harf harf kazılan yasa yücelik içinde geldiyse öyle ki, İsrailoğulları geçici olan parlaklığından ötürü Musa'nın yüzüne bakamadılar.

47 2 Korintliler 3-8 Ruh'a dayalı hizmetin yücelik içinde olacağı daha kesin değil mi?

47 2 Korintliler 3-9 İnsanı suçlu çıkaran hizmetin yüceliği varsa, aklanmayı sağlayan hizmetin yüceliği çok daha aşkındır.

47 2 Korintliler 3-10 Çünkü eskiden yüceltilmiş olanın, şimdi yücelikte aşkın olana göre yüceliği yoktur.

47 2 Korintliler 3-11 Geçici olan, yücelik içinde geldiyse, kalıcı olanın yüceliği çok daha büyüktür.

Mesih İsa'nın özellikle vurguladığı şu cümle önem arzetmektedir.

40 Matta 5-17 "Yasa'yı ya da peygamberleri geçersiz kılmak için geldiğimi sanmayın. Ben geçersiz kılmaya değil, tamamlamaya geldim. 

Açıkça görülüyor ki varlıkların ( insan ve cin ) ruhsal tekamülleri açısından gönderilmelerine ihtiyaç duydukları ve kitapları tamamlayıcı nitelikte olan ayetler bulunmaktadır. İşte insanın en büyük gayreti, daima iyilik yolunda olabilmek ve bu ayetleri, bu ilmi Allahü Teala'dan niyaz etmek yönünde olmalıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder