26 Nisan 2019 Cuma

Çernobil Kazası

Çernobil kazası, 26.04.1986 tarihinde Ukrayna'nın Pripyat şehrinin 14.5 km. kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrindeki Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan bir deney esnasında 4 numaralı rekatörde meydana gelen patlama sonucu vuku bulmuştur. Patlama ve yangın sonrasında SSCB' ye, Avrupa' ya ve Türkiye'ye büyük miktarda radyasyon yayıldığı tespit edilmiştir. Facia sonrasındaki yıllarda "Thyroid Kanseri" vakaları da artmıştır. ( Thyroid, "boyun" bölgesinde bulunan ve hormon salınım sistemini kontrol eden organdır. )


4 Thyroid Kanseri türü bulunmaktadır.

1- Papillary
2- Follicular
3- Anaplastic
4- Medullary

Kur'an'ın Şuara suresinin 26/4 kodlu ayeti semantik ve nümerik açıdan dikkat çekmektedir.

26/4 - İn neşe' nünezzil aleyhim mines semai ayeten fe zallet a'nakuhüm leha hadıın ( Eğer dilersek, onların üzerine gökten ayet indiririz de boyunları ona eğilerek, alçalarak hakir zelil olur. )

- Ayet kodu Çernobil kazasının gün ve ayı ile uyumludur.
- Ayette "Gökten ayet indirilmesi" ve "Boyunların zelil olmasından" bahsedilmektedir. Çernobil'den sızan radyasyon hava akımları vasıtasıyla gökte süzülerek diğer coğrafyalara yayılmıştır. Çernobil kazasının sebep olduğu belirtilen Thyroid Kanseri "boyun" bölgesindeki dejenerasyon ile tezahür etmektedir.
- Ayetin numarası 4 olup, nükleer kaza 4 numaralı reaktördeki patlama nedeniyle vuku bulmuştur.
- Yukarıda da belirtildiği üzere 4 Thyroid Kanseri türü bulunmaktadır. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder