19 Nisan 2019 Cuma

Ebediyet nedir?

"Ebediyet" kelimesi "Sonsuzluk" olarak tercüme edilse de insan algısı ve idrak seviyesi kapsamında, madde kainatı içindeki belirli bir durumun Allahü Teala'nı  takdir ettiği kadar devam etmesi olgusunu ifade etmektedir.

Kur'an'da "Sonsuzluk" anlamına gelen iki kelime bulunmaktadır. Bunlar "Ebediyet" ve "Huld" kelimeleridir. "Ebediyet" kelimesi Kur'an'da 28 kere, "Huld" kelimesi ise 85 kere tekrar edilmektedir. 

İnsan idrakinde "Sonsuzluk" olarak algılanan "Ebediyet" kavramının, "sınırlı olduğu" bilgisini veren Hud suresinin aşağıdaki ayeti önem arzetmektedir. Ayette "Ebediyetin, göklerin ve yerin var olması süresiyle yani “Kainat / Madde Alemi var olması süresiyle” sınırlı olduğu" bildirilmektedir.

11/107 - Halidıne fıha madametis semavatü vel erdu illa ma şae rabbük inne rabbeke fe'alün li ma yürıd ( Rab’binin dilemesi hariç, gökler ve yer daim olduğu sürece onun içinde ebedidirler. Kesinlikle Rab’bin ne isterse yapar. )

Nisa suresinin aşağıdaki ayetinde "Halid" ve "Ebed" kök kelimeleri birlikte ve niteleyici şekilde kullanılmışlardır. "Halidine fiha ebeda" ifadesi "Ebediyen ebedi" olarak tercüme edilebilmektedir.

4/57 - Ve (1) ellezine (2) amenu (3) ve (4) amilu (5) es (6) salihati (7) se (8) nüdhılü (9) hüm (10) cennatin (11) tecri (12) min (13) tahti (14) ha (15) el (16) enharu (17) halidıne (18) fı (19) ha (20) ebeda (21) lehüm fıha ezvacün mütahheratün ve nüdhılühüm zıllen zalıla ( Ve o inananları, iyilikler yapanları, onları altlarından nehirler akan, içinde ebediyen ebedi olacakları bahçelere sokacağız. Onlara orada temiz eşler vardır. Onları koyu gölgelere sokarız. )

Kur'an'da "Halidıne fıha ebeda" ( Orada ebediyen ebedidirler. ) ifadesi "7" kere tekrarlanmaktadır. Bu kavramın ilk kez geçtiği ayetin kodunun nümerolojik değeri de "7" sayısını vermektedir. ( 4+5+7 = 16 ... 1+6 = "7" ) 

4/57 kodlu ayetin "Halidıne fıha ebeda" ifadesini içeren ilk cümlesi "21" kelimeden oluşmaktadır. 21 sayısı Ruh kelimesinin nümerik sembolü ve Kur'an'daki tekrar adedidir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder