13 Ekim 2019 Pazar

Dini O'na halis kılmak

Kur'an ayetlerinde yer alan "Muhlisine lehüd din" ( Dini O'na halis kılarak ) ifadesi, yaşam nimetini ve sonsuzluğu bahşeden Allahü Teala'ya olan "Borcun" ( Deyn / Din ) ifa edilmesi sürecinde daima O'nun "Birlenmesi", daima merkezde ve odak noktasında O'nun addedilmesi ve Allah'ın kulu olmaktan, ilahi nizam içinde O'na hizmet etmekten öte hiçbir işlevi olamayacak herhangi bir yaratılmışın, varlığın dinin merkezi ve odak noktası haline getirilmemesi yani bir başka deyişle şirkten uzak durulması gerektiğini bildirmektedir.

"Muhlisine lehüd din" ( Dini O'na halis kılarak ) ifadesinin Kur'an'da 10 ( 1+0 = 1 ) kere tekrarlanması, "Allah'ın Birliği" ve varlıklar arasında kolektif bilincin tesisi ile hasıl olacak "Ünite" ( Birlik )   kavramları açısından nümerolojik bir mesaj niteliğindedir.

İlgili ayetler;

7/29 - Kul emera rabbi bil kıstı ve ekımu vücuheküm ınde külli  mescidin ved’uhü MUHLİSINE LEHÜD DİN kema bedeeküm teudun 

( De ki: "Rab’bim bana adaleti emretti. Her mescidde yüzünüzü O’na doğrultun ve DİNİ O'NA HALİS KILARAK O'nu çağırın. O sizi yarattığı gibi dönersiniz." )

10/22 - Hüvellezi yüseyyiruküm fil berri vel bahr hatta iza küntüm fil fülk ve cerayne bihim bi rıyhın tayyibetin ve ferihu biha caetha rıhun asıfün ve caehümül mevcü min külli mekanin ve zannu ennehüm ühıyta bihim deavüllahe MUHLİSINE LEHÜD DİN lein enceytena min hazihı le nekunenne mineş şakirın 

( Sizi karada ve denizde gezdiren O' dur. Nihayet siz gemide olduğunuzda ve o onlarla temiz rüzgarla akarken ve onunla ferahlarken, oraya kuvvetli esen rüzgar geldi. Onlara tüm yerlerden dalgalar gelir. Kesinlikle onlar onlarla kuşatıldıklarını zannederler. DİNİ O'NA HALİS KILARAK Allah' ı çağırırlar. "Eğer bizi bundan kurtarırsan şükredenlerden oluruz."

29/65 - Fe iza rakibu fil fülki deavüllahe MUHLİSINE LEHÜD DİN fe lemma neccahüm ilel berri iza hüm yüşrikun

( Böylece, gemiye bindiklerinde, DİNİ O'NA HALİS KILARAK  Allah' ı çağırdılar. Onları karaya doğru kurtardığımızda, o zaman onlar ortak koştular. )

31/32 - Ve iza ğaşiyehüm mevcün kez zuleli deavüllahe MUHLİSINE LEHÜD DİN fe lemma neccahüm ilel berri fe minhüm muktesıd ve ma yechadü bi ayatina illa küllü hattarin kefur

( Ve dalga onları gölge gibi örttüğünde, Allah' ı, DİNİ O'NA HALİS KILARAK çağırırlar. Onları karaya doğru kurtardığımızda, onlardan doğru olanlar vardır. Tüm gaddar inkarcıların haricindekiler ayetlerimizle cihad etmezler. )

39/2 - İnna enzelna ileykel kitabe bil hakkı fa'büdillahe MUHLİSAN LEHÜD DİN

 ( Kesinlikle kitabı sana gerçek ile biz indirdik. O halde DİNİ O'NA HALİS KILARAK Allah’a  kulluk et.

39/11 - Kul innı ümirtü en a'büdellahe MUHLİSAN LEHÜD DİN

( De ki: "Kesinlikle ben, DİNİ O'NA HALİS KILARAK Allah’a  kulluk etmeye emrolundum." )

39/14 - Kulillahe a'büdü MUHLİSAN LEHÜD DİNI

( De ki: "DİNİMİ O'NA HALİS KILARAK, Allah’a  kulluk ederim." )

40/14 - Fed'ullahe MUHLİSINE LEHÜD DİNE ve lev kerihel kafirun

( O halde Allah' ı, DİNİ O'NA HALİD KILARAK çağırın. Şayet inkarcılar hoşlanmasalar bile. )

40/65 - Hüvel hayyü la ilahe illa hüve fed'uhü MUHLİSINE LEHÜD DİN el hamdü lillahi rabbil alemın

( O diridir. O’nun haricinde ilah yoktur. O halde, DİNİ O'NA HALİS KILARAK onu çağırın. Övgü, alemlerin Rab’bi Allah içindir. )

98/5 - Ve ma ümiru illa li ya'büdüllahe MUHLİSINE LEHÜD DİN hunefae ve yükımus salate ve yü'tüzzekate ve zalike dinül kayyimeh

( Ve DİNİ ALLAH'A HALİS KILARAK, O'nu doğrulayıp birleyerek, duaya kalkarak, zekat vererek kulluk etmelerinin haricinde emrolunmadılar. Bu doğru ve daim dindir. )


























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder