27 Ekim 2019 Pazar

Halk Fobisi ... Cumhuriyet Karşıtlığı

İstibdadın yani herhangi bir ünvana sahip tek bir kişinin salt tahakkümüne dayalı bir yönetim sistemi yerine heyete, meclise dayalı bir yönetim sisteminin olması gerektiği "Şura" ( Heyet, Fanışma Meclisi ) suresinde açıkça yer almasına rağmen Cumhuriyet'in kurulmasının planlandığı yıllarda özellikle diyanet ile ilgili kesimden karşıt reaksiyonlar gelmesi oldukça düşündürücüdür.

Aşağıdaki cümleler Atatürk'ün yazmış olduğu Nutuk'ta alınmışlardır.

"Ali Rıza Paşa, bir gün Ahmet İzzet Paşa'yı ziyaret eder. Sohbet sırasında, aleyhimde olur olmaz bazı şeyler söyler ve bu dedikodulara önemli bir keşfini de ekler : "Cumhuriyet kuracaklar, Cumhuriyet! " diye bağırır." ( Nutuk - Sayfa 123 )

"Sarıkamış'ta bulunan Kâzım Karabekir Paşa ile Erzurum'da bulunan Hoca Raif Efendi arasında bazı yazışmalar olduktan sonra Raif Hoca, bizzat Paşa'nın karargâhına gitmiş, oradaMuhafaza-i Mukaddesat adının kullanılmasındaki sebepleri açıklarkendemiş ki : "Maksat halifelik ve padişahlık haklarını korumak, memleketin ve İslâm dünyasının bugünkü ve gelecekteki hayatı için büyük uyuşmazlık ve sakıncalar doğuracak olan Cumhuriyet idaresinden kesinlikle sakınmaktır." ( Nutuk - Sayfa 298 )

"Efendiler, kesin zaferden sonra İkinci Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyet'i ilân ettiği zaman bile, Kâzım Karabekir Paşa, İstanbulgazetelerine verdiği demeçte, öteden beri süre gelen duygularını ve şikayetlerini "Cumhuriyet ilanını bize sormadılar." şeklinde özetlemekteydi." ( Nutuk - Sayfa 298 )

42/"38" - Vellezinestecabu li rabbihim ve ekamus salate ve emruhüm ŞURA beynehüm ve min ma razaknahüm yünfikun

( Ve Rab’lerini kabul edenler ve duaya kalkanlar, onların işleri aralarında HEYETTİR, DANIŞMA MECLİSİDİR. O rızıklandırdıklarımızdan harcarlar. )

Kur'an'ın 42. suresinin isminin "Şura" ( Meclis, Heyet" olması da önem arzetmektedir.

"Cumhuriyet" kelimesi "Halk Topluluğunun Bir Arada Olması" anlamına gelmekte olup, cumhuriyet adı verilen yönetim şeklinin özünde halkı, toplumu ilgilendiren tüm kararların halka ve halk içinden gelenlerle oluşturulmuş heyete, meclise danışılması suretiyle alınması esası yatmaktadır.

Atatürk'ün Cumhuriyet'i ilan etme günü olan 29 Ekim ile Şura suresinin ilgili ayetinin numarası ( 38  ) arasında "11" nümerolojisi ilintisi görülmektedir. ( 29 ... 2+9 = 11 ; 38 ... 3+8 = 11 )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder