27 Kasım 2022 Pazar

İnancın gerçek anlamı

"İman" ( İnanç ) kelimesi, "Emin" ( Güvenli, Güvenilir ) kelimesiyle ortak MN kökündendir. Dolayısıyla "İnancın" özü "Emin olma, Güvenme"dir. 

Bir kişinin herhangi bir olgudan emin olabilmesi, o olguya güvenmesi ancak ve ancak bu durumu teyid edecek bilginin mevcut olması ile mümkün olabilir. Misalen "Ona güvenim tam." diyen birisi, kastettiği kişinin dürüst, çalışkan, sözünü tutan vb. özelliklerine tanık olmuş, o kişiyi deneyimlemiş ve bilgi edinmiş olması gerekir. İşte bu misal "İnanç" kavramının esasen ve batinen "Bilgi" kavramını kapsadığını ortaya koymaktadır. Zira benzer misal olarak, herhangi bir kaynaktaki bilgilerin doğruluğuna inanç da o bilgilerin başka bilgiler, referanslar ve deneyimler ile desteklenebilmesi ile mümkün olmaktadır.

Aşağıda yer alan ayetlerde "Teslim olmak" ile "İnanmak" arasındaki farkın "Kalbe indirilen bilgi" yani "Bilgelik, Bilgili olmak" olduğu bildirilmektedir.

49/14 Kaletil a'rabu AMENNA kul LEM TU'MİNU VE LAKİN KULU ESLEMNA VE LEMMA YEDHULİL İMANU Fİ KULUBİKUM ve in tutiy'ullahe ve rasulehu la yelitkum min a'malikum şey'a innellahe ğafurun rahim

( Araplar "İNANDIK." dediler. De ki: "INANMADINIZ. LAKİN "TESLİM OLDUK." deyin. İNANÇ KALPLERİNİZİN İÇİNE GİRMEDİ. Eğer Allah’a  ve O’nun resulüne itaat ederseniz, size çalışmalarınızdan hiçbir şey eksiltmez. Kesinlikle Allah affedendir merhametlidir." )

26/193 Nezele bihir ruhul emin

( Onu güvenilir ruh indirdi. )

26/194 ALA KALBİKE li tekune minel munzirin

( Uyarıcılardan olman için SENİN KALBİNE )

Yukarıdaki ayette Kur'an'ın, inancın tezahürüne sebep olacak "kalbe inen bilgi" olduğu belirtilmektedir.

Bu bağlamda, sorgulamadan, araştırmadan teslim ve tabi olan ile araştırıp bilgilendikten sonra inancı oluşup, inanan olanı ayırmak gerekmektedir. Ancak maalesef toplumun geneli bağnaz, fanatik, irrasyonel şekilde kabul eden insanları "İnançlı olarak algılamaktadır ki bu doğru bir yaklaşım değildir. Zira anılan nitelikteki insanlar inançlı olanlar değil sorgulamadan, araştırmadan, bilgi sahibi olmadan teslim ve tabi olanlardır. Gerçek anlamda inançlı insan ise bilgili olan insandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder