22 Aralık 2022 Perşembe

Ayas Ata

"Ayaz Ata" ( Aydınlık Ata / Ay Ata / Soğuk Ata ), Türk, Altay ve Orta Asya mitolojilerinde ( özellikle Kazaklarda ve Kırgızlarda ) "Soğuk Tanrısı"'na verilen isim olup, Noel Baba ile de özdeşleşmiş durumdadır. "Ayas Han" ( Ayas Baba ) ve "Ak Ayas" olarak da bilinmektedir. ( Kuru soğuk olan hava koşulunun ismi olan "Ayaz" kelimesinin kökeni de "Ayas" kelimesidir. İngilizcede ve Almancada "Buz" anlamına gelen "Ice" ve "Eis" ( "Ays" okunur. ) kelimeleri "Ayas" kelimesi ile ortak köktendir. )

"Ayas Ata" isimli karakterin temsili resmi

"Tanrı" olarak yanlış nitelenen üst süptil boyut vazifeli varlıkları daima "iki boynuzlu" olarak yani 11 sayısı sembolizmiyle resmedilmektedir.

Kök Türkçe olan "Ayas" kelimesi "Berrak, Aydınlık, Mehtap ( Ay ışığı ), Ay gibi, Soğuk" anlamlarına gelmektedir. İngilizcedeki "Ice" ( Buz ) kelimesinin kökeni de "Ayas" kelimesidir.

"Ata" kelimesi ise "Vermek, Ad vermek, Önceden verilmiş olan, Önceden gelmiş olan, Evvelki olan, Geride olan, Baba, Dede*" anlamına gelmektedir. ( "Atamak" fiili "Adlandırmak, Ünvan vermek", "Atlamak" fiili ise "Geride bırakmak" kök anlamındadır. )

* "Dede" kelimesi "Baba, Öncel" anlamına da gelmekte olup, İngilizcedeki "Daddy" ( Baba ) kelimesinin de kökenidir.

Çocuk dilindeki "Ay Dede" ifadesinin kökeni de "Ayas Han** / Ayas Ata / Ayas Baba" kavramıdır.

** Kök Türkçede "Han / Kan" kelimesi "Baba, Ata" anlamını temsil etmektedir.

Türkler, yıl döngüsünü "21 Aralık'ı 22 Aralık'a bağlayan gece" olarak kabul etmişler ve bugünü "Nardugan*** Bayramı" ( Ateş Doğan / Güneş Doğan / Gün Doğan Bayramı ) olarak kutlayagelmişlerdir. Zira anılan gece en uzun gece olup, 22 Aralık gününden itibaren gece süresi azalmaya, gündüz süresi yani "aydınlık" ise artmaya başlamaktadır. Bu fenomen "Solstice" ( Gündönümü ) olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla "Ayas Ata", bayram olarak kutlanan bu yeni yıl döngüsü başlangıcının sembolik karakteri addedilmiştir. ( Noel Baba kavramı da Ayas Ata'nın batı kültüründeki tezahürüdür. )

22 Aralık yani 22.12 gününü oluşturan rakamların toplamı ( 22+1+2 = 7 ), döngü sonunun sembolü olan 7 sayısını vermektedir.

*** Nar ( Ateş ) + Dugan ( Doğan ) ... Gün Doğan / Güneş Doğan / Ateş Doğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder