21 Aralık 2022 Çarşamba

Sükunetteki kudret

SKN kökünden olan "Sekinet / Sükûnet" kelimesi "Durgunluk. Sâkinlik, Hareketsizlik, Dinginlik, Sabit kalma" anlamlarını içermektedir. ( İskan, Mesken, Sakin kelimeleri de aynı köktendir. )

Ancak "Sekinet" kelimesinin bazı ayetlerde "kudret veren ilahi kozmik bilgi, kudret veren kelime" anlamında kullanıldığı görülmektedir.

Bakara suresinin 248. ayetinde melekler tarafından taşınan ve içinde, Rab'bin mülkünün, hükümdarlığının temsili olan kudret verici ilahi bilgilerin, kelimelerin olduğu sembolik bir "tabuttan" ( sandıktan ) bahsedilmektedir.

2/248 Ve kale lehum nebiyyuhum inne AYETE MULKİHİ en ye'tiyekumut TABUTU FİHİ SEKİNETUN min rabbikum ve bekiyyetun min ma terake alu musa ve alu harune TAHMİLUHU MELAİKEH inne fi zalike le ayeten lekum in kuntum mu'minin

( Ve habercileri onlara, "O'NUN MÜLKÜNÜN, HÜKÜMDARLIĞININ AYETİ, size İÇİNDE Rab’binizden SÜKUNET OLAN, Musa’ nın ve Harun’ un ailesinin terkettiklerinden bakiye olan TABUTLA gelmesidir. ONU MELEKLER TAŞIYACAKTIR. Eğer inananlarsanız, bunun içinde kesinlikle size ayet vardır." dedi. )

Tevbe suresinin 26. ve 40. ayetlerinde Rab tarafından "indirilen sükunetten" ve "görünmeyen ordulardan" bahsedilmektedir. 

9/26 Summe ENZELALLAHU SEKİNETEHU ala rasulihi ve alel mu'minine ve enzele CUNUDEN LEM TERAVHA ve azzebellezine keferu ve zalike cezaul kafirin

( Sonra ALLAH, resulünün üzerine ve inananların üzerine SÜKUNETİNİ İNDİRDİ. GÖRMEDİĞİNİZ ORDULAR indirdi ve o inkarcılara azap verdi. İnkarcıların karşılığı budur. )

9/40 İlla tensuruhu fe kad nesarahullahu iz ahracehullezine keferu saniyesneyni iz huma fil ğayri iz yekul li sahibihi LA TAHZEN innallahe meana fe ENZELALLAHU SEKİNETEHU aleyhi ve EYYEDEHU Bİ CUNUDİN LEM TERAVHA ve CEALE KELİMETELLEZİNE KEFERUS SUFLA ve KELİMETULLAHİ hiyel ulya vallahu azizun hakim

( Eğer siz ona yardım etmezseniz, Allah ona yardım eder. Zamanında, o inkarcılar onu çıkardıkları zaman sadece iki kişinin ikincisi iken, mağarada olduklarında arkadaşına "ÜZÜLME, kesinlikle Allah bizimledir." diyordu. ALLAH onun üzerine SÜKUNETİNİ İNDİRMİŞTİ. Onu GÖRMEDİĞİNİZ ORDULARLA DESTEKLEYİP KUVVETLENDİRMİŞTİ. O İNKARCILARIN KELİMELERİNİ ALÇAK KILMIŞTI. ALLAH'IN KELİMESİ, yüce olan O'dur. Allah yücedir hakimdir. )

Yukarıdaki ayette yer alan "Kelimetellezi keferu" ( İnkarcıların kelimeleri ) ve "Kelimetullah" ( Allah'ın kelimesi ) ifadeleri bir "metafizik savaşın / ruhsal frekans savaşının / bilinçsel savaşın / kelime savaşının" varlığına işaret etmekte gibidir. Ayrıca "Sekinet" hali durgunluk, dinginlik ve huzur hali olup, şeytanların insanlara karşı en büyük silahı olan korku, panik ve üzüntü frekanslarının olmadığı haldir. Dolayısıyla ayetteki, resulün "La tahzen" ( Üzülme ) sözü vasıtasıyla "Sekinet"in şeytani frekanslara karşı en önemli silah ve bağışıklık unsuru olduğu bildirilmektedir.

Fussilet suresinin 30. ayetinde "meleklerin inmesinden" ( sükunetin inmesinden ) bahsedilmesi ve "korkmamak", "üzülmemek" hususlarının vurgulanması da konuyla ilintilidir.

41/30 İnnellezine kalu rabbunellahu summestekamu TETENEZZELU ALEYHİMUL MELAİKETU en LA TEHAFU VE LA TAHZENU ve ebşiru bil cennetilleti kuntum tuadun

( Kesinlikle O "Rab’bimiz Allah' tır." diyenlere, sonra doğru olanlara, "KORKMAYIN VE HÜZÜNLENMEYİN. Vaad edilmiş olduğunuz cennet ile müjdelenip sevinin." diye ONLARIN ÜZERİNE MELEKLER İNERLER. )

Fetih suresinin 4. ayetinde yer alan "Enzeles sekinete fi kulub" ( Sükunetin kalbe inmesi ) ifadesi, Şuara suresinin 194. ayetinde* yer alan "Kur'an'ın kalbe indirilmesi" ifadesi açısından dikkat çekmektedir. Zira bu benzer ifade, "Sekinet" kavramının "kudret veren bilgi / kelime" anlamını temsil ettiğini teyid eder niteliktedir.

48/4 Huvellezi ENZELES SEKİNETE Fİ KULUBİL mu'minine li yezdadu imanen mea imanihim ve lillahi cunudus semavati vel ard ve kanellahu alimen hakima

( İnananların inançlarını inançlarıyla artırmak için KALPLERİNİN İÇİNE SÜKUNETİ İNDİREN O'dur. Göklerin ve yerin orduları, askerleri Allah içindir. Allah bilendir hakimdir. )

* 26/192 Ve innehu le tenzilu rabbil alemin

( Ve kesinlikle o alemlerin Rab’binin indirmesidir. )

26/193 Nezele bihir ruhul emin

( Onu güvenilir ruh indirdi. )

26/194 Ala kalbike li tekune minel munzirin

( Uyarıcılardan olman için senin kalbine, )

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2018/11/tabuti-sekine-ve-tarsuslu-saul.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder