15 Aralık 2022 Perşembe

Radyoaktif Fırtına ve Radyasyon Çürümesi

"Radyasyon" veya "Işınım, Işın yayımı", elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji yayımına veya aktarımına verilen isimdir. Radyoaktif maddelerin alfa, beta, gama gibi ışınları yaymasına veya uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışını meydana getiren unsurlara radyasyon adı verilmektedir.

"Osteoradionecrosis" ( Osteoradyonekroz / Radyasyona Bağlı Kemik Çürümesi ) fenomeni ise radyasyona maruz kalan kemiklerde görülen nekroz ( çürüme ) durumunu tanımlayan kavramdır. Osteoradyonekroz, radyoterapi seansları sonrasında görülebilen bir yan etkidir.

Benzer şekilde radyoterapi tedavisi sonrasında dişlerde görülen atipik çürümeler de "Radyasyon Çürümesi" olarak tanımlanmaktadır. 

Çene kemiğinde oluşmuş bir osteoradyonekroz örneği

Zariyat ( Rüzgarlar! ) suresinin aşağıdaki ayet ikilisinde yer alan "Rih el akim" ( Kısır Rüzgar ) ifadesinin, "Elektromanyetik radyasyon yayılımını" temsil ediyor olması kuvvetle muhtemeldir. Zira bu ayet setinde "Ramim" ( Çürük, Çürüme ) kavramı da yer almaktadır.

51/41 Ve (1) fi (2) adin (3) iz (4) erselna (5) aley (6) him (7) er (8) RİH (9) EL (10) AKİM (11) 

( Ve Ad hakkında. Zamanında onların üzerine KISIR RÜZGAR GÖNDERDİK. )

51/42 Ma tezeru min şey'in etet aleyhi illa cealethu ker RAMİM

( Üzerine yettiği şeyden, onu ÇÜRÜMÜŞ KILDIĞI haricinde, hiçbir şey bırakmaz. )

Yukarıdaki ayette radyasyon yayılımına bağlı olarak maddesel unsurlarda oluşan bozunma, çürüme tasvir edilmekte gibidir. 

Yasin suresinin aşağıdaki ayetinde "Ramim" ( Kemik Çürümesi, Çürüme, Çürük ) kelimesinin, "İzame" ( Kemikler ) kelimesi ile ilintilendirilmesi de konu bağlamında dikkat çekmektedir.

36/78 Ve darabe lena meselen ve nesiye halkah kale men yuhyil İZAME ve hiye RAMİM 

( Ve bize misal beyan etti. Yaratılışını unuttu. "ÇÜRÜMÜŞ dağılmış iken KEMİKLERİ kim diriltir?" dedi. )

Güneş'te vuku bulan büyük ölçekli elektromanyetik patlamalar "Solar Radiation Storm" ( Güneş Radyasyon Fırtınası ) terimi ile ifade edilmektedir. Bu terimde yer alan "Fırtına" ifadesi de 51/41 kodlu ayette yer alan ve "radyasyon yayılımını" simgeleyen "RİH el akim" ( Kısır RÜZGAR ) kelimesiyle uyum arzetmektedir.

"Solar Cycle" ( Güneş Döngüsü ) olarak bilinen fenomen ise Güneş'in 11 yıllık döngüsünü tanımlamaktadır ki bu döngüde radyasyon fırtınası maksimum seviyeye erişmektedir. Radyasyon Yayılımını / Radyasyon Fırtınasını tanımlayam "Rih el akim" ( Kısır rüzgar ) ifadesinin yer aldığı ayetin kodunun ( 51/41 ) nümerolojik değerinin 11 olması ve ayette 11 kelime bulunması da "Güneş Döngüsü"'ndeki 11 yıllık frekans ile uyum açısından dikkat çekmektedir. ( 5+1+4+1 = 11 )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder