26 Aralık 2022 Pazartesi

Zahiren azab batinen rahmet

"Madalyonun öbür yüzü"

"Olayın iç yüzü"

"Perde arkası / Sahne Arkası"

.....

.....

Yaygın olarak kullanılan yukarıdaki ifadeler "bir söylemin, bir eylemin, bir olgunun veya bir olayın görünen, bilinen yönünün dışında görünmeyen, bilinmeyen yönünün varlığını vurgulamak için kullanılmaktadır.

Sembollere ilişkin derlenmiş bir  kitabın arkasındaki şu cümle hem tam anlamıyla ezoterizmi tanımlamakta hem de "zahiri" ve "batini" kavramlarına dolaylı olarak ışık tutmaktadır.

".... pour découvrir l'arrière-scène des mots les plus communs et des cultures, qui parfois semblent les plus familières ...."

( .... sık kullanılan ve bazen en aşina olunduğu sanılan kelimelerin ve kültürlerin "sahne arkasını" keşfetmek için .... )

"Zahir / Zahiri" kelimeleri "Görünen, Aşikâr olan, Açık olan / Görünür nitelikte olan, Açıkça belli nitelikte olan" anlamlarına gelmektedir.

"Batin / Batini" kelimeleri ise "Görünmeyen, İç, Dahili, Gizli / Görünmeyen gibi olan, İçe ilişkin, Gizli gibi olan" anlamlarına gelmektedir 

Misalen, anlamı bilindiği sanılan yani zahiren bilinen bazı kelimelerin kök anlamları yani batini anlamları şöyledir. ( Zahiri / Batini formatında )

Anadolu = Bir cografi bölge / Yukarı yükseliş ( Ana+tolia )

Türk = Bir milletin ismi / Türemiş olan, Yükselen 

Millet = Bir arada yaşayan topluluk / Bağlılık, Bağlı olma ( İllet kökünden )

Dünya = Bir gezegen / Alçak olan, Alçaklık, Aşağılık olma

Evren = Uzay, Kainat / Döngüsel olan, Dönüşen, Değişen ( VR kökünden olan "Evirmek" ve "Evrim", "Vary", "Varier" ( Değişmek, Dönüşmek, İng., Fra. ), "Virage" ( Dönüş, Fra. )

Ayet = Surelerdeki bölümler / İşaret, Gözle tespit edilen, Görülen 

Cennet = Mu'min ve salih kulların ereceği yer / Örtme, Koruma

Huri = Cennetteki kadınlar! ( Yanlış bilinmektedir. ) / Çevreleyen, Yanında olan, Eşlik eden ( Ahver, Havra, Havari )

Gen = DNA enzimleri / Genişlik, Açıklık, Aralık

Enzim = DNA'daki maddeler / Nizam veren, Düzenleyen, Duzenleyici

Menderes = Bir nehirin ismi / Yılan gibi kıvrılarak uzayıp giden

Kurban = Kesilecek hayvan / Yakınlaşma, Yakınlaşan

....

....

....

Kur'an ayetlerinde "Zahiri" ve "Batini" kavramları özellikle vurgulanmış ve ayetlerdeki kelimelerin ve cümlelerin simgelediği ( teşbih ettiği ) anlamlara işaret edilmiştir. Bu iki kavramı içeren bazı ayetler şöyledir.

57/13 Yevme yekulul munafikune vel munafikatu lillezine amenunzurna naktebis min nurikum kilerci'u veraekum feltemisu nuren fe duribe beynehum bi SURİN LEHU BABUN BATİNUHU FİHİRRAHMETU VE ZAHİRUHU MİN KİBELİHUL AZAB

( O gün ikiyüzlü erkekler ve ikiyüzlü kadınlar, o inananlara "Bize bakın. Aydınlığınızdan alalım." derler. "Arkanızı dönün de aydınlık arayın." denilir. Böylece onların aralarına KAPISI OLAN SUR vurulur. ONUN GİZLİSİ, İÇİNDE RAHMET VE ONUN AÇIĞI, GÖRÜNENİ YAN TARAFINDAN AZAPTIR. )

Yukarıdaki ayette, olumsuz algı yaratan bir olgu veya olayın esasen olumlu durumlara vasıta olabileceği mesajı verilmektedir. Zira ayetin içerdiği çoklu anlamlardan biri de, "Surin lehu bab" ( Kapısı olan sur ) sembolizmiyle, azaplı olan ruhsal tekâmül sürecinin sonunda rahmet ve huzur haline geçişin müjdelenmesidir. Bu ayetteki mana ile ilintili bir başka benzer cümle ise şu meşhur söylemdir.

"Zahiren kül, batinen gül oldum." ... Bu cümle ruhsal tekâmüle ererek kaba madde planındaki ( alemindeki ) varlığı sonlanan ve üst süptil plana geçiş yapan bir varlığı net olarak tesbih ile tasvir etmektedir.

30/7 Ya'lemune ZAHİRAN minel hayatid dunya ve hum anil AHİRATİ hum ğafilun

( Dünya hayatından GÖRÜNENİ bilirler. Onlar AHİRETTEN habersizdirler. )

Yukarıdaki ayette, sadece görebildiklerini, şahit olabildiklerini, algılayabildikletini bilgi addeden, bunun dışındakileri reddeden cahil ve zalim inkarcı müşriklere vurgu yapılmaktadır.

31/20 E lem terav ennellahe sehhara lekum ma fis semavati ve ma fil erdi ve esbeğa aleykum NİAMEHU ZAHİRATEN VE BATİNEH ve minen nasi men yucadilu fillahi bi ğayri ilmin ve la huden ve la kitabin munir

( Allah’ın, göklerde ne varsa ve yerde ne varsa buyruğunuza verdiğini, NİMETLERİNİ ÜZERİNİZE AÇIK, GÖRÜNÜR OLARAK VE GİZLİ OLARAK YAYDIĞINI görmediniz mi? Ve insanlardan, Allah hakkında ilimsizce, yönlendirmesizce ve aydınlatıcı kitap olmadan mücadele edenler vardır. )

Yukarıdaki ayette insanların araştırarak keşfetmesi gereken ve en başta ilmin olduğu, nice nimetlerin varlığı bildirilmektedir.

57/3 Huvel evvelu vel ahiru vez ZAHİRU VEL BATİNUve huve bi kulli şey'in alim

( İlk ve sonraki, AÇIK VE GİZLİ O'dur. O her şeyi bilendir. )

Yukarıdaki ayette ise Rab'bin her şey gibi düalite olgusunun da yaratıcısı olduğu ve O'nun her şeyden münezzeh olduğu bildirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder