11 Ağustos 2016 Perşembe

Halifelik ?

"Halife" kelimesi, "sonra gelen, öncekinin yerine geçen" anlamına gelmektedir.

Kur'an'da "Halife / Halifeler ( Halifeh / Hulefae - Halaif )" kelimesinin, dine sahip çıkan, emaneti koruyan sonraki inanan insanlar nesli, kavmi anlamında ve çoğul anlamlı olarak geçtiği görülmektedir. Yani, bir kişiye atfedilecek, "Halifelik" diye bir makamın, bir mercinin, bir sıfatın söz konusu olmadığı ayetlerde açıkça beyan edilmektedir.
Bakara 2/30 - Ve iz kale rabbüke lil melaiketi innı caılün fil erdı halifeh kalu e tec'alü fıha men yüfsidü fıha ve yesfiküd dima ve nahnü nüsebbihu bi hamdike ve nükaddisü lek kale innı a'lemü ma la ta'lemun ( Ve zamanında Rabb' in meleklere "Kesinlikle ben yerde halife oluşturacağım." dedi. "Biz seni övgünle överken ve seni kutsarken orada bozgun yapan, kan ve gözyaşı döken birini mi oluşturacaksın?" dediler. "Kesinlikle ben sizin bilmediğinizi bilirim." dedi. )

En'am 6/133 - Ve rabbükel ğaniyyü zür rahmeh in yeşa' yüzhibküm ve yestahlif min ba'diküm ma yeşaü kema enşeeküm min zürriyyeti kavmin aharın ( Ve Rabb' in, ganidir, muhtaç değildir, rahmet sahibidir. Eğer dilerse, sizi giderir ve sizi başka bir kavmin soyundan inşa ettiği gibi sizden sonra dilediğini halife kılar. )
 
En'am 6/165 - Ve hüvellezi cealeküm halaifel erdı ve rafea ba'daküm fevka ba'dın deracatin li yeblüveküm fı ma ataküm inne rabbeke serıul ıkabi ve innehu le ğafurun rahım ( Ve sizi yerin halifeleri kılan ve size o verdikleri ile sizi sınamak için, bazınızı bazınıza derecelerle üstün kılan O'dur. Kesinlikle Rabb' in azabı hızlı olandır. Kesinlikle O affedendir merhametlidir. )

A'raf 7/69 - E ve acibtüm en caeküm zikrun min rabbiküm ala racülin minküm li yünziraküm vezküru iz cealeküm hulefae min ba'di kavmi nuhın ve zadeküm fil halkı bestah fezküru alaellahi lealleküm tüflihun ( “Sizi uyarması için sizden bir adam ile size hatırlatma geldi diye şaşırdınız mı? Hatırlayın, zamanında, Nuh kavminden sonra, sizi halifeler kıldı ve yaratılışta sizi gelişim ve beden olarak artırdı. O halde Allah' ın nimetlerini hatırlayın. Umulur ki iflah olursunuz." )
A'raf 7/74 - Vezküru iz cealeküm hulefae min ba'di adin ve bevveeküm fil erdı tettehızune min sühuliha kusuran ve tenhıtunel cibale büyuta fezküru alaellahi ve la ta'sev fil erdı müfsidın (  Ve hatırlayın ki zamanında Ad'dan sonra sizi halifeler kıldı. Sizi yerde yerleştirdi. Onun düzlüklerinde saraylar ediniyorsunuz ve dağlarında evler yontuyorsunuz. O halde, Allah' ın nimetlerini hatırlayın. Bozguncular olarak yerde asileşmeyin. )
A'raf 7/129 - Kalu uzına min kabli en te'tiyena ve min ba'di ma ci'tena kale asa rabbüküm en yühlike adüvveküm ve yestahlifeküm fil erdı fe yenzura keyfe ta'melun ( Kavmi "Sen bize gelmeden önce eziyet gördük ve sen geldikten sonra da." dediler. "Umulur ki, Rabb' iniz düşmanlarınızı helak eder ve sizi yerde halife kılar ve sizin nasıl iş yaptığınıza bakar." dedi. )

Yunus 10/14 - Sümme cealnaküm halaife fil erdı min ba'dihim li nenzura keyfe ta'melun ( Sonra, onların ardından, nasıl işler yaptığınıza bakmak için sizleri yerde halifeler kıldık. )

Yunus 10/73 - Fe kezzebuhü fe necceynahü ve men mea hu fil fülki ve cealnahüm halaife ve ağraknellezine kezzebu bi ayatina fenzur keyfe kane akıbetül münzerın ( Böylece onu yalanladılar da onu ve geminin içinde onunla birlikte olanları kurtardık. Onları halifeler kıldık. O ayetlerimizi yalanlayanları boğduk. Artık uyarılanların sonu nasıl oldu bak. )

Hud 11/57 - Fe in tevellev fe kad eblağtüküm ma ürsiltü bihı ileyküm ve yestahlifü rabbi kavmen ğayraküm ve la tedurrunehu şey'a inne rabbi ala külli şey'in hafıyz ( Eğer yüz çevirirseniz, ben size o gönderilmiş olduğumu ulaştırırım. Rabb' im sizden başka kavmi halife kılar. O’na şey kadar bile zarar veremezsiniz. Kesinlikle Rabb' im herşeyin üzerinde koruyucudur, gözeticidir. ) 

Nur 24/55 - Veadallahüllezıne amenu minküm ve amilus salihati le yestahlife ennehüm fil erdı kema istahlefe ellezine min kablihim ve le yümekkinenne lehüm dinehümüllezirteda lehüm ve le yübeddilennehüm min ba'di havfihim emna ya'büdunenı la yüşrikune bi şey'a ve men kefera ba'de zalike fe ülaike hümül fasikun ( Allah, sizlerden o inananlara ve iyilikler yapanlara, onları yerde, onlardan öncekileri halife kıldığı gibi kesinlikle halife kılacağını ve onlara beğenip seçtiği dinlerini onlara kesinlikle imkan kılacağını, yerleştirip koruyacağını ve korkularından sonra kesinlikle onları değiştireceğini vaad etti. Çünkü bana kulluk ederler. Bana hiçbir şeyi ortak koşmazlar. Kim bunun sonrasında inkar ederse, artık işte onlar, onlar günahkarlardır. )

Neml 27/62 - Em men yücıbül mudtarra iza deahü ve yekşifüs sue ve yec'alüküm hulefael ard e ilahün meallah kalılen ma tezekkerun ( Yoksa o onu çağırdığında, darlıkta olana cevap veren ve kötülüğü kaldırıp açan ve sizi yerin halifeleri kılan mı? Allah ile birlikte ilah mı var? Azdır o hatırlamanız. )

Fatir 35/39 - Hüvellezi cealeküm halaife fil ard fe men kefera fe aleyhi küfruh ve la yezıdül kafirıne küfruhüm ınde rabbihim illa makta ve la yezıdül kafirıne küfruhüm illa hasara ( Sizi yerde halifeler kılan O'dur. O halde kim inkar ederse, inkarı onun üzerinedir. İnkarcıların inkarları, Rabb' lerinin indinde hiddet, buğz haricindekini artırmaz. İnkarcıların inkarları hasar haricindekini artırmaz. )
 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder