4 Ağustos 2016 Perşembe

Kelimeler ve Yaratılış

Maddi ve manevi anlamda yaratılmış olan herşeyin yaratılışı öncesinde “kelimesi” olduğu ve kelime olmadan yaratılışın olamayacağı Kur’an ayetleri ile sabittir. Bilgisayar ekranında gördüğümüz iki boyutlu yazıların, şekillerin ve renklerin ardında “yazılım” adı verilen ve kök kod olarak sayılar ile ifade edilen “kelime” yani anlam dizileri bulunmaktadır. İnsan tüm buluşlarını, geliştirdiği tüm sistemleri Allah-ü Teala’nın yönlendirmesiyle, O’nun yaratış metodunu ve sistemini kopyalayarak gerçekleştirmektedir.
 
Bu gerçeğe istinaden, içinde yaşamakta olduğumuz üç boyutlu ortamın ve hissettiğimiz duyguların da ardında Allah-ü Teala’nın “kelimelerinden” oluşan yazılımın olduğu aşikardır. “Kelime”’nin maddeye ve maneviyata hükmeden, onlara hayat veren temel olgu olduğu dikkate alındığında odaklanmanın, düşünmenin ve zikirin insan hayatındaki önemi de açığa çıkmaktadır.

Yaratılışın özü olan “kelime”ye ilişkin aşağıdaki ayetler, tek gerçek varlığın Allah olduğunu ve insanların O’nu algılayabilmesi için Allah-ü Teala’nın “kelimeleri” bahşetmiş olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. ( “Kelime” ile ilintili “yazı” ve “isim” kelimelerini içeren ayetlere de yer verilmiştir. ) 

2/31 Ve Adem’e isimlerin hepsini öğretti. Sonra onları meleklere gösterdi. "O halde, eğer doğrular iseniz, bunları bana isimleriyle haber verin." dedi.

2/33 "Ey Adem, onlara onları isimleri ile haber ver." dedi. Böylece onlara onları isimleri ile haber verdiğinde "Size göklerin ve yerin gaybını kesinlikle ben bilirim demedim mi? O açıkladığınızı ve o gizlemiş olduğunuzu da bilirim." dedi. *

( *Adem, Allah-ü Teala’nın kendisine öğrettiği isimleri yani yaratılış kelimelerini Meleklere bildirmektedir. Allah-ü Teala’ da bu ayette “Göklerin ve yerin gaybını ( yokluğunu, yani henüz var olmadıkları, yaratılmadıkları durumu ) bilirim.” diyerek yaratılış öncesinde sadece kendi indinde kelimelerin var olduğunu ve bunları Adem’e öğrettiğini belirtmektedir. )

2/37 Böylece Adem Rabb' inden kelimeler aldı da onun üzerine tevbe eyledi. Kesinlikle O, O tevbeyi kabul edendir merhametlidir.

3/45 Zamanında melekler, "Ey Meryem, kesinlikle Allah sana kendinden kelimeyi müjdeliyor ki onun ismi Meryemoğlu mesih İsa’ dır. Dünyada ve ahirette saygındır ve yakınlaşanlardandır." dediler.

4/171 Ey kitap sahipleri, dininizde azgınlık etmeyin ve Allah üzerine gerçek haricindekini söylemeyin. Meryem oğlu İsa Mesih, kesinlikle Allah' ın resulü, Meryem'e atmış olduğu kelimesi ve O’ndan ruhtur. O halde, Allah' a ve O’nun resullerine inanın ve üçtür demeyin. Kendi hayrınıza bundan imtina edin, vazgeçin. Kesinlikle ki Allah tek ilahtır. O, çocuk sahibi olmaktan yücedir. Göklerde ne varsa ve yerde ne varsa O’nadır. Vekil olarak Allah kafidir.

8/7 Ve zamanında Allah size iki gruptan birini vaad ediyordu ki kesinlikle o sizin olacaktı. Siz ise kesinlikle şerefi olmayanın sizin olmasını arzuluyordunuz. Allah gerçeği kelimeleri ile gerçeği gerçekleştirmek ve inkarcıların arkasını kesmek istiyordu.

10/82 Ve suçlular hoşlanmasalar da, Allah gerçeği kelimeleri ile gerçekleştirir.

18/27 Ve sana Rabb' inin kitabından o vahyedileni oku. O'nun kelimelerini değiştirebilecek yoktur. O’ndan başka sığınılacak bulamazsın.

18/109 "Şayet deniz Rabb' imin kelimeleri için mürekkep olsa, Rabb' imin kelimeleri tükenmeden önce deniz tükenecektir. Şayet onun aynısını yardımcı olarak getirsek bile." de.

20/129 Ve şayet Rabb' inden geçmiş kelime ve isimlendirilmiş belirli vade olmasaydı, azab olurdu.

31/27 Ve şayet kesinlikle o yerdeki ağaçlar kalemler olsa ve deniz de ona destek olsa, ondan sonra da yedi deniz, Allah' ın kelimeleri tükenmez. Kesinlikle Allah yücedir hakimdir.

37/171 Gönderilen kullar için kelimemiz geçti.

42/14 Ve onlara ilim gelmesinin sonrası haricinde aralarında azgınlıkla ayrışıp gruplaşmadılar. Şayet belirli vadeye kadar Rabb' inden geçmiş kelime olmasaydı, onların aralarında hüküm verilirdi. Kesinlikle o onlardan sonra kitaba varis olanlar, ondan endişeli, vesveseli şüphe içindedirler.

42/24 “Allah' a yalan uydurdu." mu derler? Eğer Allah dilerse, kalbinin üzerine mühür basar. Allah batılı imha eder ve gerçeği kelimeleri ile gerçekleştirir. Kesinlikle O göğüslerin sahip olduğunu bilendir.

“Kelime” kelimesi Kur’an’da 46 kere tekrarlanmaktadır. 46 sayısının nümerolojik değerinin 4+6 = 10 olması, yani ilahi mühür değerini taşıması da dikkat çekici bir unsurdur.
 
 
Yaratılış öncesindeki tek varlığın "kelime" olduğu İncil'de de açık bir şekilde ifade edilmektedir.

43 Yuhanna 1 1 Başlangıçta Kelam vardı. Kelam Tanrı'yla birlikteydi ve Kelam Tanrı'ydı.

Tüm yaşam sürecinin bir yazılım olduğu aşağıdaki Kur'an ayetlerinde açıklanmaktadır.

2/183 Ey o inananlar, oruç o sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Umulur ki sakınırsınız.

2/216 Savaş üzerinize yazıldı. O size hoş olmayandır, zorlanmadır. Ve ola ki siz bir şeyi istemezsiniz, bir şeyden hoşlanmazsınız, o size hayırlı olabilir. Ola ki siz bir şeyi seversiniz, o size kötü olabilir. Allah bilir de sizler bilmezsiniz.

3/145 Ve nefis için Allah’ ın izni haricinde ölmek olmaz. Vadesi yazılıdır. Kim dünyanın sevabını isterse, ona ondan veririz. Kim ahiretin sevabını hayırını isterse ona ondan veririz. Şükredenleri karşılıklandıracağız.

4/103 O halde dua ettiğinizde, ayakta, oturarak ve yanlarınızın üzerinde Allah' ı hatırlayın. Tatmin olduğunuzda, huzur bulduğunuzda duaya kalkın. Dua kesinlikle inananların üzerine vakti belli olarak yazılmıştır.

9/36 Kesinlikle, Allah indinde ayların adedi oniki aydır. Gökleri ve yeri yarattığı günkü Allah yazısında. Onlardan dördü haramdır. Bu daim olan dindir. O halde, onlar hakkında nefislerinize zulmetmeyin. Ortak koşanlarla, sizinle topluca savaştıkları gibi topluca savaşın. Bilin ki, kesinlikle Allah sakınanlarla beraberdir.

13/38 Ve senden önce de resuller gönderdik. Onlara eşler, soylar oluşturduk. Allah' ın izni haricinde ayet getirmesi resul için olamaz. Her vade için yazı vardır.

22/4 Onun üzerine yazılmıştır ki, kesinlikle kim yüzünü ona doğru çevirirse, artık kesinlikle o onu saptırır. Onu ateş azabına doğru yönlendirir.

52/41 Gayb onların indinde de onlar mı yazıyorlar?

2/117 O gökleri ve yeri yaratandır. İş yapılası olduğunda, kesinlikle ona "Ol." der de o olur.

6/73 Ve gökleri ve yeri gerçekten yaratan O'dur. "Ol." dediği gün o olur. O’nun sözü gerçektir. Boruya üflendiği gün mülk O'nadır . Gaybı ve şahit olunanı bilendir. O hakimdir haberdardır.

36/82 Birşey istediğinde, kesinlikle O’nun emri ona "Ol." demesidir. Böylece o olur.

40/68 Dirilten ve öldüren O'dur. İş yapılası olduğunda, kesinlikle ona "Ol." der de o olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder