31 Ağustos 2016 Çarşamba

Zikir

Zikir kelimesi "Hatırlama, Anma" anlamına gelmektedir. Zikr kelimesi Kur'an'da "Allah'ı hatırlamak" cümlesi içinde yer almaktadır. Halk arasında zikir kelimesinin çağrıştırdığı olgu tekkelerde, dergahlarda yapılmakta olan zikir seanslarıdır. Oysa ki Allahü Teala insanın, kendisini, yaşantısının her anında, her vesilede şükranla hatırlamasını, zikretmesini istemektedir. Bir başka deyişle, inancın ve ibadetin özünün zikir seansı olmadığını vurgulamaktadır.
 
"Vezkürallahe kesiran" ( Ve Allah'ı çokça hatırlayın ) cümlesi Kur'an'da 10 kere tekrarlanmaktadır.

Al'i İmran 3/41 - Kale rabbic'al lı ayeh kale ayetüke en la tükellimen nase selasete eyyamin illa ramza vezkür rabbeke kesıran ve sebbıh bil aşiyyi vel ibkar ( "Rabb' im bana ayet oluştur." dedi. "Senin ayetin, işaret haricinde, insanlara üç gün kelam edemeyip söz söyleyememendir. Rabb' ini çokça hatırla, akşamları ve sabahları O' nu övgü sözleri ile öv." dedi. )

Enfal 8/45 - Ya eyyühellezine amenu iza lekıytüm fieten fesbütu vezkürullahe kesıran lealleküm tüflihun ( Ey o inananlar, topluluk ile karşılaştığınızda sebat edin ve Allah' ı çokça hatırlayın. Umulur ki iflah olursunuz. )
 
Taha 20/34 - Ve nezkürake kesıra ( Ve seni çokça hatırlayalım. )

Hacc 22/40 - Ellezine uhricu min diyarihim bi ğayri hakkın illa en yekulu rabbünellah ve lev la def'ullahin nase ba'dahüm bi ba'dıl le hüddimet savamiu ve biyeun ve salevatün ve mesacidü yüzkeru fıhesmüllahi kesıra ve le yensurannellahü men yensuruh innellahe le kaviyyün azız (  Onlar sadece "Rabb' imiz ancak Allah' tır." dediler diye gerçek dışı olarak yurtlarından çıkarıldılar. Şayet Allah insanları birbirleriyle savmasaydı manastırlar, kiliseler, havralar ve içinde Allah' ın isminin çokça hatırlandığı mescidler yıkılır ezilirdi. Kesinlikle Allah kendisine yardım etmiş olanlara yardım eder. Kesinlikle Allah kuvvetlidir yücedir. )

Şuara 26/227 - İllellezine amenu ve amilus salihati ve zekerullahe kesıran ventesaru min ba'di ma zulimu ve se ya'lemüllezıne zalemu eyye münkalebin yenkalibun ( O inananlar, iyilikler yapanlar, Allah' ı çokça hatırlayanlar ve zulmedilmeleri sonrasında yardım alanlar, öclerini alanlar hariç. O zulmedenler hangi geri dönüşe döndürüleceklerini bilecekler. )

Ahzab 33/21 - Lekad kane leküm fı rasulillahi üsvetün hasenetün li men kane yercüllahe vel yevmel ahıra ve zekerallahe kesıra ( Allah' ı ve sonraki günü ümit edenler ve Allah' ı çokça hatırlayanlar için, Allah' ın resulü hakkındaki size güzel örnek olmuştur. )

Ahzab 33/35 - İnnel müslimıne vel müslimati vel mü'minıne vel mü'minati vel kanitıne vel kanitati ves sadikıne ves sadikati ves sabirıne ves sabirati vel haşiıne vel haşiati vel mütesaddikıne vel mütesaddikati ves saimıne ves saimati vel hafizıne fürucehüm vel hafizate vez zakirınellahe kesıran vez zakirati eaddellahü lehüm mağfiraten ve ecran azıma ( Kesinlikle teslim olan erkekler, teslim olan kadınlar, inanan erkekler, inanan kadınlar, saygılı durup itaat eden erkekler, saygılı durup itaat eden kadınlar, doğru erkekler, doğru kadınlar, sabreden erkekler, sabreden kadınlar, alçakgönüllü, saygı ve sevgi dolu korku duyan ürperen, ürken erkekler, saygı ve sevgi dolu korku duyan, ürperen, ürken kadınlar, sadaka veren erkekler, sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler, oruç tutan kadınlar, ayıplarını koruyan erkekler, ayıplarını koruyan kadınlar, Allah' ı çokça hatırlayan erkekler ve hatırlayan kadınlar, Allah onlara af ve büyük ödül hazırladı. )

Ahzab 33/41 - Ya eyyühellezine amenüzkürullahe zikran kesıra ( Ey o inananlar, Allah' ı çokça hatırlamalarla hatırlayın. )

Cuma 62/10 - Fe iza kudıyetis salatü fenteşiru fil ardı vebteğu min fadlillahi vezkürullahe kesiren le'alleküm tüflihun ( Böylece dua yapıldığında, yerde dağılın. Allah' ın üstünlüğünü, lütfunu arayın. Allah' ı çokça hatırlayın. Umulur ki iflah olursunuz. )
 
Allahü Teala tekrar adedinin 10 olmasını Ahzab 33/35 kodlu ayetinde bu cümleyi 2 kere kullanarak sağlamıştır. Bir başka deyişle tekrar adedini 10' a tamamlamıştır. *
 
* Kur'an' da 10'a tamamlama uygulaması Bakara 2/196 ve 7/142 kodlu ayetlerde yer almaktadır.
 
Bakara 2/196 - Ve etimmül hacce vel umrate lillah fe in uhsırtüm fe mesteysera minel hedy ve la tahliku ruuseküm hatta yebluğal hedyü mehılleh fe men kane minküm merıdan ev bihı ezen min ra'sihı fe fidyetün min sıyamin ev sadekatin ev nüsük fe iza emintüm fe men temettea bil umrati ilel hacci fe mesteysera minel hedy fe men lem yecid fe sıyamü selaseti eyyamin fil hacci ve seb'atin iza raca'tüm tilke aşeratün kamileh zalike li men lem yekün ehlühu hadıril mescidil haram vettekullahe va'lemu ennellahe şedıdül ıkab ( Ve haccı ve umreyi Allah için tamamlayın. Eğer zorluğa düşüp hasret bırakılırsanız, hediyeden gönderin. Hediye yerine ulaşana kadar başlarınızı traş etmeyin. Sizlerden kim hasta olursa veya ona başından eziyet olursa, oruçtan, sadakadan veya ibadetten fidye verin. Emin olduğunuzda, umre ve hacca kadar kim faydalanırsa hediyeden gönderin. Kim bulamazsa, hac içinde üç gün ve döndüklerinde de yedi kez oruç tutsun. Bunlar ona tamamlanırlar. Bunlar, o aileleri, aşireti Mescid-i Haram’ da oturmayanlar içindir. Allah’ tan sakının ve bilin ki kesinlikle Allah’ ın azabı şiddetlidir. ) 
 
A'raf 7/142 - Ve vaadna musa selasıne leyleten ve etmemnaha bi aşrin fe temme mıkatü rabbihı erbeıne leyleh ve kale musa li ehıyhi harunahlüfnı fı kavmı ve aslıh ve la tettebı' sebılel müfsidın ( Ve Musa'ya otuz gece vaad ettik ve onu on ile tamamladık. Böylece Rabb' inin zamanı kırk geceye tamamlandı. Musa, kardeşi Harun'a "Kavmim içinde halefim ol. İyileştir ve bozguncuların yoluna tabi olma." dedi. )
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder