4 Ağustos 2016 Perşembe

Mim = 40 = Olgunlaşma, Tamamlanma, Sonlanma

Allah-ü Teala'nın "Kur'an'ın açık ayetleri" olarak nitelendirdiği huruf seti içinde yer alan "Mim" harfi "Olgunlaşma, tamamlanma, sona erme" anlamında bir işaret olarak da kullanılmaktadır. 
 
"Mim" harfinin Arap alfabesindeki ebced değeri 40, sıra numarası ise 24'tür. Bu iki sayı, aşağıdaki işlemlerde de görüleceği üzere, nümerolojik açıdan önem arzetmektedir. 
 
40 = 4 x 10
24 = 4 x 6 .... ( ayrıca 24 sayısının nümerolojik değeri de 2+4 = 6 olmaktadır. )
 
Blogun evvelki bölümlerinde 6 ve 10 rakamlarının ilahi mühür niteliğinde oldukları, yani Kur'an'daki konumları ve kullanımları açısından Allah-ü Teala'nın özellikle vurguladığı rakamlar oldukları belirtilmişti.  
 
40 sayısının Kur'an'da sadece 4 farklı surede ve 4 farklı ayette geçmesi de 4 ve 10 rakamlarının uyumu açısından ( 4 x 10 = 40 ) dikkat çekicidir.
 
 
 40 sayısının Kur'an'ın aşağıdaki ayetlerinde "tamamlanma", "olgunlaşma", "zamanına erme" anlamında geçmekte olduğu görülmektedir.
 
Bakara 2/51 - Ve iz vaadna musa erbeıne leyleten sümmettehaztümül ıcle min ba'dihı ve entüm zalimun ( Ve zamanında Musa’ ya kırk gece vaad ettik. Sonra onun ardından buzağıyı edindiniz. Sizler zalimlerdiniz. )
 
Maide 5/26 - Kale fe inneha müharrametün aleyhim erbeıne seneh yetıhune fil erdı fe la te'se alel kavmil fasikın ( "Kesinlikle orası, kırk sene onlara haram kılınandı. Yerde dolaşırlar. Günahkarlar kavmi üzerine tasalanma." dedi. )
A'raf 7/142 - Ve vaadna musa selasıne leyleten ve etmemnaha bi aşrin fe temme mıkatü rabbihı erbeıne leyleh ve kale musa li ehıyhi harunahlüfnı fı kavmı ve aslıh ve la tettebı' sebılel müfsidın (  Ve Musa'ya otuz gece vaad ettik ve onu on ile tamamladık. Böylece Rabb' inin zamanı kırk geceye tamamlandı. Musa, kardeşi Harun'a "Kavmim içinde halefim ol. İyileştir ve bozguncuların yoluna tabi olma." dedi. ) *
 
*7/142 kodlu ayette Musa'ya 30 gece verildikten sonra ilave olarak 10 gece daha verilerek gece adedinin 40'a tamamlandığı özellikle belirtilmektedir.
 
Ahkaf 46/15 - Ve vassaynel insane bi valideyhi ihsana hamelethu ummuhu kurhen ve vadaathu kurha ve hamluhu ve fisaluhu selasune şehra hatta iza belega eşuddehu ve belega erbaine seneten kale rabbi evzı’ni en eşkure ni’metekelleti en’amte aleyye ve ala valideyye ve en a’mele salihan terdahu ve aslıh li fi zurriyyeti inni tubtu ileyke ve inni minel muslimin (  Ve insana, ana babasına iyilik yapmasını emrettik. Annesi onu zorlanarak taşıdı ve onu zorlanarak doğurdu. Onu taşıması ve sütten kesmesi otuz aydır. Nihayet olgunluğuna eriştiğinde ve kırk senesine eriştiğinde "Rabb' im, o bana ve anne babama bol bol verdiğin nimetine şükredeyim ve razı olduğun, hoşlandığın iyilik yapayım diye bana öğüt ver. Benim için, soyumdan olanları iyileştir. Kesinlikle ben sana tabi oldum. Kesinlikle ben teslim olanlardanım." der. )
 
Özellikle yukarıdaki 46/15 kodlu ayette insanın 40 yaşında hidayete erdiğine, olgunlaştığına yönelik açık mesaj bulunmaktadır. Yani 40 yaş bir olgunluk ve erme yaşı olarak nitelendirilmektedir. Bu noktada "Mim" harfinin 40 olan ebced değeri itibarıyla taşıdığı nümerolojik anlam öne çıkmaktadır.
 
Öte yandan "Kırk" kelimesinin son kez geçtiği 46/15 kodlu ayet de nümerolojik açıdan ilahi mühür niteliği taşıyan 6 ve 10 rakamlarını barındırmaktadır.
 
46 ....4+6 = 10
15 ... 1+5 = 6
 
 
 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder