12 Ağustos 2016 Cuma

Hamr ( Alkollü İçecek ) - Sükara ( Sarhoş ) / Sekrat ( Sarhoşluk )

Arapça "Şarap" kelimesi "içecek" anlamına gelmekte olup, bilinen anlamı ile alkollü içeceği temsil etmemektedir. "Şurup", "Meşrubat", "Maşraba" aynı kökten gelen ve "içecek" ile ilgili olan kelimelerdir. Arapçada "mayalanmış üzüm suyu" veya "alkollü içecek" anlamında kullanılan kelime "Hamr"' dır. ( Anlaşılması için çeviride "Şarap" kelimesi kullanılmıştır. )

"Sarhoş" anlamına gelen kelime ise Arapça'da "Sükara" kelimesidir. "Sükara" kelimesi özünde "şekerli, şekerlenmiş" anlamını taşır. Zira alkol şeker içermektedir. "Şeker" anlamına gelen İngilizce'deki "Sugar", Fransızca'daki "Sucre" ve Almanca'daki "Zucker" kelimeleri de Arapça'daki "Sükara" kelimesi ile ilintilidir.

Kur'an'da alkollü içeceğin ( Hamr ) ve sarhoşluğun ( Sekrat ) sakınılacak unsurlar olduğu, insanın Hamr konusunda temkinli, takvalı olması ve aklını kullanması gerektiği belirtilmektedir. "Hamr" haram kapsamında bulunmamakta olup, Allah'ın bir nimeti olarak tanımlandığı ayetler bulunmaktadır. Yenmesi, içilmesi haram kapsamında olan olgular "Ölü", "Kan" ve "Domuz Eti"'dir.

Bakara 2/219 - Yes'eluneke anil hamri vel meysir kul fıhima ismün kebirun ve menafiu lin nasi ve ismühüma ekberu min nef'ıhima ve yes'eluneke maza yünfikun kulil afv kezalike yübeyyinüllahü lekümül ayati lealleküm tetefekkerun

( Sana şaraptan ve kumardan sual ederler. "Onlarda insanlar için büyük günah ve faydalar vardır. Onların günahları faydalarından daha büyüktür." de. Sana neyi harcayacaklarını sual ederler. "Malın fazlasını ve iyisini." de. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki düşünürsünüz. )

Nisa 4/43 - Ya eyyühellezine amenu la takrabus salate ve entüm sükara hatta ta'lemu ma tekulune ve la cünüben illa abirı sebılin hatta tağtesilun ve in küntüm merda ev ala seferin ev cae ehadün minküm minel ğaitı ev lamestümün nisae fe lem tecidu maen fe teyemmemu saıyden tayyiben femsehu bi vücuhiküm ve eydıküm innellahe kane afüvven ğafura

( Ey o inananlar, sizler sarhoşken ne söylediğinizi bilene kadar ve yolcu olmanızın haricinde, pisken yıkanıncaya kadar duaya yaklaşmayın. Eğer hastaysanız veya seferdeyseniz veya sizlerden biriniz dışkısından getirirse veya kadınlara dokunup da su bulamazsanız temiz toprağa niyet edin. Böylece yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Kesinlikle Allah affedendir bağışlayandır. )

Maide 5/90 - Ya eyyühellezine amenu innemel hamru vel meysiru vel ensabü vel ezlamü ricsün min ameliş şeytani fectenibuhü lealleküm tüflihun

( Ey o inananlar, kesinlikle şarap, kumar, dikili taşlar ve fal okları Şeytan çalışmasından, işinden pisliktir. O halde onlardan kaçının. Umulur ki iflah olursunuz. )

Maide 5/91 - İnnema yürıdüş şeytanü en yukıa beynekümül adavete vel bağdae fil hamri vel meysiri ve yesuddeküm an zikrillahi ve anis salah fe hel entüm müntehun

( Kesinlikle Şeytan, şarap ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmayı ve sizi Allah' ı hatırlamaktan ve duadan döndürmeyi ister. Artık vazgeçenler misiniz? )

Nahl 16/67 - Ve min semaratin nehıyli vel a'nabi tettehızune minhü sekeran ve rizkan hasena inne fı zalike le ayeten li kavmin ya'kılu

( Ve hurmanın ve üzümün meyvelerinden, onlardan sarhoşluk veren içkiler ve güzel rızıklar edinirsiniz. Kesinlikle bunda akıl eden kavim için ayetler vardır. )

Muhammed 47/15 - Meselül cennetilletı vüıdel müttekun fıha enharun min main ğayri asin ve enharun min lebenin lem yeteğayyer ta'müh ve enharun min hamrin lezzetin liş şaribın ve enharun min aselin musaffa ve lehüm fıha min küllis semerati ve mağfiratün min rabbihim ke men hüve halidün fin nari ve süku maen hamımen fe kattaa em'aehüm 

( Sakınanlara vaad edilen, içinde bozulup pis kokmayan sular, lezzeti değişmeyen sütten nehirler, içenler için lezzetli şaraptan nehirler, saf baldan nehirler, onlara içinde tüm ürünlerden, meyvelerden ve Rabb' lerinden af olan bahçenin misali, ateşin içinde ebedi olan ve bağırsağını kesen kaynar su içirilen kimseninki gibi midir? )

Mutaffifin 83/24 - Ta'rifu fi vücuhihim nadreten na'im

( Yüzlerinde bolluk nimeti parıltısını tanıyıp tarif edersin. )

Mutaffifin 83/25 - Yuskavne min rahikın mahtum

( Mühürlü saf şaraptan sulanır, içirilir. ) *

* Cennet tasvirinden.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder