9 Ağustos 2016 Salı

Kadın, 23. Kromozom ve Hücreler

Kromozom, (Yunanca, chromos (renk), soma (vücut)); DNA'nın "histon" proteinleri etrafına sarılmasıyla, yoğunlaşarak oluşturduğu, canlılarda kalıtımı sağlayan genetik birimlerdir. Mikronla ölçülüp ancak elektron mikroskobuyla görülebilirler. Her bir kromozom iki eşit parçadan oluşur. Yani kromozomlar X formunda olan çiftli yapılardır.
 

İnsan DNA'sı 23 adet kromozom çiftinden, yani her bir çiftte 4 tekil kromozom bulunduran yapılardan oluşmakta olup, erkek ve kadını ayıran farklılık ise  23. kromozom çiftindeki kromozomlardan birinin Y formunda olmasıdır.

 
Kur'an'ın 4. suresi olan Nisa suresinin 23. ayeti, Kur'an'da "kadına" ilişkin en fazla kelimenin yer aldığı ayettir. Ayette 4 tekil kromozomdan oluşan kromozom çifti ve 23. kromozom vurgulanmış gibi görünmektedir.

Nisa 4/23 - Hurrimet aleyküm ümmehatüküm ve benatüküm ve ehavatüküm ve ammatüküm ve halatüküm ve benatül ehı ve benatül uhti ve ümmehatükümüllatı erda'neküm ve ehavatüküm miner radaati ve ümmehatü nisaiküm ve rabaibükümüllatı fı hucuriküm min nisaikümüllatı dehaltüm bihınne fe in lem tekunu dehaltüm bihinne fe la cünaha aleyküm ve halailü ebnaikümüllezıne min aslabiküm ve en tecmeu beynel uhteyni illa ma kad selef innellahe kane ğafurar rahıma

Anneleriniz, kızlarınız, kızkardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kızkardeşlerinizin kızları, o sizi emziren anneleriniz, gayrımeşru kızkardeşleriniz ve kadınlarınızın anneleri ve o içine girdiğiniz kadınlarınızın içinden çıkardığınız evlerinizdeki üvey kızlarınız size haram kılındı. Eğer onlara girmiş olmadınızsa üzerinize günah yoktur. Soyunuzdan olan oğullarınızın nikahlı kadınları ve o önceden oluverenin haricinde toplayıp iki kızkardeşi nikahlamanız. Kesinlikle Allah affedendir merhametlidir.

Ayrıca, Kur’an’da “Hucuri” ( Hücreler, odalar ) kelimesinin ilk kez geçtiği Nisa suresindeki ayetin numarasının da 23 olması dikkat çekicidir. Zira hücreler kromozom setlerinden oluşmaktadırlar.

 
 
 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder