12 Ağustos 2016 Cuma

"Yürü ya kulum!" ??

Maddi açıdan genişliği olan, zengin olarak nitelendirilen insanların diğer insanlara göre daha şanslı ve daha iyi durumda olduklarını nitelemek için kullanılan "Allah yürü ya kulum demiş." söylemini sıkça duyarız. Ancak halk arasında yaygın bu söylem esas itibarıyla bir yanılgıdan ibarettir. Zira Allah'ın kullarına rızıkları genişletmesi de daraltması da O'nun sınavlarındandır.

Dolayısıyla mal ve mülkün fazla olması bir üstünlük belirtisi olmadığı gibi, Allah-ü Teala, özellikle maddi imkanların ( mal ve mülk ) yayılmasının hayırlara vesile olmadığını aksine insanın doğru yoldan uzaklaşması için vesile olduğunu ayetlerinde açıkça belirtmektedir.

En'am 6/44 - Fe lemma nesu ma zükkiru bihı fetahna aleyhim ebvabe külli şey' hatta iza ferihu bima utu ehaznahüm bağteten fe iza hüm müblisun ( O hatırlatılanları unuttuklarında, onlara herşeyin kapısını açtık. Nihayet o verilenlerden dolayı ferahlayıp sevindiklerinde onları ansızın yakaladık. Böylece o zaman onlar ümitsizler oldular. )

Taha 20/131 - Ve la temüddenne ayneyke ila ma metta'na bihı ezvacen minhüm zehratel hayatid dünya li neftinehüm fıh ve rizku rabbike hayrun ve beka ( Ve onlardan eşleri, o faydalandırdıklarımıza gözünü dikme. Onlar, onları sınamamız için dünya hayatının parlaklıklarıdır, süsleridir. Rabb' inin rızıkı daha hayırlıdır ve bakidir. )
 
Mü'minun 23/55 - E yahsebune ennema nümiddühüm bihı min malin ve benın ( Sanıyorlar mı ki, onlara kesinlikle o maldan ve oğuldan yaydıklarımızla, )
 
Mü'minun 23/56 - Nüsariu lehüm fil hayrat bel la yeş'urun ( Onlara hayırlarda koşuyoruz. Bilakis farketmezler. )
 
Mü'minun 23/75 - Ve lev rahımna hüm ve keşefna ma bi him min durrin le leccu fı tuğyani him ya'mehun ( Ve şayet onlara merhamet etseydik ve onlarda darlıktan, sıkıntıdan ne varsa açıp kaldırsaydık, azgınlıklarının içinde görüşsüzce dolaşmaya bocalamaya devam edeceklerdi. )
Şura 42/27 - Ve lev besetallahür rizka li ıbadihı le beğav fil erdı ve lakin yünezzilü bi kaderin ma yeşa' innehu bi ıbadihı habırun besır ( Ve şayet Allah kullarına rızkı bol verseydi, yerde azarlardı. Lakin dilediğini ölçü ile indirir. Kesinlikle O kullarından haberdardır görendir. )

Necm 53/48 - Ve ennehu hüve ağna ve akna ( Ve kesinlikle o, gani kılan da kanaat ettiren de O'dur. )
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder