13 Ekim 2016 Perşembe

Allah'ın Hatırlanması ( Zikrullah )

"Zikr" başlıklı evvelki yayında "Vezkürallaha kesiran" ( Allah'ı çokça hatırlayın ) talimatını içeren ifadenin Kur'an'da 10 kere tekrarlandığını ve bu tekrar adedinin ilahi mühür olan 10 sayısına işaret ettiğine değinilmişti.
 
"Allah'ın Hatırlanması" anlamına gelen "Zikrullah" ifadesinin Kur'an'da 10 ayette tekrarlanması dikkat çekicidir. Rabbi'miz, "Allah" kelimesinin 10 kere tekrarlanmasının hikmetine işaret ediyor  olabilir. 
 
İnanç zafiyeti olan insanlar, nefislerine yenik düşmek suretiyle, dünyevi menfaatlerle "tatmin olabileceklerini" zannetmekte ancak bu yolla hiçbir zaman tatmin olamayacaklarını öngörememekte ve bir kısırdöngü içinde çırpınmaktadırlar. Oysa Allahü Teala, isminin her vesile ile hatırlanmasının kullarını O'na yakınlaştıracağı mesajını vermekte ve 13/28 kodlu ayetinde * "Kalplerin ancak Allah'ın hatırlanması ile tatmin olabileceğini" hatırlatmaktadır.
 
Maide 5/91 İnnema yürıdüş şeytanü en yukıa beynekümül adavete vel bağdae fil hamri vel meysiri ve yesuddeküm an zikrillahi ve anis salah fe hel entüm müntehun ( Kesinlikle Şeytan, şarap ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmayı ve sizi Allah' ı hatırlamaktan ve duadan döndürmeyi ister. Artık vazgeçenler misiniz? )
 
* Ra'd 13/28 Ellezine amenu ve tatmeinü kulubühüm bi zikrillah e la bi zikrillahi tatmeinül kulub ( Onlar inanırlar ve kalpleri, Allah' ın hatırlanması ile tatmin olur. İyi bilin ki, kalpler Allah' ın hatırlanması ile  tatmin olur. )
 
Nur 24/37 Ricalün la tülhıhim ticaratün ve la bey'un an zikrillahi ve ikamis salati ve ıtaiz zekati yehafune yevmen tetekallebü fıhil kulubü vel ebsar ( Erkeklerdir ki, ne ticaret, ne de alışveriş onları Allah' ı hatırlamaktan, duaya kalkmaktan, zekatı vermekten alıkoymaz. İçinde kalplerin ve gözlerin dönerek yer değiştireceği günden korkarlar. )
 
Ankebut 29/45 Ütlü ma uhıye ileyke minel kitabi ve ekımıs salah innes salate tenha anil fahşai vel münker ve lez ikrullahi ekber vallahü ya'lemü ma tasneun ( O sana kitaptan vahyedileni oku ve duaya kalk. Kesinlikle dua ahlaksızlıktan ve kötülükten, inkardan alıkoyar. Allah' ı hatırlamak en büyüğüdür. Allah o ürettiklerinizi bilir. )
 
Zümer 39/22 E fe men şerahallahü sadrahu lil islami fe hüve ala nurin min rabbih fe veylün lil kasıyeti kulubühüm min zikrillah ülaike fı dalalin mübın ( Allah kimin göğsünü teslimiyete açmışsa, artık o Rabb' inden aydınlık üzerinde değil midir? O halde Allah' ı hatırlamaktan kalpleri katılaşmış olanların vay haline. İşte onlar apaçık sapıklık içindedirler. )
 
Zümer 39/23 Allahü nezzele ahsenel hadısi kitaben müteşebihen mesaniye takşeırru minhü cüludüllezıne yahşevne rabbehüm sümme telınü cüludühüm ve kulubühüm ila zikrillah zalike hüdellahi yehdı bihı men yeşa' ve men yudlilillahü fe ma lehu min had ( En güzel sözü, benzetmeli ikili kitap olarak Allah indirdi. O Rabb' lerinden korkanların O’ndan derileri ürperir. Sonra Allah' ın hatırlamasına derileri ve kalpleri yumuşar. Bu Allah' ın yönlendirmesidir. Onunla dilediği kimseyi yönlendirir. Allah kimi saptırırsa, artık ona yönlendiriciden yoktur. )
 
Hadid 57/16 E lem ye'ti lillezine amenu en tahşe'a kulubühüm li zikrillahi ve ma nezele minel hakkı vela yekunu kellezine utül kitabe min kablu fe tale aleyhimül emedu fe kaset kulubühüm ve kesirun minhüm fasikun ( O, o inananlara, Allah' ın hatırlaması ve o gerçekten indirilen için kalpleri ürpersin, korksun, çoğu günahkar olan ve üzerlerinden uzun zaman geçip de kalpleri katılaşan o önceden kitap verilenler gibi olmasınlar diye gelmedi mi? )
 
Mücadele 58/19 İstahveze aleyhimüş şeytanu fe ensahüm zikrallahi ulaike hizbüş şeytan ela inne hizbeş şeytani hümül hasirun ( Şeytan onların üzerini istila etti de onlara Allah' ı hatırlamayı unutturdu. İşte onlar Şeytan' ın grubudurlar. İyi bilin ki, kesinlikle Şeytan' ın grubu, onlar hasarlanırlar. )
 
Cuma 62/9 Ya eyyühellezine amenu iza nudiye lis salati min yevmil cümü'ati fes'av ila zikrillahi ve zerül bey'a zaliküm hayrun leküm in küntüm ta'lemun ( Ey o inananlar, toplanma günü duaya çağrıldığında Allah' ı hatırlamaya koşun. Alışverişi bırakın. Eğer bilenler iseniz bu size daha hayırlıdır. )
 
Münafikun 63/9 Ya eyyühellezine amenu la tülhiküm emvalüküm ve la evladüküm an zikrillahi ve men yef'al zalike fe ulaike hümül hasirun ( Ey o inananlar, ne mallarınız, ne de çocuklarınız sizi Allah' ı hatırlamaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa, artık onlar hasarlanırlar. )












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder