24 Ekim 2016 Pazartesi

Unutmak

Özünde ruhsal bir varlık, bir kelime olan insanın, ıstıraplı madde alemi olan Dünya ortamına düşüşünün temelinde "unutmak" kelimesi yatmaktadır. Allah'ın nimetini, rahmetini ve yüceliğini idrak edip, sonra unutmanın bedeli büyük olmaktadır. Allah yolu azim, sebat ve özveri gerektiren bir yoldur. Bu yolda en büyük mücadele "Şeytan" ile daha doğrusu Şeytan'ın kontrol altına almaya çalıştığı "Nefs" iledir.

Bir sıfat olan ve gerek insanlar için, gerekse cinler için kullanılan "Şeytan" kelimesi "uzaklaştıran" anlamına gelmektedir. Allah'tan uzaklaşmanın temel sebebi ise Şaytan'ın bilinçaltı telkinlerine kapılıp O'nu hatırlamayı unutmaktır. ( * "Kurban" kelimesi de "yakınlaştıran anlamına gelmekte olup, Allah'a yakınlaştıran unsurları ifade etmektedir. )

Allahü Teala "Unutmak" eylemini ve yarattığı sonuçları ayetlerinde çok net ifade etmiş, ilk unutanın da Adem olduğunu vurgulamıştır.
 
Taha 20/115 Ve lekad ahıdna ila ademe min kablü fe nesiye ve lem necid lehu azma ( Ve önceden Adem' e ahdettik de unuttu. Onda azim bulamadık. )
 
Taha 20/126 Kale kezalike etetke ayatüna fe nesıteha ve kezalikel yevme tünsa ( "İşte böyle, sana ayetlerimiz geldi de onları unuttun. Bugün de böyle unutulursun." dedi. )
 
A'raf 7/51 Ellezinettehazu dınehüm lehven ve leıben ve ğarrathümül hayatüd dünya fel yevme nensahüm kema nesu likae yevmihim haza ve ma kanu bi ayatina yechadun ( O dinlerini eğlence ve oyun edinenler ve dünya hayatının kendilerini aldattıkları. Artık bugün onları, o bugünlerine kavuşacaklarını unuttukları gibi ve o ayetlerimizle cihad ettikleri gibi unuturuz. )
 
Tevbe 9/67 El münafikun vel münafikatü ba'duhüm min ba'd ye'mürune bil münkeri ve yenhevne anil ma'rufi ve yakbidune eydiyehüm nesüllahe fe nesiyehüm innel münafikıne hümül fasikun ( İkiyüzlü erkekler ve ikiyüzlü kadınlar, onlar birbirlerindendirler. Kötülüğü emrederler ve iyilikten menederler. Ellerini sıkarak sıkı tutarlar. Allah' ı unuttular. Böylece onlar da unutuldular. Kesinlikle ikiyüzlüler, onlar günahkarlardır. )

19/64 Ve ma netezzelü illa bi emri rabbik lehu ma beyne eydına ve ma halfena ve ma beyne zalik ve ma kane rabbüke nesiyya ( Ve Rabb' inin emri ile olması haricinde inmeyiz. Önümüzde, arkamızda ve bunun arasında ne varsa O’nadır. Rabb' in unutan değildir. )

Casiye 45/34 Ve kılel yevme nensaküm kema nesıtüm likae yevmiküm haza ve me'vakümün naru ve ma leküm min nasırın ( Ve o gün "Sizi, bugününüze kavuşmayı unuttuğunuz gibi unuttuk." denilir. Yeriniz ateştir. Size yardımcılardan yoktur. )

Mücadele 58/6 Yevme yeb'asühümüllahü cemi'an fe yünebbiuhüm bi ma amilu ahsahüllahu ve nesuhu vallahü ala kulli şey'in şehid ( O gün Allah onları topluca diriltir de onlara o yaptıklarını haber verir. Allah onları saymıştır. O'nu unuttular. Allah herşeye şahittir. )

Mücadele 58/19 İstahveze aleyhimüş şeytanu fe ensahüm zikrallahi ulaike hizbüş şeytan ela inne hizbeş şeytani hümül hasirun ( Şeytan onların üzerini istila etti de onlara Allah' ı hatırlamayı unutturdu. İşte onlar Şeytan' ın grubudurlar. İyi bilin ki, kesinlikle Şeytan' ın grubu, onlar hasarlanırlar. )

Haşr 59/19 Ve la tekunu kellezine nesullahe fe ensahüm enfüsehüm ulaike hümül fasikun ( Ve o Allah' ı unutanlar gibi olmayın. Böylece onlara nefislerini unutturdu. İşte onlar, onlar günahkarlardır. )


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder