7 Ekim 2016 Cuma

Allah'ın Şahitliği

Allahü Teala'nın herşeye şahit olduğu, O'ndan gizli kalabilecek bir şey olmadığı Kur'an'da birçok ayette vurgulanmaktadır. Bu ayetler içinde "Allah'ın şahitliği" kavramını içeren ayet adedinin 10 olması da ilahi nümeroloji açısından ilginçtir.
 
Al'i İmran 3/98 Kul ya ehlel kitabi lime tekfürune bi ayatillahi vallahü şehıdün ala ma ta'melun ( "Ey kitap sahipleri, Allah’ ın ayetlerini neden inkar ediyorsunuz? Ve Allah ne yaptığınıza şahittir." de. )
 
Nisa 4/33 Ve li küllin cealna mevaliye min ma terakel validani vel akrabun vellezine akadet eymanüküm fe atuhüm nasıbehüm innellahe kane ala külli şey'in şehıda ( Ve o ana babaların, yakınların bıraktıklarından ve o ellerinizin akdettiğinden hepsi için mirasçılar kıldık. O halde onlara nasiplerini verin. Kesinlikle Allah herşeye şahittir. )
 
Maide 5/106 Ya eyyühellezine amenu şehadetü beyniküm iza hadara ehadekümül mevtü hıynel vesıyyetisnani zeva adlin minküm ev aharani min ğayriküm in entüm darabtüm fil erdı fe esabetküm müsıbetül mevt tahbisunehüma min ba'dis salati fe yuksimani billahi inirtebtüm la neşterı bihı semenen ve lev kane za kurba ve la nektümü şehadetellahi inna izen le minel asımin ( Ey o inananlar, sizden birine ölüm geldiğinde, vasiyet sırasında aranızdaki şahitlik, sizden iki adil kişiye veya eğer yerde gezerken ölüm musibeti size isabet ederse sizden olmayan diğer ikisinedir. Duadan sonra onları alıkoyun. Eğer şüpheye düşerseniz, ikisi Allah' a yemin ederler "Şayet yakınlığı olan bile olsa, şahitliği değere satmayacağız. Allah' ın şahitliğini gizlemeyeceğiz. Aksi halde, kesinlikle biz o zaman günahkarlardan oluruz".  )
 
En'am 6/19 Kul eyyü şey'in ekberu şehadeh kulillahü şehıdün beynı ve beyneküm ve uhıye ileyye hazel kur'anü li ünziraküm bihı ve men belağ e inneküm le teşhedune enne meallahi aliheten uhra kul la eşhed kul innema hüve ilahün vahıdün ve innenı berıün min ma tüşrikun ( Şahitlik olarak hangi şey daha büyüktür? de. "Allah, benimle sizin aranızda şahittir ve bana bu Kur'an, onunla sizi ve o ulaştırılanları uyarmam için vahyolundu. Kesinlikle siz, Allah'la beraber başka ilahlar olduğuna şahitlik mi edeceksiniz?" de. "Ben şahitlik etmem." de. "Kesinlikle o tek ilahtır. Kesinlikle ben o ortak koştuklarınızdan beriyim." de. )
 
Yunus 10/46 Ve imma nüriyenneke ba'dallezı neıdühüm ev neteveffeyenneke fe ileyna merciuhüm sümmellahü şehıdün ala ma yef'alun ( Ve onlara vaad ettiğimizin bir kısmını sana göstersek veya seni vefat ettirsek de onların dönüşü bizedir. Sonra Allah ne yaptıklarına şahittir. )
 
Hacc 22/17 İnnellezine amenu vellezine hadu ves sabiıne ve en nesara vel mecuse vellezine eşraku innellahe yefsılü beynehüm yevmel kıyameh innellahe ala külli şey'in şehıd ( Kesinlikle Allah, ayağa kalkış gününde, o inananların, Yahudiyelilerin, yıldıza tapan Sabiilerin, Nasıralıların, ateşe tapan Mecusilerin ve ortak koşanların aralarını ayıracaktır. Kesinlikle Allah herşeye şahittir. )
 
Ahzab 33/55 La cünaha aleyhinne fı abaihinne ve la ebnaihinne ve la ıhvanihinne ve la ebnai ıhvanihinne ve la ebnai ehavatihinne ve la nisaihinne ve la ma meleket eymanühünn vettekınellah innellahe kane ala külli şey'in şehıda ( O kadınlara, babaları, oğulları, kardeşleri, oğullarının kardeşleri, oğullarının kızkardeşleri, kadınları ve o ellerinin malik oldukları hakkında günah yoktur. Allah' tan sakının. Kesinlikle Allah herşeye şahittir. )
 
Sebe 34/47 Kul ma seeltüküm min ecrin fe hüve leküm in ecriye illa alellah ve hüve ala külli şey'in şehıd ( "Size ödülden sual etmem. Artık o sizedir. Kesinlikle ödülüm ancak Allah' ın üzerinedir. O herşeye şahittir." de. )
 
Mücadele 58/6 Yevme yeb'asühümüllahü cemi'an fe yünebbiuhüm bi ma amilu ahsahüllahu ve nesuhu vallahü ala kulli şey'in şehid ( O gün Allah onları topluca diriltir de onlara o yaptıklarını haber verir. Allah onları saymıştır. O'nu unuttular. Allah herşeye şahittir. )
 
Buruc 85/9 Ellezi lehu mülküs semavati vel ardı vallahü ala külli şey'in şehid ( O ki göklerin ve yerin mülkü O’nadır. Allah herşeye şahittir. )
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder