21 Ekim 2016 Cuma

Depresyon

Bazen bir söz, bir davranış veya bir olay insanı depresyona sokabilir. "Depresyon" kelimesi "sıkışma, daralma, baskılama"  anlamına gelir. Günümüzde insanları depresyona sokabilecek faktörler maalesef her geçen gün artmaktadır.

Depresyon sürecinde insan vücudunun fiziki reaksiyonlardan biri de göğüs bölgesinde bir ağırlık, bir daralma hissinin oluşmasıdır. İşte bu durumda insan bazen çıkış yolu bulamayacağını zannederek ümitsizliğe kapılıp, depresyonun daha da artmasına sebebiyet verebilir.
Allahü Teala Kur'an'da "Depresyon" konusuna Hicr ( Çıkış ) suresinin 15/97 kodlu ayetinde değinmektedir. Ayetteki depresyon sebebi "İnkar söylemleridir."
Hicr 15/97 - Ve lekad na'lemü enneke yedıyku sadruke bima yekulun ( Ve kesinlikle senin, onların o söylediklerinden dolayı göğsünün daraldığını biliriz. )
Hicr 15/98 - Fe sebbıh bi hamdi rabbike ve kün mines sacidın ( O halde, Rabb' ini, O' nu övgü sözleri ile öv. Yere kapananlardan ol. )
Depresyondan kurtulmanın, sıkıntı yükünü boşaltmanın, göğüs genişliğine erişmenin ve zorluktan kolaylığa çıkmanın yolunun ise Allah'ı hatırlamak, O'nu övmek ve yolunda gayret sarfetmek olduğuna İnşirah ( Açılış, Genişleme ) suresinde değinmektedir.  

İnşirah 94/1 E lem neşrah leke sadrek ( Sana göğsünü açıp genişletmedik mi? )
İnşirah 94/2 Ve vada'na anke vizrek ( Ve senden yükünü indirmedik mi? )
İnşirah 94/3 Ellezi enkada zahrek ( O sırtına işkence edeni. )
İnşirah 94/4 Ve refa'na leke zikrek ( Ve sana hatırlanmanı yükseltmedik mi? )
İnşirah 94/5 Fe inne me'al usri yüsren ( O halde zorlukla birlikte kolaylık vardır. )
İnşirah 94/6 İnne me'al usri yüsren ( Kesinlikle zorlukla birlikte kolaylık vardır. )
İnşirah 94/7 Fe iza ferağte fensab ( O halde boş kaldığında çalış yorul. )
İnşirah 94/8 Ve ila rabbike ferğab ( Ve Rabb' ine yönel. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder