22 Aralık 2018 Cumartesi

Allah'ı Gerçek Kudreti İle Takdir Edemeyenler

Kur'an'da bahsi geçen muhtelif sıfatları ve isimleri olmasına rağmen* akıllara ve idraklere sığması mümkün olmayan ancak huşu içinde sezgisine nail olunabilecek Allahü Teala yaratılmışlar tarafından sadece ve sadece "Erişilmezlerin Erişilmezi" olarak sıfatlandırılabilir. ( *"Esmaül Hüsna" başlıklı bölümde Kur'an'da geçen 263 sıfat ve isim  incelenmişti. )

İnsanların çoğunluğunun Allah yolundan sapmış olmalarının ardında yatan temel sebep Allah'ın yüceliğinin gerektiği gibi idrak edilememesi, yardımın, desteğin, sığınmanın, O'na ortak koşmak suretiyle, O'nun dışındaki aldatıcı varlıklarda ( insan ve cin şeytanları ) aranması sendromudur. İdrak zafiyeti olarak da tanımlanabilecek bu sendrom varlıklara ( insan ve cin ) her türlü hatayı, suçu ve günahı icra etmeleri için bir motivasyon faktörü işlevi görmektedir. Bugün dünyanın içinde bulunduğu bu kaotik ve bunalımlı durumun da temel sebebi bu sendromdur. Ve bu nedenle dünya Ouroboros Yılanı gibi kendisini yiyip bitirmektedir.

Allahü Teala'nın kelimelere sığdırılması mümkün olmayan yüceliği Kur'an'da aşağıdaki ifadeler vesilesiyle bildirilmiştir.

1- Ma kaderullahe hakka kadrihi ( Allah'ı gerçek kudreti ile takdir edemediler. )
2- Subhanehu ve teala an ma yesıfun ( O yücedir ve o sıfatlandırmalarının / vasfettiklerinin üzerindedir. )
3- Subhanehu ve teala an ma yüşrikun ( O yücedir ve o ortak koştuklarınızın üzerindedir. )
4- Sübhanehu ve teala an ma yekulune ulüvven kebira ( O yücedir ve büyük yükseklikle o söylediklerinin üzerindedir. )

Ayetler

6/91 - Ve MA (1) KADERU (2) ALLAHE (3) HAKKA (4) KADRİ (5) Hİ (6) iz kalu ma enzelellahü ala beşerin min şey' kul men enzelel kitabellezi cae bihı musa nuran ve hüden lin nasi tec'alunehu karatıyse tübduneha ve tuhfune kesıra ve ullimtüm ma lem ta'lemu entüm ve la abaüküm kulillahü sümme zerhüm fı havdıhüm yel'abun ( Ve onlar "Allah insanlara hiçbir şey indirmemiştir." dediklerinde, ALLAH'I GERÇEK KUDRETİ İLE TAKDİR EDEMEDİLER. De ki: "Musa'nın insanlara aydınlık ve yönlendirme olarak getirdiği, sizin onu kağıtlara dönüştürdüğünüz, onu açıkladığınız ve çoğunu gizlediğiniz, sizin ve babalarınızın o bilmediklerinizi öğrendiğiniz o kitabı kim indirdi?" De ki: "Allah" Sonra onları bataklıklarının içinde oynamaya bırak. )

22/74 - MA (1) KADERU (2) ALLAHE (3) HAKKA (4) KADRİ (5) H (6) innellahe fe kavviyyün azız ( ALLAH'I GERÇEK KUDRETİ İLE TAKDİR EDEMEDİLER. Kesinlikle Allah kuvvetlidir yücedir. )

39/67 - Ve MA (1) KADERU (2) ALLAHE (3) HAKKA (4) KADRİ (5) HI (6) vel erdu cemıan kabdatühu yevmel kıyameti ves semavatü matviyyatün bi yemınih sübhanehu ve teala an ma yüşrikun ( Ve ALLAH'I GERÇEK KUDRETİ İLE TAKDİR EDEMEDİLER. Ayağa kalkış gününde yer topluca avucundadır. Gökler kudretiyle dürülmüştür. O yücedir ve o ortak koştuklarının üzerindedir. )

Ma kaderullahe hakka kadrihi ( Allah'ı gerçek kudreti ile takdir edemediler. ) cümlesinin "6" kelimeden oluşması, ilahi mühür olan "6" sayısı açısından önem arzetmektedir.

-------------------------------------------------------------------

6/100 - Ve cealu lillahi şürakael cinne ve halekahüm ve haraku lehu benıne ve benatin bi ğayri ılm SÜBHANEHU VE TEALA AN MA YESIFUN ( Ve Allah için cinleri ortaklar kıldılar. Halbuki onları yarattı. İlimsizce O’na oğullar, kızlar uydurdular. O YÜCEDİR VE O VASFETTİKLERİNİN ÜZERİNDEDİR. )

-------------------------------------------------------------------

9/31 - İttehazu ahbarahüm ve ruhbanehüm erbaben min dunillahi vel mesıhabne meryem ve ma ümiru illa li ya'büdu ilahen vahıda la ilahe illa hu SÜBHANEHU AN MA YÜŞRİKUN ( Onlar, Allah’tan başka bilginlerini ve rahiplerini ve Meryem oğlu Mesih'i de kendilerine Rabler edindiler. Oysa onlar, tek ilah olan Allah’a  kulluk etmeleri haricinde emrolunmamışlardı. O’nun haricinde ilah yoktur. O, ONLARIN O ORTAK KOŞTUKLARINDAN YÜCEDİR. )

10/18 - Ve ya'büdune min dunillahi ma la yedurruhüm ve la yenfeuhüm ve yekulune haülai şüfeaüna ındellah kul e tünebbiunellahe bima la ya'lemü fis semavati ve la fil ard SÜBHANEHU VE TEALA AN MA YAŞRİKUN( Ve Allah’tan başka, onlara o zarar veremeyene ve fayda sağlamayana kulluk ederler. "Bunlar Allah' ın indindeki af vesilecilerimiz." derler. De ki: "Allah’a , göklerde ve yerde o bilmediklerini mi haber veriyorsunuz?" O YÜCEDİR VE O ORTAK KOŞTUKLARININ ÜZERİNDEDİR. )

16/1 - Eta emrullahi fe la testa'ciluh SÜBHANEHU VE TEALA AN MA YÜŞRİKUN ( Allah' ın emri geldi. O halde onu acele istemeyin. O YÜCEDİR VE O ORTAK KOŞTUKLARININ ÜZERİNDEDİR. )

16/3 - Halekas semavati vel erda bil hakk TEALA AN MA YÜŞRİKUN ( Gökleri ve yeri gerçekten yarattı. O ORTAK KOŞTUKLARININ ÜZERİNDEDİR. )

23/92 - Alimil ğaybi veş şehadeti fe TEALA AN MA YÜŞRİKUN ( Gayb ve şahit olunanı bilendir. O ORTAK KOŞTUKLARININ ÜZERİNDEDİR. )

28/68 - Ve rabbüke yahlüku ma yeşaü ve yahtar ma kane lehümül hıyerah SÜBHANELLAHİ VE TEALA AN MA YÜŞRİKUN ( Ve Rab’bin ne dilerse yaratır ve seçer. Onlara tercih, seçme hakkı yoktur. ALLAH YÜCEDİR VE O ORTAK KOŞTUKLARININ ÜZERİNDEDİR. )

30/40 - Allahüllezı halekaküm sümme razekaküm sümme yümıtüküm sümme yuhyıküm hel min şürakaiküm men yefalü min zaliküm min şey' SÜBHANEHU VE TEALA AN MA YÜŞRİKUN ( Allah, o sizi yaratan, sonra sizi rızıklandıran, sonra sizi öldüren, sonra sizi diriltendir. Böyle bir şeyi, ortak koştuklarınızdan yapabilen kimse var mıdır? O YÜCEDİR VE O ORTAK KOŞTUKLARININ ÜZERİNDEDİR. )

39/67 - Ve MA KADERULLAHE HAKKA KADRİHI vel erdu cemıan kabdatühu yevmel kıyameti ves semavatü matviyyatün bi yemınih SÜBHANEHU VE TEALA AN MA YÜŞRİKUN ( Ve ALLAH'I GERÇEK KUDRETİ İLE TAKDİR EDEMEDİLER. Ayağa kalkış gününde yer topluca avucundadır. Gökler kudretiyle dürülmüştür. O YÜCEDİR VE O ORTAK KOŞTUKLARININ ÜZERİNDEDİR. )

------------------------------------------------------------------

17/43 - Sübhanehu ve teala an ma yekulune ulüvven kebira ( O yücedir ve büyük yükseklikle o söylediklerinin üzerindedir. )






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder