25 Aralık 2018 Salı

Sevginin Kur'an'daki Tanımlaması

"Sevgi" kelimesi herkesin dilinde dolanan günlük bir kelime olarak görünse de ilmi açıdan ve ruhsal tekamül açısından çok derin anlam ve önem taşımaktadır. Zira gerçek sevgiyi idrak etmek, onu hissetmek, onu yaşamak ve onu yaşatmak büyük azim, feragat ve inanç gerektirmektedir.

Sevgi kelimesinin derin anlamı ayetlerde bildirilmektedir.

Kur'an'da "İyi olanların" tutum ve davranışlarından bahsedilen aşağıdaki ayetlerde "Sevgi" kelimesi anahtar niteliği taşımaktadır.

76/5 - İnnel EBRARE yeşrebune min ke'sin kane mizacuha kafura ( Kesinlikle İYİLER karışımı yarı şeffaf güzel kokulu sert maddeden olan kaseden içerler. )
76/6 - Aynen yeşrebu biha ıbadullahi yufecciruneha tefcira ( Pınar ki Allah' ın kulları onu akıtıp fışkırtarak ondan içerler. )
76/7 - YUFUNE BİN NEZRİ ve yehafune yevmen kane şerruhu müstetıren ( YAPILACAK İŞLERİNİ, ADAKLARINI İFA EDERLER ve kötülüğü salgın olan o günden korkarlar. )
76/8 - Ve YÜT'IMUNET TA'AME ALA HUBBİHİ miskinen ve yetimen ve esiren ( Ve YOKSULA, YETİME VE ESİRE YEMEĞİ SEVGİYLE YEDİRİRLER. )

Zekat vermenin, ihtiyacı olana yedirmenin "Sevgi" ile yapılmaması yani sevgi titreşimlerinin muhataba aksettirilmemesi durumunda bir değeri olmayacağı 76/8 kodlu ayette bildirilmektedir.

2/177 - Leysel birra en tüvellu vücuheküm kıbelel meşrikı vel mağribi ve lakinnel birra men amene billahi vel yevmil ahıri vel melaiketi vel kitabi ven nebiyyın ve ATEL MALE ALA HUBBİHI zevil kurba vel yetama vel mesakıne vebnes sebıli ves sailıne ve fir rikab ve ekames salate ve atez zekah vel mufune bi ahdihim iza ahedu ves sabirıne fil be'sai ved darrai ve hıynel be's ülaikellezine sadeku ve ülaike hümül müttekun ( Yüzünüzü doğu tarafına ve batı tarafına çevirmenizde iyilik yoktur. Lakin iyilik, o Allah’a , sonraki güne, meleklere, kitaba, habercilere inananlara, sevdiklerine, yakınlarına, yetimlere, yoksula, yolda kalmışa, dilenenlere, boyunduruk içindekilere SEVGİYLE MAL VERENLERE, duaya kalkanlara, zekatı verenlere, ahdettiklerinde ahdlerini ifa edenlere, zorlukta, sıkıntıda, darlıkta ve zor savaş zamanında sabredenleredir. İşte onlar doğrudurlar ve işte onlar sakınırlar. 

"İyiliğin" tanımının yapıldığı 2/177 kodlu ayette zekatın "Sevgiyle" verilmesine dikkat çekilmektedir.

"Sevgi" kelimesinin derin anlamı ve kapsamı İncil ayetlerinde de çok net bir şekilde tanımlanmıştır.

46 1 Korintliler 13-2 Peygamberlikte bulunabilsem, bütün sırları bilsem, her bilgiye sahip olsam, dağları yerinden oynatacak kadar büyük imanım olsa, ama SEVGİM olmasa, bir hiçim.

46 1 Korintliler 13-3 Varımı yoğumu sadaka olarak dağıtsam, bedenimi yakılmak üzere teslim etsem, ama SEVGİM olmasa, bunun bana hiçbir yararı olmaz.

46 1 Korintliler 13-4 SEVGİ sabırlıdır, SEVGİ şefkatlidir. SEVGİ kıskanmaz, övünmez, böbürlenmez.

46 1 Korintliler 13-5 SEVGİ kaba davranmaz, kendi çıkarını aramaz, kolay kolay öfkelenmez, kötülüğün hesabını tutmaz.

46 1 Korintliler 13-6 SEVGİ haksızlığa sevinmez, gerçek olanla sevinir.

46 1 Korintliler 13-7 SEVGİ her şeye katlanır, her şeye inanır, her şeyi umut eder, her şeye dayanır.

46 1 Korintliler 13-8 Ama peygamberlikler ortadan kalkacak, diller sona erecek, bilgi ortadan kalkacaktır.

46 1 Korintliler 13-9 Çünkü bilgimiz de peygamberliğimiz de sınırlıdır.

46 1 Korintliler 13-10 Ne var ki, yetkin olan geldiğinde sınırlı olan ortadan kalkacaktır.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Hubb" ( Sevgi ) kök kelimesi Kur'an'da 83 ( 8+3 = 11 ) kere tekrarlanmakta olup, bu frekans düalite ve döngü sembolü olan "11" nümerolojisi açısından önem arzetmektedir.

"Hubb" ( Sevgi ) kök kelimesi Kur'an'da ilk kez Bakara suresinin 2/165 kodlu ayetinde geçmekte olup, bu ayetteki ilk "Hubb" kelimesinin sıra numarası da "11"'dir.

2/165 - Ve (1) min (2) en (3) nasi (4) men (5) yettehızü (6) min (7) duni (8) allahi (9) endaden (10) YÜHIBBUNE (11) hüm ke hubbillah vellezine amenu eşeddü hubben lillah ve lev yerallezıne zalemu iz yeravnel azabe ennel kuvvete lillahi cemıan ve ennellahe şedıdül azab ( Ve insanlardan kimi Allah’tan başkasını eşi benzeri olarak edinir. Onları Allah sevgisi gibi SEVERLER. O inananların Allah için sevgileri daha şiddetlidir. O zulmedenler azabı gördükleri zaman kuvvetin tümüyle Allah için olduğunu keşke anlasalardı. Allah’ ın azabı kesinlikle şiddetlidir. )

Not: 2018 yılı kendi içinde taşıdığı 11 nümrolojisi gibi 11'ler yılı olmuştur. ( 2+0+1+8 = 11 )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder