19 Aralık 2018 Çarşamba

Karganın Öğretisi

Popular Science isimli aylık bilim dergisinde Kargalar ile ilgili olarak yer alan aşağıdaki bilgiler, Kur'an'da yer alan "Ğurabey" ( Karga ) kıssası açısından dikkat çekmektedir.

Basında yer alan yazı aşağıdaki gibidir.

" Popular Science'in haberine göre bilim insanları, günlük hayatımızın bir parçası olan kargalarla ilgili son derece ilginç araştırma yaptı. Bakın bir karga öldükten sonra neler oluyor? ''Alakarga'' olarak bilinen kuş, kendi türünden bir kuşun ölüsünü gördüğünde yiyecek arayışına son verip diğerlerine sesleniyor. Çağrıyı duyan alakargalar, ölü kuşun etrafında toplanıyor. Araştırmacılar, renkli tahta parçalarına tepki vermeyen alakargaların kendi türünden kuşun ölüsünü gördüğünde diğerlerini uyarmak için farklı biçimde ötmeye başladığını ve çağrıyı duyan diğer alakargaların da ölü kuşun etrafında toplandığını belirledi. Bir karga, yerde başka bir karganın ölüsünü görünce gaklayarak alarm verir. Sonra dallara konarlar ve bağırmaya başlarlar. Anekdotal raporlarda bazen CESEDİ GÖMERCESİNE ÜSTÜNE ÇEŞİTLİ NESNELER MESELA DALLAR ÖRTTÜKLERİ SÖYLENİYOR. .........."

Kur'an'da "Ğurabey" ( Karga ) kelimesi ilk ve son kez Maide suresinin 5/31 kodlu ayetinde geçmekte olup, bu ayette karganın, cenazenin nasıl defnedilmesi gerektiğini gösterdiğinden bahsedilmektedir.

5/31 - Fe BEASELLAHÜ ĞURABEN YEBHASÜ FİL ERDI Lİ YÜRİYEHU KEYFE YÜVARI SEV'ETE EHIYH kale ya veyleta eaceztü en ekune misle hazel ğurabi fe üvariye sev'ete ehıy fe asbeha minen nadimın ( Böylece ALLAH KARGA GÖNDERDİ, ONA KARDEŞİNİN GÖVDESİNİ NASIL GİZLEYİP ÖRTECEĞİNİ GÖSTERMEK İÇİN YERİ EŞELİYORDU.  "Vay bana, şu karganın aynısı gibi olup da kardeşimin gövdesini gömmekten aciz miyim?" dedi de pişmanlardan oldu. )











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder