15 Aralık 2018 Cumartesi

Şükür Parametreleri

32/9 Sümme sevvahü ve nefeha fihi min ruhıhı ve ceale lekümüs sem'a vel ebsara vel efideh KALİLEN MA TEŞKÜRUN ( Sonra onu düzenleyip şekillendirdi ve içine ruhundan üfledi. Size kulaklar, gözler ve gönüller oluşturdu. NE AZ ŞÜKREDİYORSUNUZ. )

67/23 Kul hüvellezi enşeeküm ve ceale lekümus sem'a vel ebsare vel ef'idete KALİLEN MA TEŞKÜRUN ( De ki: "Sizi inşa eden ve size kulaklar, gözler ve gönüller oluşturan O'dur. NE AZ ŞÜKREDİYORSUNUZ." )

Yaratılmış olan varlıkların temel sorumluluğu, her şeyden önce, yaratılmış olmaya ve yaşam döngüsü içinde Allahü Teala tarafından bahşedilen nimetlere şükretmektir. Kur'an'da "Şükür" kelimesi 75 kere tekrarlanmak suretiyle vurgulanmaktadır. Konuya insan açısından bakıldığında, genellikle insanların, sahip oldukları temel nimetlerden habersiz gibi yaşamakta oldukları, nefsani duyguların hegemonyası altında kendileri için hiçbir fayda sağlamayacak olguların peşinde koştukları gözlemlenmektedir. Oysa ki biraz düşünüldüğünde, zaten hep varmış ve hep var olacakmış gibi kabul edilen hatta farkında dahi olunmayan ancak yaşamın temelini oluşturan şükür parametreleri ortaya çıkmaktadır. 

Nelerdir bu şükür parametreleri?

Oturabilmek
Yatabilmek
Ayakta Durabilmek
Yürüyebilmek
Yiyebilmek
İçebilmek
Dışkılayabilmek
Isınabilmek
Serinleyebilmek
Koklayabilmek
Duyabilmek
Görebilmek
Hissedebilmek
Hatırlayabilmek
Düşünebilmek
Öğrenebilmek
Konuşabilmek

Yaşam sürecinde deneyimlenen her türlü olumsuzluk karşısında bu şükür unsurlarını hatırlamak ruhsal enerjiyi yükseltmek ve ruhsal tekamül açısından büyük önem arzetmektedir. Kur'an'da "Azab" olarak zikredilen kavram bu parametrelerden yoksun olmak anlamını da içermektedir. Ve bu temel unsurların algılanması gereken değeri inkârcı mücrim misalinin verildiği Mearic suresinin şu ayetlerinde bildirilmektedir.

70/11 - Yubassarünehüm yeveddül mücrimu lev yeftediy min azabi yevmeizin bi benihi ( Onlar birbirlerine gösterilirler. Suçlu o gün, oğullarını fidye vererek azaptan kurtulmayı arzular. )

70/12 - Ve sahıbetihi ve ehıyhi ( Ve eşini arkadaşını ve kardeşini. )

70/13 - Ve fasiletihilletiy tu'viyhi ( Ve onu barındırıp yetiştiren ailesini. )

70/14 - Ve men fil ardı cemian sümme yuncihi ( Ve yerde kim varsa topluca ki sonra kendini kurtarabilsin. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder