3 Aralık 2021 Cuma

Yaşamın sembolü bir kelime "İysa"

"İys / İysa" kelimesinin kutsal kitaplarda "Yaratma, Yaşam, Yaşam verme, Yaşama kavuşturma, Sonsuz yaşam" kavramları ile birlikte yer aldığı görülmektedir.

Maide suresinin 110. ayetinde Allah'ın izniyle Mesih İysa'nın "çamurdan kuş yarattığı" ve "ölüyü dirilttiği" bildirilmektedir. Yani "Yaşam verme" kavramı vurgulanmaktadır. ( Bu ayetin numarasında 11 nümerolojisi de bulunmaktadır. )

5/110 İz kalellahu ya iysebne meryemezkur ni'meti aleyke ve ala validetik iza eyyedtuke bi ruhil kudusi tukellimun nase fil mehdi ve kehla ve iz alemtukel kitabe vel hikmete vet tevrate vel incil ve iz TAHLUKU MİNET TİYNİ tahluku minet tiyni ke hey'etit tayri bi izni fe tenfuhu fiha fe tekunu tayran bi izni ve tubriul ekmehe vel ebrasa bi izni ve iz TUHRİCUL MEVTA Bİ İZNİ ve iz kefeftu beni israile anke iz ci'tehum bil beyyinati fe kalellezine keferu minhum in haza illa sihrun mubin

( Zamanında Allah "Ey Meryemoğlu İsa, sana ve annene olan nimetimi hatırla. Seni kutsal ruh ile desteklediğimde beşikte ve erişkinlikte insanlara kelam edip söz söylerdin. Sana yazıyı, sırrı, Tevrat' ı ve İncil' i öğrettim. İznimle ÇAMURDAN KUŞ GİBİ OLANI YARATTIN. Onun içine üfledin de iznimle kuş oldu. Doğuştan körü ve alacalıyı iznimle iyileştirdin. Ve zamanında ÖLÜLERİ İZNİMLE ÇIKARDIN. Onlara ayetlerle geldiğin ve onlardan inkar edenlerin "Bu kesinlikle apaçık sihirdir." dedikleri zaman İsrailoğulları' nı üzerinden çektim." dedi. )

Konu bağlamındaki İncil ayetleri ise şöyledir. Ayetlerde yer alan "Sonsuz yaşam" ifadesi esasen kaba madde planı ( boyutu ) dünyadan sıyrılıp üst süptil boyuta geçişi ve süptil öz varlık olarak sonsuz tekamül yolculuğuna devam etmeyi tanımlamaktadır.

40-Matthew-4-4 İsa ona şu karşılığı verdi: "'İnsan yalnız ekmekle YAŞAMAZ, Tanrı'nın ağzından çıkan her kelimeyle YAŞAR' diye yazılmıştır."

40-Matthew-7-14 Oysa YAŞAMA götüren kapı dar, yol da çetindir. Bu yolu bulanlar azdır."

40-Matthew-18-9 Eğer gözün günah işlemene neden olursa, onu çıkar at. Tek gözle YAŞAMA KAVUŞMAN, iki gözle cehennem ateşine atılmandan iyidir.

40-Matthew-19-16 Adamın biri İsa'ya gelip, "Öğretmenim, SONSUZ YAŞAMA KAVUŞMAK için nasıl bir iyilik yapmalıyım?" diye sordu.

40-Matthew-19-17 İsa, "Bana neden iyilik hakkında soru soruyorsun?" dedi. "İyi olan yalnız biri var. YAŞAMA KAVUŞMAK istiyorsan, O'nun buyruklarını yerine getir."

40-Matthew-25-46 "Bunlar sonsuz azaba, doğrular ise SONSUZ YAŞAMA gidecekler." 

65 Jude 1-21 Rabbimiz* İsa Mesih'in sizi sonsuz YAŞAMA kavuşturacak olan merhametini beklerken kendinizi Tanrı'nın sevgisinde koruyun.

* Ayetteki "Rab" kelimesi "Öğretmen" anlamındadır.

"İysa" kelimesi farklı dillerde "Yeshua", "Joshua", "Iasos", "Jesus" şeklinde de ifade edilmektedir. Dillerde I, J ,Y harfleri ve S, Ş harfleri birbilerini ikame eden harflerdir. Arapçada "Eys" kelimesi de "Varlık" anlamında olup, Kur'an'da da İsa kelimesi "İys" olarak yer almaktadır. YS / YŞ / İS / IŞ / JS / JŞ hep aynı kökü temsil eden ve birbirlerini ikame eden harf ikilileridir. 

Türkçedeki "Yaş" ve "Yaşam" kelimelerindeki "Yaş" kökünün "İys", "Yeshua", "Joshua", "Iasos", "Jesus" kelimeleriyle ilintisi olması kuvvetle muhtemeldir. 

"Jesus" kelimesinin bir tezahürü olan Fransızcadaki "Je suis" ( Ben Varım ) kelimesi de bu bağlamdaki bir başka delil niteliğindedir. İsysacı veya İysa derneğine üye anlamına gelen "Cizvit" kelimesi batı dillerinde "Jesuit" olarak yazılmakta olup bu kelime "Yesevi" ( İysacı ) olarak da ifade edilmektedir.

Nisa suresinin 159. ayetinde "kitap sahiplerinin ölümlerinden önce mutlaka Mesih İsa'ya inanacakları"nın bildirilmesi de İysa'nın, "sonsuz yaşamın idraki" açısından önemini vurgulamaktadır.

4/159 Ve in min ehlil kitabi illa le yu'minenne BİHİ ( İYS ) kable mevtih ve yevmel kiyameti yekunu aleyhim şehida

( Ve kesinlikle kitap sahiplerinden olanlar ölümlerinden önce mutlaka O'NA ( İYS ) inanacaklardır. Ayağa kalkış gününde o, onlara şahit olur. )

Nisa suresinin 171. ayetinde İysa’nın “kelime ve ruh” olarak tanımlanması da dikkat çekmektedir. ( “Ruhun” bilinç, bilgi yani “kelime” olduğuna evvelki bölümlerde değinilmişti. )

4/171 Ya ehlel kitabi la tağlu fi dinikum ve la tekulu alellahi illel hakk innemel mesihu iysebnu meryeme rasulullahi ve KELİMETUH elkaha ila meryeme ve RUHUN minhu fe aminu billahi ve rusulih ve la tekulu selaseh intehu hayran lekum innemellahu ilahun vahid subhanehu en yekune lehu veled lehu ma fis semavati ve ma fil ard ve kefa billahi vekila

( Ey kitap sahipleri, dininizde azgınlık etmeyin ve Allah üzerine gerçek haricindekini söylemeyin. Meryem oğlu Mesih İsa, kesinlikle Allah' ın resulü, Meryem'e atmış olduğu KELİMESİ ve O’ndan RUHTUR. O halde, Allah’a  ve O’nun resullerine inanın ve üçtür demeyin. Kendi hayrınıza bundan imtina edin, vazgeçin. Kesinlikle ki Allah tek ilahtır. O, çocuk sahibi olmaktan yücedir. Göklerde ne varsa ve yerde ne varsa O’nadır. Vekil olarak Allah kafidir. )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder