12 Mayıs 2022 Perşembe

Bilinenin, Yazılanın ve Söylenenin gerçekleşmesi

Kökende "Ölçü" anlamına gelen, yaratılışın ve ilahi nizamın kozmik yazılımını tanımlayan "Kader" kavramı kutsal kitaplarda "Bilinenin, Yazılanın ve Söylenenin gerçekleşmesi" ifadesiyle de tezahür etmektedir. Bu ifadeler de yaratılışın ilahi bir yazılım, bir programlama olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. ( Kader kavramı için kullanılan "Alın yazısı" ifadesi de bu bağlamda tanımlayıcı nitelik arzetmektedir. )

Kur'an ayetlerinde, gerçekleşen bir olgunun, Allah'ın izniyle, ilahi nizamın vazifelileri tarafından önceden "Yazıldığı" ve "Bilindiği" mesajı verilmektedir.

9/36 İnne iddeş şuhuri indellahisna aşera şehran Fİ KİTABİLLAHİ YEVME HALEKAS SEMAVATİ VEL ERDA minha erbeatun hurum zaliked dinul kayyimu fe la tazlimu fihinne enfusekum ve katilul muşrikine kaffeten kema yukatilunekum kaffeh va'lemu ennallahe meal muttekin

( Kesinlikle, Allah indinde ayların adedi oniki aydır. GÖKLERİ VE YERİ YARATTIĞİ GÜNKÜ ALLAH YAZISINDA. Onlardan dördü haramdır. Bu daim olan dindir. O halde, onlar hakkında nefislerinize zulmetmeyin. Ortak koşanlarla, sizinle topluca savaştıkları gibi topluca savaşın. Bilin ki, kesinlikle Allah sakınanlarla beraberdir. )

2/216 KUTİBE aleykumul kitalu ve huve kurhun lekum ve asa en tekrahu şey'en ve huve hayrun lekum ve asa en tuhibbu şey'en ve huve şerrun lekum vallahu ya'lemu ve entum la ta'lemun

( Savaş üzerinize YAZILDI. O size hoş olmayandır, zorlanmadır.  Ve ola ki siz bir şeyi istemezsiniz, bir şeyden hoşlanmazsınız, o size hayırlı olabilir. Ola ki siz bir şeyi seversiniz, o size kötü olabilir. Allah bilir de sizler bilmezsiniz. )

2/183 Ya eyyuhellezine amenu KUTİBE aleykumus siyamu kema KUTİBE alellezine min kablikum leallekum tettekun

( Ey o inananlar, oruç o sizden öncekilerin üzerine YAZILDIĞI gibi sizin üzerinize de YAZILMIŞTIR. Umulur ki sakınırsınız.  )

3/145 Ve ma kane li nefsin en temute illa bi iznillahi KİTABEN MUECCELA ve men yurid sevabed dunya nu'tihi minha ve men yurid sevabel ahirati nu'tihi minha ve senecziş şakirin

( Ve nefis için Allah’ ın izni haricinde ölmek olmaz. VADESİ YAZILIDIR. Kim dünyanın sevabını isterse, ona ondan veririz. Kim ahiretin sevabını hayırını isterse ona ondan veririz. Şükredenleri karşılıklandıracağız. )

4/103 Fe iza kadaytumus salate fezkurullahe kiyamen ve kuuden ve ala cunubikum fe iz atme'nentum fe ekimus salah innes salate kanet alel mu'minine KİTABEN MEVKUTA

( O halde duayı tamamladığınızda, ayakta, oturarak ve yanlarınızın üzerinde Allah' ı hatırlayın. Tatmin olduğunuzda, huzur bulduğunuzda duaya kalkın. Dua kesinlikle inananların üzerine VAKTİ BELLİ OLARAK YAZILMIŞTIR. )

15/38 İla yevmil VAKTİL MA'LUM

( VAKTİ BİLİNEN güne kadar. )

38/81 İla yevmil VAKTİL MA'LUM

( VAKTİ BİLİNEN güne kadar. )

22/4 KUTİBE ALEYHİ ennehu men tevellahu fe ennehu yudilluhu ve yehdihi ila azabis seir

( ONUN ÜZERİNE YAZILMIŞTIR Kİ, kesinlikle kim yüzünü ona doğru çevirirse, artık kesinlikle o onu saptırır. Onu ateş azabına doğru yönlendirir. )

54/52 Ve kulli şey'in FEALUHU FİZ ZUBUR

( Ve o YAPTIKLARI herşey KİTAPLARIN İÇİNDEDİR. )

54/53 Ve kulli sağirin ve kebirin MUSTETAR

( Ve hepsi, küçük ve büyük, SATIR SATIR YAZILIDIR.  )

Mutaffifin suresinin aşağıdaki ayetlerinde yer alan "Rakamlandırılmış yazı" ifadesi yazılım teknolojisini tanımlanmakta gibidir. Zira yazılım, harflerin ve kelimelerin sayısal kodlar ile temsil edildiği bir sistemdir.

83/9 KİTABUN MERKUM

( RAKAMLANDIRILMIŞ YAZI / KİTAP. )

83/20 KİTABUN MERKUM

( RAKAMLANDIRILMIŞ YAZI / KİTAP. )

* "Kitab" kelimesi esasen "Yazı" anlamına gelmektedir. Türkçe'de bilinen anlamı ile "Kitap" kelimesinin Arapça'daki karşılığı "Zebur" kelimesidir ki bu kelime de köken olarak "Çizili olan" anlamına gelmektedir. ( Bedeni çizgili bir hayvanın ismi olan "Zebra" kelimesinin kökeni de ZBR köküdür.

Konu bağlamındaki İncil ayetlerinde de "Rab'bin sözü yerine gelsin diye oldu." ifadesi yer almaktadır.

40-Matthew-1-22 İşte bütün bunlar, peygamber aracılığıyla konuşan Rab'bin SÖZÜ YERİNE GELSİN DİYE OLDU:

40-Matthew-2-15 Hirodes'in ölümüne dek orada kaldı. Bu, peygamber aracılığıyla konuşan Rab'bin SÖZÜ YERİNE GELSİN DİYE OLDU: "Oğlumu Mısır'dan çağırdım."

40-Matthew-2-23 Oraya varınca Nasıra denen kente yerleşti. Bu, peygamberler aracılığıyla konuşulan, "O'na Nasıralı denecektir" SÖZÜ YERİNE GELSİN DİYE OLDU.

40-Matthew-4-14 Bu, Peygamber Yeşaya aracılığıyla konuşulan şu SÖZ YERİNE GELSİN DİYE OLDU:

40-Matthew-4-15 "Zevulun ve Naftali bölgeleri, Şeria'nın ötesinde, deniz yolunda, Ulusların yaşadığı Celile!

40-Matthew-8-17 Bu, Peygamber Yeşaya aracılığıyla bildirilen şu SÖZ YERİNE GELSİN DİYE OLDU: "Zayıflıklarımızı O kaldırdı, Hastalıklarımızı O üstlendi."

40-Matthew-12-17 Bu, Peygamber Yeşaya aracılığıyla bildirilen şu SÖZ YERİNE GELSİN DİYE OLDU:

40-Matthew-12-18 "İşte Kulum, O'nu ben seçtim. Gönlümün hoşnut olduğu sevgili Kulum O'dur. Ruhum'u O'nun üzerine koyacağım, O da adaleti uluslara bildirecek.

40-Matthew-13-35 Bu, peygamber aracılığıyla bildirilen şu SÖZ YERİNE GELSİN DİYE OLDU: "Ağzımı benzetmeler anlatarak açacağım, Dünyanın kuruluşundan beri Gizli kalmış sırları dile getireceğim."

40-Matthew-21-4 Bu olay, peygamber aracılığıyla bildirilen şu SÖZ YERİNE GELSİN DİYE OLDU:

40-Matthew-21-5 "Siyon kızına deyin ki, 'İşte, alçakgönüllü Kralın, Eşeğe, evet sıpaya, Eşek yavrusuna binmiş Sana geliyor.'"

40-Matthew-26-56 Ama bütün bunlar, peygamberlerin YAZDIKLARI YERİNE GELSİN DİYE OLDU." O zaman öğrencilerin hepsi O'nu bırakıp kaçtı.

41-Mark-14-49 "Her gün tapınakta, yanıbaşınızda öğretiyordum, beni tutuklamadınız. Ama bu, Kutsal Yazılar YERİNE GELSİN DİYE OLDU."

43-John-12-38 Bütün bunlar Peygamber Yeşaya'nın söylediği şu SÖZ YERİNE GELSİN DİYE OLDU: "Rab, verdiğimiz habere kim inandı? Rab'bin gücü kime açıklandı?"

43-John-15-25 Bu, yasalarında yazılı, 'Yok yere benden nefret ettiler' SÖZÜ YERİNE GELSİN DİYE OLDU.

43-John-17-12 Kendileriyle birlikte olduğum sürece, bana verdiğin kendi adınla onları esirgeyip korudum. KUTSAL YAZI YERİNE GELSİN DİYE OLDU, mahva giden adamdan başka içlerinden hiçbiri mahvolmadı.

43-John-18-9 Kendisinin daha önce söylediği, "Senin bana verdiklerinden hiçbirini yitirmedim" şeklindeki SÖZÜ YERİNE GELSİN DİYE böyle konuştu.

43-John-18-32 Bu, İsa'nın nasıl öleceğini belirtmek için söylediği SÖZLER YERİNE GELSİN DİYE OLDU.

43-John-19-24 Birbirlerine, "Bunu yırtmayalım" dediler, "Kime düşecek diye kura çekelim." Bu olay, şu KUTSAL YAZI YERİNE GELSİN diye oldu: "Giysilerimi aralarında paylaştılar, Elbisem üzerine kura çektiler." Bunları askerler yaptı.

43-John-19-28 Daha sonra İsa, her şeyin artık tamamlandığını bilerek KUTSAL YAZI YERİNE GELSİN, "Susadım!" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder