4 Şubat 2024 Pazar

Dilber ile Alper

Zihin kontrolü ve programlama metodunun alt stratejilerinden biri de insanlardaki gerçeklik algısının değiştirilmesidir. Bu stratejinin uygulaması ise gerçek ile batılın sentezlenerek, birbirine karıştırılarak sunulması ve neyin gerçek neyin batıl olduğunun anlaşılamaz hale getirilmesiyle olmaktadır. İşte bu noktaya getirilmiş zihinler bir süre sonra artık dışarıdan iletilen her uyarıcı etkeni gerçek olarak algılamaya başladıkları için istenen bilgi istendiği şekilde bu zihinlere kodlanabilmektedir. Dolayısıyla yok olan varmış gibi, var olan da yokmuş gibi algılatılabilmektedir.

2/42 Ve la telbisul hakka bil batili ve tektumul hakka ve entum ta'lemun

( Ve gerçeği batıl ile örtmeyin ve bile bile gerçeği gizlemeyin.  )

Bir evvelki bölümde bahsedildiği üzere TV dizileri bu uygulamanın en önemli bileşeni konumundadırlar. Bir başka önemli etken de toplum tarafından takip edilen ve hatta kanaat önderi addedilen meşhur şahsiyetlerin sözlü veya yazılı beyanlarıdır.

Yukarıdaki husus çerçevesindeki son örneklerden biri de esasen çok üzerinde durulmamış ve geçiştirilmiş olan ancak hedefi zihinlere "komplolar yapılıyor" mesajını kodlamak olan söylemdir. İsimlerin fonetik benzerliğine dayalı olarak kurgulanmış olması muhtemel olan ve metni internetteki haber sitelerinde yer alan söylemde, astronotun ismi olan "Alper" ile bir dizi karakterinin ismi olan "Dilber"' kelimesinin ilişkilendirilmesi suretiyle "komplo" mesajı verildiği görülmektedir. Bu söylem, gerçek ile batılın sentezlenerek zihinlerin bulandırılması girişimine bir örnek gibi görünmektedir. 

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2024/02/dizilerle-toplum-kodlama.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder