9 Şubat 2024 Cuma

Yengeç ve Yin Yang

"Yengeç" ( Geri gelen, Dönen ) kelimesi eski Türkçedeki  "Yan" ( Geri gelmek ) kökü ( YN kökü ) ile "gaç" ( -en, yapan ) sonekinin birleşiminden oluşmaktadır. "Yengeç" adı verilen kabuklu ve kıskaçlı deniz hayvanının karaya çıkması/çıkarılması durumunda hemen denize geri dönme eğiliminden dolayı bu ismi almış olması kuvvetle muhtemeldir. "Yan/Yen" kökünü ve "Geri dönmek, Geri döndürmek" anlamını içeren "Yan+sı+mak", "Yan+kı", "Yen+i" kelimeleri de benzerlik arzetmektedirler.

Arapçadaki "Ayn" ( Göz, Pınar ), "Ayna" ( Yansıtan ), "Aynı / Ayni" ( Kendisinin benzeri, Gözle ilgili, Gözle görülen ), "Aynen" ( Kendisinin benzeri olarak, Gözle görüldüğü gibi ), "Yani" ( Bir başka ifadeyle ) kelimeleri de "Kendisinin tezahürü, Kendisinin yansıması, Kendisinin dönüşü, Kendisinin diğer ifadesi" anlamlarını içermekte olup ortak YN kökündendirler.

Dolayısıyla YN kökünün, esasen "Döngü, Dönüş" kök anlamını temsil ettiği görülmektedir.

"Yengeç" burcunun sembolünün, Çin mistisizminde "düalitenin ve döngünün" sembolü olan "Yin Yang" sembolüyle benzeşmesi de söz konusu semantik ortaklığı teyid etmekte gibidir.



Yengeç Burcu sembolü


Yin Yang figürü

"Yin" kelimesinin dişil enerjiyi, negatif frekansı ve karanlığı simgelediği, "Yang" kelimesinin ise eril enerjiyi, pozitif frekansı ve aydınlığı simgelediği bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder