19 Şubat 2024 Pazartesi

Tek bir nefis, Tek bir beden

"Ünite / Vahdet / Teklik / Birlik" kavramı kutsal kitaplarda "Tek nefisten yaratılan insanlar" ve "Tek bedenin üyeleri" ifadesiyle bildirilmektedir. Bu ifadeler bir insanın yaptığı iyiliğin de, kötülüğün de nihayetinde kendisine yapmış olduğu iyilik veya kötülük olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.

Kur'an'da "Nefsin vahidetin" ( Tek nefis / Bir nefis ) kavramının ilk kez geçtiği ayetin numarası da 1'dir.

4/1 Ey İNSANLAR SİZİ TEK NEFİSTEN YARATAN, ondan eşini yaratan ve onlardan çokça erkek ve kadın diriltip gönderen Rab’binizden sakının. O'nunla sual ettiğiniz Allah’tan ve akrabalıktan sakının. Kesinlikle Allah üzerinize gözetleyendir.

Diğer ayetler şöyledir;

6/98 Ve SİZİ TEK NEFİSTEN İNŞA EDEN O'dur. Artık durak yeri ve emanet yeri vardır. Ayetleri, anlayan kavim için ayrıntılandırdık.

7/189 Sizi SİZİ TEK NEFİSTEN YARATAN, onunla sükunet bulması için eşini de ondan yaratan O’dur. O, onu örttüğünde o hafif bir yük yüklendi. Böylece onunla bir müddet geçti. Ağırlaştığında, Rab’leri Allah' ı "Eğer bize iyisini verirsen, kesinlikle şükredenlerden olacağız." diye çağırdılar.

39/6 SİZİ TEK NEFİSTEN YARATTI. Sonra ondan eşini oluşturdu. Size hayvanlardan sekiz eş indirdi. Sizi annelerinizin karınlarında üç karanlıkta yaratıştan yaratışa yaratır. Rab’biniz Allah budur. Mülk O’nadır. O’nun haricinde ilah yoktur. O halde nasıl döndürülüp çevriliyorsunuz?

İncil'de ise "Ünite / Birlik" mesajı "Tek bir bedenin üyeleri" ifadesi ile bildirilmektedir. İncil'de "Bedenin üyeleri" kavramının ilk kez geçtiği ayetin kodunun ve ayetin alt bölüm kodunun nümerolojik değerleri de 1 olmaktadır. ( 4+5+6+1+3 = 19 ... 1+9 = 10 ... 1 ve 6+1+3 = 10 ... 1 )

45-Romans-6-13 BEDENİNİZİN ÜYELERİNİ haksızlığa araç ederek günaha sunmayın. Ölümden dirilenler gibi kendinizi Tanrı'ya adayın; BEDENİNİZİN ÜYELERİNİ doğruluk araçları olarak Tanrı'ya sunun. 

45-Romans-12-4 BİR BEDENDE ayrı ayrı işlevleri olan ÇOK SAYIDA ÜYEMİZ olduğu gibi, 

45-Romans-12-5 çok sayıda olan BİZLER DE Mesih'te TEK BİR BEDENİZ ve BİRBİRİMİZİN ÜYELERİYİZ. 

46-1 Corinthians-12-12 Beden bir olmakla birlikte birçok üyeden oluşur ve çok sayıdaki BU ÜYELERİN HEPSİ TEK BİR BEDEN OLUŞTURUR. Mesih de böyledir. 

46-1 Corinthians-12-20 Gerçek şu ki, ÇOK SAYIDA ÜYE, AMA TEK BEDEN VARDIR. 

46-1 Corinthians-12-24  Gösterişli üyelerimizin özene ihtiyacı yoktur. Ama Tanrı, değeri az olana daha çok değer vererek BEDENDE BİRLİĞİ sağladı. 

46-1 Corinthians-12-25 Öyle ki, bedende ayrılık olmasın, ÜYELER BİRBİRİNİ EŞİT BİÇİMDE GÖZETSİN. 

46-1 Corinthians-12-26 BİR ÜYE ACI ÇEKERSE, BÜTÜN ÜYELER BİRLİKTE ACI ÇEKER; bir üye yüceltilirse, bütün üyeler birlikte sevinir. 

46-1 Corinthians-12-27 Sizler Mesih'in bedenisiniz, BU BEDENİN AYRI AYRI ÜYELERİSİNİZ ayrı ayrı üyelerisiniz. 

Aşağıda yer alan üç ayette, farklı niteliklere sahip olan insanların birbirlerinden üstün olmadıkları, sadece tek bir bütünü oluşturdukları bildirilmektedir.

46-1 Corinthians-12-28 Tanrı kilisede ilkin elçileri, ikinci olarak peygamberleri, üçüncü olarak öğretmenleri, sonra mucize yapanları, hastaları iyileştirme armağanlarına sahip olanları, başkalarına yardım edenleri, yönetme yeteneği olanları ve çeşitli dillerle konuşanları atadı. 

46-1 Corinthians-12-29 Hepsi elçi mi? Hepsi peygamber mi? Hepsi öğretmen mi? Hepsi mucize yapar mı?

46-1 Corinthians-12-30 Hepsinin hastaları iyileştirme armağanları var mı? Hepsi bilmediği dilleri konuşabilir mi? Hepsi bu dilleri çevirebilir mi?

49-Ephesians-3-6 Şöyle ki, öteki uluslar da mirasa ortaktır, AYNI BEDENİN ÜYELERİDİR ve Müjde aracılığıyla Mesih İsa'da vaade ortaktır. 

49-Ephesians-4-25 Bunun için yalanı üzerinizden sıyırıp atarak her biriniz komşusuna gerçeği söylesin. Çünkü HEPİMİZ AYNI BEDENİN ÜYELERİYİZ.

49-Ephesians-4-26 Öfkelenin, ama günah işlemeyin. Öfkenizin üzerine güneş batmasın. 

51-Colossians-3-15 Mesih'in esenliği yüreklerinizde hakem olsun. TEK BEDENİN ÜYELERİ OLARAK olarak bu esenliğe çağrıldınız. Şükredici olun! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder