23 Şubat 2024 Cuma

Yedi bölge meselesi

Türkiye, 6-21 Haziran 1941 döneminde Ankara'da toplanan Birinci Coğrafya Kongresi'nde 7 bölgeye ve 21 coğrafi bölüme ayrılmıştır. Sınırlarının ve adetlerinin belirlenme kriterlerine ilişkin sorulacak soruların mevcut olduğu bölgeler şöyledir.

1-Akdeniz Bölgesi
2- Doğu Anadolu Bölgesi
3- Ege Bölgesi
4- Güneydoğu Anadolu Bölgesi
5- İç Anadolu Bölgesi
6- Karadeniz Bölgesi
7- Marmara Bölgesi


Oysa Atatürk tarafından 23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 14 gün süren Erzurum Kongresi'nde milli sınırlar içerisinde bulunan "vatan topraklarının bölünmez bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı" karar altına alınmıştır.

Ülkenin 7 bölgeye ayrılması operasyonunun, tıpkı malum cemiyet localarının tekrar aktivasyonu gibi, Atatürk'ün vefatı sonrasında gerçekleştirilmesi de dikkat çekmektedir. Her detayı düşünen ve planlayan Atatürk bu hususu düşünememiş midir?!

Tevrat'ın 6. bölümü olan Joshua bölümünde "Toprakların yedi bölgeye ayrılması" ifadesinin  geçmesi ve Birinci Coğrafya Kongresi'nin, Tevrat'taki bölüm numarasıyla ( 6 ) uyumlu olarak, 6. ay olan Haziran ayının 6. gününde toplantılara başlaması dikkat çekmektedir. Ayrıca yılı ifade eden 1941 sayısının nümerolojik değeri de 6 ( 1+9+4+1 = 15 ... 1+5 = 6 ) olmaktadır.

İlgili Tevrat ayetleri şöyledir.

6-Joshua-18-1* ÜLKENİN DENETİMİNİ ELİNE GEÇİREN İSRAİL TOPLULUĞU Şilo’da BİR ARAYA GELDİ. Orada Buluşma Çadırı’nı kurdular.

* Ayet kodundaki rakamların toplamı 16 ( 6+1+8+1 = 16 ) sayısını vermektedir. Birinci Coğrafya Kongresi toplantıları 16 gün ( 6-21 Haziran ) sürmüştür. Ayrıca, yukarı ayette de "bir toplantıdan" bahsedilmektedir. Birinci Coğrafya Kongresi kapsamında oluşturulan "Türkiye Coğrafyası Komisyonu"'ndaki üye adedi 19 olup, bu sayı yukarıdaki ayetin alt bölüm numarası ile ayet numarasının toplamına ( 18+1 = 19 ) eşittir. 

Kaynak:

https://www.researchgate.net/publication/274696251_Birinci_Cografya_Kongresi_ve_Turkiye'nin_Cografi_Bolgeleri_Hakkindaki_Tartismalara_Dair_Bir_Not_Notes_on_the_Discussion_about_Geographical_Regions_of_Turkey_and_First_Geographical_Congress

Türk Coğrafya Dergisi http://www.tck.org.tr Sayı 57: 95-99

6-Joshua-18-2 Ne var ki, mülkten henüz paylarını almamış YEDİ İSRAİL OYMAĞI vardı.

6-Joshua-18-3 Yeşu İsrailliler’e, “Bu uyuşukluğu üzerinizden ne zaman atacaksınız, ATALARINIZIN TANRISI RAB'BİN SİZE VERDİĞİ TOPRAKLARI ELE GEÇİRMEK İÇİN daha ne kadar bekleyeceksiniz?” dedi.

6-Joshua-18-4 “Her oymaktan üçer adam seçin. Onları, ülkeyi incelemeye göndereceğim. Mülk edinecekleri yerlerin sınırlarını belirleyip kayda geçirerek yanıma dönsünler. 

6-Joshua-18-5 BU TOPRAKLARI YEDİ BÖLGEYE AYIRSINLAR. Yahuda güney bölgesinde, Yusufoğulları kuzey bölgesinde kalsın.

6-Joshua-18-6 YEDİ BÖLGEYİ BELİRLEYİP KAYDA GEÇİRDİKTEN sonra, sonucu bana getirin. Burada, Tanrımız RAB’bin önünde aranızda kura çekeceğim.

6-Joshua-18-9 Adamlar yola çıkıp ülkeyi dolaştılar; kent kent, YEDİ BÖLGE HALİNDE KAYDA GEÇİRDİKTEN sonra Şilo’da, ordugahta bulunan Yeşu’nun yanına döndüler.

Türkiye'nin kurulmuş olduğu toprakların Tevrat'ta ve İncil'de belirtilen önemli yerleri kapsıyor olması konuya daha da derin bir boyut katmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder