4 Ağustos 2024 Pazar

Kalp ve Dil ilişkisi

Kelimelerin etimolojik kökenleri arasındaki ilişkiler semantik açıdan derin mesajlar barındırmakta ve bilimsel fenomenlere ve kültürlere ışık tutmaktadır.

Batı dillerindeki birçok kelimenin etimolojik kökeninin ait olduğu dillerden biri de Farsça'dır.

Farsça kökenli bir kelime olan "Dil" kelimesi Türkçe'de "Ağızda yer alan, konuşmaya ve tat almaya vasıta olan organ" anlamında kullanılmaktadır. Oysa ki bu kelime Farsça'da "Kalp" anlamına gelmektedir. ( Misalen zihinlerde "Güzel kadın" anlamı algısı oluşturmuş "Dilber" kelimesi esasen "Kalbe hitab eden" anlamına gelmektedir. )

Kur'an ayetlerinde de "Kalp" ve "Dil" kelimeleri arasındaki semantik ve nümerik ilişkiye işaret edilmektedir.

Fetih suresinin aşağıdaki ayetinde tersten misalleme yoluyla kalp ve dil ilişkisine işaret edilmektedir.

48/11 Se yekulu lekel muhallefune minel a'rabi şeğaletna emvaluna ve ehluna festağfir lena YEKULUNE Bİ ELSİNETİHİM MA LEYSE Fİ KULUBİHİM kul fe men yemliku lekum minellahi şey'en in erade bikum darran ev erade bikum nefa bel kanellahu bima ta'melune habira

( Araplardan geride kalanlar sana "Bizi mallarımız ve ailelerimiz alıkoydu. Haydi bize af iste." diyecekler. O KALPLERİNDE OLMAYANI DİLLERİYLE SÖYLERLER. De ki: "Size zararı isterse veya size faydayı isterse, size Allah’tan bir şeye kim malik olabilir, güç yetirebilir. Bilakis Allah ne yaptığınızdan haberdardır."  )

Kur'an'ın, kutsal ruh Cibril tarafından indirilişinden bahsedilen aşağıdaki ayet grubunda da "Kalb" ( Kalp ) ve "Lisan" ( Dil ) ilişkisi tezahür etmektedir.

26/193 Nezele bihir ruhul emin

( Onu ( Kur'an'ı ) güvenilir ruh indirdi. )

26/194 Ala KALBİke li tekune minel munzirin

( Uyarıcılardan olman için senin KALBİne, )

26/195 Bi LİSANİN arabiyyin mubin

( Apaçık Arapça LİSANI ile, )

"Kalb" ( قَلْب ) kelimesinin ebced değerini ve Kur'an'daki frekansını ( tekrar adedi ) temsil eden sayı 132'dir ki bu sayının nümerolojik değeri 6  olmaktadır.

* Kaf 100 + Lam 30 + Be 2 = 132 ( 1+3+2 = 6 )

"Lisan" ( لِسَان ) kelimesinin ebced değeri 141** olup, bu sayının nümerolojik değeri de 6 olmaktadır.

** Lam 30 + Sin 60 + Elif 1 + Nun 50 = 141 ( 1+4+1 = 6 )

"Kalp" ile "Dil" arasında biyolojik bir ilişki de söz konusudur. Zira son araştırmalar, konjestif kalp yetmezliği olan kişilerin dillerinde, bu hastalığı olmayan kişilerdekinden daha farklı mikroplar olduğunu göstermektedir. 

https://www.healthline.com/health/heart-disease/heart-attack-tongue-test

"Kalp" ve "Dil" şekil olarak da birbirlerine benzeyen organlardır.

Kalp morfolojisi

Dil morfolojisi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder